Tuinmuur metselen

Petert3

  • #1
Beste klussers,

Graag jullie aandacht voor het volgende:

Ik ben voornemens een tuinafscheiding te maken tussen ons en de buren. Het betreft hier een muur met de lengte van 9,2 meter waarvan de middelste 2 meter 1 meter hoog wordt, om vervolgens iedere meter links en rechts gaand 30 cm hoger te worden. Ik heb uitgerekend dat ik hier ongeveer 1100 stenen voor nodig heb. En nu komt het: de muur komt te staan tussen het huis en de schuur (die op palen, dus vast staan). Voor de Fundering wilde ik een ipe profiel gebruiken en deze vast maken aan het huis en de schuur.

De vraag die hierbij hoort is: Kan dit? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen en van welke maat moet het profiel ongeveer zijn en hoe maak ik deze het beste opmetsel klaar? En is het mogelijk om de hele muur enkelsteens te maken zonder tussen liggende pinanten?
Eventuele tips t.a.v. deze klus die ik niet benoemd heb zijn uiteraard ook erg welkom.

Het zijn een hoop vragen geworden maar ik hoop dat jullie mij spoedig kunnen antwoorden. Alvast hartelijk dank voor jullie reactie's.

Groetjes, een erg fanatieke klussert.
 

Petert3

  • #2
Beste klussers,
Omdat mijn vorige bericht misschien teveel vragen bevat wil ik mijn vraag even anders formuleren.

Mijn vraag is; kan ik tussen de schuur en het huis een fundering voor een halfsteens muur maken dmv een profiel (bijv.) I of H) te omstorten deze wilde ik dan vastmaken aan de fundering van het huis en de schuur. Voordeel wat het mij in dat geval oplevert is dat ik niet hoef te heien. De te overbruggen afstand is 9.2 meter en in totaal komen hier 1100 stenen van waalformaat op te staan ongeveer 14 m².

Wanneer dit niet mogelijk is weet iemand dan hoe ik dit anders (goedkoop) kan oplossen ik denk dan aan schroefpalen of zo.

Alvast dank voor jullie reactie en groetjes Klus Petert

PS. de grond is behoorlijk instabiel en zakt gemiddeld 5 cm per jaar
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Peter,

Wil je aanvullende informatie als antwoord op dit topic plaatsen, niet een neiuw onderwerp beginnen, graag?

Zo snapt niemand er meer wat van!

Ik heb de twee samengevoegd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Laat iemand die verstand van bouwen heeft ter plekke de situatie beoordelen, er zijn veel zaken die een rol spelen zeker wanneer u schrijft over heien.
 

Kees61

  • #5
Peter, ik kan je niet zeggen of het mag, of mogelijk is, maar ik zie al wel wat bezwaren :-)
Zo'n ijzeren profiel kan gaan roesten. Dan draagt het niet meer.
Je wilt die tuinmuur ophangen aan het huis en aan de schuur. Daar mag het dan wel sterk genoeg zijn (het stukje huis waar je het profiel aan bevestigt) om het gewicht te dragen, waarvoor je in het andere geval wilt heien.
Jan heeft gelijk, laat een expert er naar kijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb een situatie meegemaakt in een poldergebied, waar men de balk over een muur aan de ene kant in het het huis had bevestigd, aan de andere kant aan de garage.

Doordat de garage meer wegzakte dan het huis, ging de balk als een hefboom werken, en werd er een hele hoek uit het huis gedrukt.

Daar ging het alleen om een bovenbalk, hier ga je iets vastmaken aan de fundering.
Indien je dan hetzelfde effect krijgt met dat profiel, zou de muur van het huis (of van de schuur) ontzet kunnen raken.

Naar mijn idee kun je beter een muur of schutting maken die niet echt aan het huis vast zit (of alleen met een flexibele kit).
 

Petert3

  • #7
Dank jullie wel voor de reactie's. ik begrijp uit jullie verhalen dat het idee niet zo goed is. Ik zal dan ook verder informeren naar andere oplossingen.

Bedankt en groetjes, Klus Petert
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De eenvoudigste heimethode is met stalen buispalen. Maar het lijkt me voor een tuinmuur vrij kostbaar.

Waarom kies je er niet voor om de tuinmuur een eigen fundering te geven, zonder heiwerk. Hij gaat dan wat zakken, dat is toch niet zo'n groot bezwaar? Laat dan wel de muur los staan van huis en schuur (dilatatie).

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu