Tochtvrij afstellen draai/kantelraam

Ssr

  • #1
Onze draai/kantelramen sluiten niet goed en geven 's winters veel tocht. Ik wil dus graag dat het raam strakker tegen het kozijn aansluit. Daarnaast hangen sommige ramen iets te laag in het kozijn; je moet het omhoog tillen als je het dicht wilt doen, anders past het niet. En er zit een kier boven die tocht. Het zijn houten ramen van ongeveer 6 jaar oud.
Mijn vraag is hoe ik dit kan afstellen. Er zijn verschillende onderdelen die ik vast of los zou kunnen draaien, maar is dat verstandig of juist niet? Zie ook de foto's. Ik denk aan:
  • (1) aan de zijkant zitten scharnieren. Bovenin deze scharnieren kan ik een inbus steken. Maar waar is deze schroef voor, omhoog/omlaag, of valt het raam er straks uit als ik hem losdraai? ;-)

  • (2) aan alle zijden steekt een pal uit het raam. Deze is ook met een inbus te verstellen. Wat bereik ik hiermee, kan ik het raam hiermee strakker dichtdoen?



  • (3) aan de zijkant die opengaat, zit een soort klem. Is deze af te stellen, en wat bereik ik daarmee?

  • (4) of moet ik nog aan andere oplossingen denken? Er zitten nog veel meer schroeven in, maar die lijken mij niet bedoeld om aan te zitten.
  • (5) Kun je dit beter zelf doen of laten doen? En als je het laat doen, waar vind je iemand die dat kan?

Ik hoop dat iemand hiermee bekend is en mij kan helpen. Alvast bedankt!
 

Rob smeets

  • #2
Eerste foto; scharnier op kozijn; met een imbus kun je het raam hoger en lager stellen.(indraaien is omhoog.) Op het kozijn zit nog een imbus voor naar links/rechts.
De 'flipper'bij de kruk is een beveiliging van de kiepstand. Je kunt de kruk dan niet meer op de kiepstand zetten als het raam open staat.
De paddestoeltjes op het raam zitten ecxentrisch en hiermee kun je het raam inderdaad strakker of losser zetten. Er staat een merkstreep op en zet deze merkstreep overal hetzelfde. Nooit meer dan een halve slag in een keer en blijf telkens uitproberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu