Tuinpad aanleggen wel of niet zandlaag.

Allard

  • #1
Geachte klussers

Ik ben Allard en ik heb twee linkerhanden. Dit kost me een hoop energie om te bekennen :D maar dan weten jullie waar je mee te maken hebt :) . Ik heb aan de zijkant van mijn huis een, voor mij, groot stuk tuin. Ellende met dit braakliggende terein zijn alle onkruid en andere niet gewenste zaken. Twee maanden geleden de hedra eruit getrokken maar er ontstond zoveel onkruid (meters hoog)...dat ik het nu zat ben. Naast het zat zijn ben ik ook platzak dus klussen zal voor eigen rekening moeten gebeuren.
Nu wil ik, als begin, een smal pad aanleggen van voor naar achter ongeveer een meter breed. Is het noodzakelijk dat ik onder het pad een laag zand leg? of is egaliseren genoeg? De afwatering in de tuin is goed dus er zijn geen modderpoelen of andere verschuivende ellende.

Alvast bedankt voor jullie informatie.

P.s. als ik domme dingen roep, zeg het maar direct :)
 

Fiesiekus

  • #2
Dom is het niet. Als je 2 linkerhanden hebt, heb je dann wel groene vingers? Een financieel aantrekkelijkere optie zou zijn (geweest): aardappels poten. Maakt de grond schoon en onkruidvrij, kost minder moeite (alleen poten groeit daarna vanzelf) en is qua opbrengst nog lekker ook. Ik denk dat dit plan pas volgend jaar uitgevoerd kan gaan worden. Nu te laat voor nieuwe oogst.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
En als je wel tegels wil leggen, ja er moet zand onder.
Een cm of 20 uitgraven en vulzand erin en egaliseren.
1e en laatste tegel goed in positie leggen en een touwtje over het bovenvlak van de tegels spannen. Eventueel wat zand verplaatsen zodat e.e.a. een beetje gelijk verdeeld is. De tussenliggende tegels met de bovenkant gelijk met het touwtje leggen. Tegels met een rubber hamer aankloppen.
 

Allard

  • #4
Aardappels poten :P Dat klinkt lekker :) En het biedt nog financieel voordeel ook :). Het is uiteindelijk ook de bedoeling om een stukje moestuin te gaan maken, wellicht dat de aardappels daar terug komen :)

Er moet dus wel zand onder...Wat is de reden voor het zand? is dit voor afwatering oid (nog steeds linkerhanden en onwetendheid)?. Ze hebben namelijk een aantal grindtegels in de tuin gedeponeerd (de vorige bewoners) zonder reden. Hieronder ligt geen zand, maar ze liggen er wel. Overigens begin ik wel groene vingers te krijgen :) dat gaat goed. Nu de rest nog....Maar ja ik hoef ook geen hovenier te worden :)
 

Fiesiekus

  • #5
Om te voorkomen dat de tegels bij vriezend weer door het vocht in de grond omhoog gedrukt gaan worden. Bovendien is gewone tuingrond niet stabiel. Door de kracht op/van de tegels zullen ze scheef gaan liggen etc.
 

Allard

  • #6
Mooi dan weet ik dat :) Dan ga ik er dus een laag zand onder leggen en dan ga ik niet als een malloot een beetje steentjes leggen, en dan met een mooie winterdag de boel naar de sodemieter helpen :). Bedankt voor jullie hulp!! tot zover
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Als je even googeled op "bestrating leggen" krijg je een hoop tips over hoe de klus aan te pakken.
De 1e keer valt altijd tegen, doe het rustig aan, misschien krijg je er nog plezier in ook.
Om het helemaal netjes te maken kan je ook nog opsluitbandjes langs het pad zetten, dan blijft het langer goed liggen.
 

Allard

  • #8
Ik kreeg de tip van de banden hier (op mijn werk) ook al. Ik dacht zelf om een border aan weerszijden te maken. Probleem is alleen even de kosten. Betontegels zijn redelijk goedkoop te krijgen, nu de rest nog...Maar google is mijn vriend :P Vanaf volgende week een maand vakantie, dat moet lukken met het betegelen. Eerst de tuin even omspitten en het gedeelte "Padklaar" maken.

Is het van belang dat ik de zandlaag ook aantril middels een trilplaat? of zijn stootbanden genoeg?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ach als je op kosten wil besparen en de ondergrond redelijk stabiel is en je gebruikt het pad alleen om over te lopen dan zou ik het gewoon met schoenmaat 45 aanstampen.
Een lekkere regenbui erover doet ook al wat.

OP de grote particuliere advertentiesite kan je massas gratis tegels krijgen.'Wie weet ook opsluitbandjes. Die zijn trouwens bij de groothandel niet duur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wilt u het onkruid kwijt, dan zwart landbouwplsitc over het stukje grond leggen en een paar weken laten liggen.
Door de invloed van de zon op het plastic wordt het er bloedheet onder en verbrandt al het onkruid en in de bovenlaag zelfs de meeste zaden.
Volgend voorjaar dan wel aardappels (tuffel) poten en u bent van het onkruid af.
 

Allard

  • #11
Ik had al wat tegels gezien op de beroemde sites, echter moet ik dat allemaal ophalen en ik heb maar een petit voiture zonder bolleke. Maar dat lossen we wel op. Dan vraag ik mijn zwager met maat 48 wel even om te stampen :) En dan zal ik voor het overige gebeuren het landbouw plastic idee even gaan bekokstoven :)

Wederom dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu