Tocht achter het knieschot.

Stephan74

  • #1
Vanwege plaatsing van een dakkapel in onze slaapkamer moest het knieschot worden weggehaald. Dat knieschot was helemaal dicht en had 1 deur. Voor het nieuwe knieschot wil ik een schuifdeursysteem gebruiken.

Nu alles open is kom ik erachter dat het nogal tocht. Zoals je op de foto kan zien zitten er kieren tussen de bovenste rij stenen waar de balk op rust. Ik begrijp dat dit nodig is om de balk droog te houden, dus dichtpurren zal geen optie zijn. Maar uit één van die gaatjes komt nu de geur van dood dier. Dus waarschijnlijk ligt in de spouw een muis weg te rotten. De geur is inmiddels al minder heftig, maar voor de winter tocht dit natuurlijk nog steeds.

Deze ruimte werd en zal opnieuw als opbergruimte worden gebruikt. Dit wordt dus afgescheiden door een knieschot met schuifdeuren. Nu vraag ik mij af of het zinnig is om een extra wand neer te zetten net voor de verwarmingsbuizen, zodat het niet meer tocht. Zo ja, dan zal er waarschijnlijk ook een dampwerende folie tussen moeten? Of toch zo laten met één knieschot met schuifdeuren?

Het dak is vanuit de bouw (1994) al volledig geïsoleerd en de betonnen vloer loopt door tot aan de muur. Het tocht dus alleen uit die gaatjes onder de balk.

Alle tips over hoe ik dit het beste kan aanpassen zijn welkom.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als dit het binnenspouwblad is, kan je de gaten gewoon dichtmaken.

Omdat het tocht, weet je in ieder geval nu dat je spouwisolatie niet deugd :denk:
 

Stephan74

  • #3
Hallo IJkenhout,

Bedankt voor je reactie. Ik neem aan dat ik hiervoor gewoon een beetje pur kan spuiten?

Het gekke is dat in de hoek aan de zijmuur net boven de betonvloer een gat in de binnenmuur zit. Zie foto hieronder. Zoals je ziet een perfecte doorgang voor muizen. Heb hier inmiddels gaas voor gezet. Of kan ik dit ook dicht maken?

Ik ging er vanuit dat tocht op die plek juist goed is om die houten balk droog te houden. Dat om die reden ook het gat in de hoek zit. Maar als ik het goed begrijp is dat dus niet nodig en hoef ik dus geen extra wand te plaatsen om die tocht uit de slaapkamer weg te krijgen?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Nee, tocht is niet goed in je huis. De buitenkant (buiten de isolatieschil) mag wel geventileerd worden.

Dat gat kan volgens mij ook dichtgemaakt worden. Muizen knagen door pur. Dicht zetten met specie is beter. Als die voegen hooguit 1cm zijn kan je ze purren of kitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu