Tuinontwerp, afwatering

Kroesek

  • #1
Hallo klussers,

Wij gaan onze achtertuin verbouwen, bijgaand een tekening van hoe het ongeveer mag worden. Ik win graag jullie advies in over een aantal punten.

Op de plek van het terras (tegels, 17m2) komt een overkapping te staan van 5X3. Deze overkapping bedekt in zijn geheel het terras. Ik had bedacht om de HWA van de overkapping uit te laten komen in de border die eraan grenst. Deze border is ongeveer 6m2. Is dit mogelijk? Een andere optie zou zijn de HWA middels een afvoerbuis aan te sluiten op het riool van het huis. Er zit een HWA op het riool waar de muur van de 1,18 staat.

Daarnaast zou er iets bedacht moeten worden voor de afwatering van het terras die gaat bestaan uit waaltjes. Waarschijnlijk gebakken waaltjes dus geen vochtopname. Mogelijk kan dit ook richting de border stromen? De rest van het regenwater valt op het gazon.

Zoals je ziet heb ik langs de gevels van de woning een grintstrook ingetekend om opspattend vocht en vuil op de gevels eneigzins tegen te gaan, hiermee ook de dorpels van de deuren te beschermen plus ik vind het er mooi uitzien. bestaat er echter een risico dat deze grindstroken vol komen te staan met water of zal dat niet zo snel gebeuren? Ze zijn immers maar 20 cm breed.

Het liefst leg ik geen afvoerbuizen aan op het riool en heb ik geen gootjes in de tuin. Maar mogelijk ontkom ik hier niet aan?

Alvast bedankt!

Tuin nieuw 2.png
 

Nihane

  • #2
Als je niet op het riool wilt aansluiten kun je aan infiltratiekratten denken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Infiltratiekratten (één of twee is al genoeg) zijn zeker een optie, maar dan is een zand/bladvanger ook nodig.

Een flinke regenton (of meerdere kleine) met overloop kan ook, bij veel regen de kraan open zetten (met slang eraan) zodat de ton steeds rustig leeg loopt en als buffer werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu