TL starter kapot ?

Dianaaaaaa

  • #1
Een tijdje terug duurde het ineens heel lang voordat de TL lampen in de keuken aangingen, zomaar uit het niets. Uiteindelijk begon er 1 te knipperen en al gauw volgde de andere buis ook. Omdat er nog voldoende licht was liet ik dit doorgaan tot ze er helemaal mee ophielden. Nu vond ik het toch eens tijd op zoek te gaan naar nieuwe lampen, de noodlamp is ook niet alles en moest daar stad en land voor afzoeken. Uiteindelijk kon een winkel ze bestellen. Het is een erg oud model, de Philips TL-M RS 20W/33-640. Na de lampen erin gedraaid te hebben gebeurde er niets. Ik bleef er aan draaien en af en toe knipperden ze even. Uiteindelijk na veel gedraai gingen ze aan. Ik deed de lampen weer uit en besloot even later nog een keer te checken of ze het echt deden. Zelfs na een tijdje wachten gingen ze niet aan. Er gebeurde helemaal niets. Na veel gedraai gebeurde er ook helemaal niets meer :roll: Via google las ik net iets over een starter, zou dit inderdaad het probleem kunnen zijn of kan het iets anders zijn gezien het oude model ? Heb ik een grote kans dat de nieuwe lampen nu ook kapot zijn doordat ik het even bleef proberen ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een starter ziet er ongeveer zo uit:



Als je zo'n ding in je lamp hebt, is het de moeite om het even met een nieuwe te proberen, want ze zijn niet erg duur.
De Wattage van de starter moet passen bij je TL-buis. Als er op de starter bijvoorbeeld staat 4 - 22 W, dan past die, omdat je een lamp van 20 W hebt.

Het is mogelijk maar niet waarschijnlijk dat je nieuwe lamp door het geprobeer kapot is gegaan.
 

Dianaaaaaa

  • #3
Voor die paar cent is het inderdaad zeker het proberen waard. Heb online bij verschillende shops gekeken, nadeel is dat je er dan meteen een hele zooi moet bestellen. Het model lampen was moeilijk te krijgen bij de gemiddelde bouwmarkt dus ik hoop dat de starters wel makkelijk te verkrijgen zijn, anders word het weer een week wachten. In ieder geval bedankt voor je advies en ik laat het weten of het hiermee is opgelost.
 

Geus

  • #4
Plaats eens een fotootje van de lamp. Best kans dat er andere, beter verkrijgbare lampen in het armatuur passen.
 

Dianaaaaaa

  • #5
Ben even kwijt hoe ik hier foto's kan plaatsen, maar de lampen die je ziet wanneer je hierop klikt komen overeen met de lampen die ik heb gekocht.

Link.
 

Geus

  • #6
Het is een 57 V starterloze lamp, dus het starterverhaal kan je vergeten. Misschien ligt het aan het armatuur. Misschien kan je iemand met kennis van zaken dat eens goed laten bekijken?
 

Dianaaaaaa

  • #7
In de armatuur zitten toch echt 2 starters.. Die eruit halen en nogmaals proberen misschien een idee ? En hoe kan het zijn dat er wel 2 starters, 1 voor elke lamp inzitten ?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #8
Als je starters in je armatuur hebt dan zitten er verkeerde buizen in!
TL-M buizen moeten in starterloze armaturen geplaatst worden (oa straatverlichting)

In jouw armatuur kan je normale TLD buizen van 18W toepassen, met S2 starters als er twee buizen inzitten en een S10 starter als er maar één buis in zit
 

Dianaaaaaa

  • #9
Wow dat is flink balen :( Het type TL-M zat er al in en hebben het een hele tijd prima gedaan, is dat niet vreemd ? En dat nu de nieuwe het helemaal niet meer willen doen ? Een kennis, een elektricien heeft ze enkele jaren terug vervangen. De lampen die ik heb besteld waren samen meer dan 40 euro en ik vrees dat ik die niet meer mag terugbrengen, er is inmiddels een week overheen gegaan. Ben niet van plan hier nog heel lang te blijven wonen, vrees dat ik het dan toch maar bij de noodverlichting ga houden. Stel dat uiteindelijk toch de armatuur kapot is dan zit ik met allerlei lampen waar ik niets mee kan en de kosten van een nieuwe armatuur. Beetje zonde, deze huizen gaan tegen de vlakte.
 

DeSoester

  • #10
TLM werkt ook gewoon in een normale armatuur. Ik heb er zelf ook een paar in gebruik. zet er nieuwe S2 starters in en het moet zonder problemen werken. Deze starters zijn bij elke bouwmarkt verkrijgbaar.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #11
Je kan er wel twee S2 starters aan wagen dat zijn de kosten niet.
Als het goed is dan branden de buizen dan, ondanks dat het de verkeerde zijn.
 

Dianaaaaaa

  • #12
Vrijdag kom ik in de buurt van een bouwmarkt, laat het nog weten of hij het weer doet met de starters. Bedankt allemaal voor het meedenken.
 

Dianaaaaaa

  • #13
Vorige week was ik ziek dus heb pas vandaag de starters kunnen aanschaffen. Het goede nieuws is dat de lampen het doen. Wel gebeurd er iets met de starters wat eerder niet gebeurde. Zodra ik de lamp aandoe kleuren de starters even rood/oranje. Dit stopt ook vanzelf weer. Is dit normaal ? Deze starters heb ik gekocht ;



 

Geus

  • #14
Is helemaal normaal.
 

Dianaaaaaa

  • #15
Dan ben ik weer helemaal blij :mrgreen: Thanks iedereen !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu