Toevoer vloerverwarming d.m.v. 20 mm Unipipe

Jurvh

  • #1
Na een aantal maanden geleden een nieuwe (bestaande) woning te hebben betrokken, lijkt de vloerverwarming niet goed te functioneren. De vloerverwarming bestaat uit een Robot 8 groeps verdeler, met daarop 8 x 100 meter 16mm buis. Deze buis is gelegd op een noppenmat met isolatie en een hartafstand van 10 cm. Het geheel is aangesloten op een nieuwe Remeha Calenta voorzien van Isense klokthermostaat. Daarnaast is de kruipruimte geïsoleerd. Vlak voor de verdeler wordt een radiator (hangt in afgesloten hal) met een vermogen van 1000w afgetakt waarvan zowel het voetventiel als de thermostaatkraan volledig open staan.

De cv ketel hangt op zolder, waarop een 28mm leiding is aangesloten die overgaat naar een standleiding van 34 mm dikwandige buis die rechtstreeks naar de kruipruimte gaat (ongeveer 7 meter). In de kruipruimte is een verloop gemaakt naar een 20 mm unipipe geïsoleerd systeem die rechtstreeks (afgezien van afgetakte hal radiator) naar verdeler gaat. De 1e verdieping is voorzien van radiatoren die ieder afzonderlijk met 16 mm unipipe worden gevoed vanaf zolder.

Bij een ingestelde kamertemperatuur van 20,5 graad en de thermostaat op de verdeler op stand 5 (50 graden) loopt de temperatuur in de verdeler (zowel aanvoer als retour) niet verder op dan 30 graden. Ik heb het systeem ontlucht en retourventiel op verdeler staat ook geheel open. Het gasverbruik is de afgelopen koude periode 20 m3 per 24 uur! En in totaal 250m3 in ruim 2 weken geweest voor een tweepersoons huishouden waarbij overdag niemand aanwezig is en thermostaat naar 19 graden terug wordt gebracht overdag en 's nachts. Gaat verder om en 2 onder 1 kap woning met geheel hr++, zoldervloer isolatie en dakisolatie. Enkel de spouwmuren zijn nog niet geïsoleerd.

Mijn vraag is of de aanvoer en retour o.b.v. de unipipe 20 mm (netto binnenmaat 16 mm en ongeveer 7 meter lang) wel voldoende is om de vloerverwarming te voeden? Of wat een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn voor het niet goed functioneren van de vloerverwarming. Moet ik iets wijzigen aan de pompsnelheid van de Calenta die nu standaard op minimaal stand 3 en maximaal stand 7 staat?

Bij voorbaat dank voor de reacties!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Maar wordt het wel warm in je woning met die 30 graden?

wordt je vloer warmer als je alle radiatoren dicht draait?
Wat is de aanvoertemperatuur vanaf de ketel?
Plaats eens een paar foto's van het geheel.

groet,

Ingmar
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Wanneer de Calenta in combinatie met vloerverwarming is geinstalleerd, dient de modulatie van de pomp uitgeschakeld te zijn.

De unipipe moet voldoende zijn.
Wat is de ingestelde aanvoer temperatuur?

Succes.

Calenta :cool:
 

Jurvh

  • #4
Woning wordt niet warm met de 30 graden. Zeker met buitentemperatuur onder 0 blijft het koud in huis. De vloer wordt iets warmer wanneer de radiatoren dichtgedraaid worden. De aanvoertemperatuur ligt op maximaal 60 graden en minimaal 40. Aanvoerleiding naar verdeler wordt wel warm, ongeveer 60 graden.

@Calenta, moduleringsfunctie kan uitgeschakeld worden door welke parameters?
 

Jurvh

  • #5


 

Bernhard

  • #6
De verdeling van de hoeveelheid water over de radiatoren
moet ingesteld/ingeregeld worden. De radiator in de hal moet op 1 pijp worden aangesloten, dus niet op aanvoer en retour. Zie de tekening.mvgr Bernhard
 

Jurvh

  • #7
Dus als ik het goed begrijp moeten alle radiatoren die voor de verdeler worden afgetakt, alleen met een lus op de aanvoer worden aangesloten? In dit geval zit de radiator (hal en garage) inderdaad zowel op aanvoer als retour zoals in een normale situatie.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #8
Ik heb de training map in m,n auto liggen.
Zet morgenochtend de betreffende parameter in beeld.

Staat overigens gewoon in de installatie handleiding.


Calenta
 

Jurvh

  • #9
Gaat om parameter P28 en P29, die moeten op eenzelfde waarde ingesteld worden. Maar op welk vermogen moet dit dan ingesteld worden? Standaard is het P28:2 en P29:6.
 

Bernhard

  • #10
Het betreft de radiator in de hal. Vaak is dit een kleine radiator en het inregelen/knijpen van zo'n radiator is lastig. Het ventiel moet zoveel geknepen worden dat er een fluittoon ontstaat. Ook een radiator de heel dicht bij de ketel staat kan/mag dmv een 1-pijpsaansluiting verbonden worden. Radiatoren aangesloten dmv 1-pijpsaansluiting hoeven te worden ingeregeld en kunnen dan ook niet de flow over de vloerset en andere radiatoren beinvloeden. De werking van een radiator op een 1-pijpssysteem is gebaseerd op het verschil in gewicht van het water in de stijgpijp en het koudere water in de retour van de radiator. De pompdruk heeft dus geen invloed een 1-pijpsrad. De stijgbuis moet dus zo hoog mogelijk zijn en de radiator bv 20cm boven de horizontale buis gemonteerd worden. Er moet een haaksventiel met een lage weerstand gemonteerd worden, en een bij thermoventiel een speciale met een lage weerstand. mvgr Bernhard
 

Jurvh

  • #11
@Bernard

Vragen:
1) Grotere radiatoren die ik als extra vermogen wil bijplaatsen mogen wel op de normale manier worden aangesloten?

2) Dus ik moet de beide radiatoren (hal en garage) anders aansluiten, enkel als aftakking voor de verdeler op de aanvoer?
 

Bernhard

  • #12
Mijn voorstel is bedoeld als het inregelen/afstellen van de waterhoeveelheid per radiator niet het gewenste resultaat oplevert. Het ventiel moet dan bijna dicht staan en kan dan gaan fluiten.
Een dubbel instelbaar radiator- en een voetventiel kan ook de weerstand voor de kleine radiatoren verhogen. ALs ook dat niet lukt moet de radiator op met een 1 pijpssysteem aangesloten worden. Dat zijn dan meestal de kleine radiatoren. mvgr Bernhard
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #13
Zoals belooft, hier de parameter instelling.

Parameter 7 op 99 zetten. Deze staat standaard op 1.
Op stand 99 draait de pomp continu.


Calenta :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu