Tikkende radiator

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hoi Ben, ook wij hebben last van tikkende radiators, maar ik denk dat het bij ons eerder in de kraan zit dan lucht of knellende buizen:

Als ik de kraan dicht of vol open zet tikt deze niet. Echter, zet ik de radiator ergens tussenin dan begint deze na een tijdje te tikken. Ik kan zelfs het tik-punt voelen, als ik een radiator (koud of warm maakt geen verschil) heel langzaam opendraai, dan "voel" ik het tikpunt. Als ik de kraan dan zo laat staan blijft deze tikken.

Draai ik hem nu iets meer open of dicht dan stopt het weer een paar minuten en daarna begint het tikken weer.

Nog vreemder :
Als ik op een andere plaats in huis (boven of beneden maakt geen verschil) een andere radiator opendraai stopt het tikken meestal. Beneden hebben we vloerverwarming dus geen radiators nodig. Boven wil ik echter wel eens een radiator half open draaien, maar dan worden we gek van het tikken. We hebben er sinds de installatie (2001) al last van.

Onze installateur zegt dat er niets aan te doen is omdat er te weinig doorstroming is doordat we vloerverwarming hebben, maar dat geloof ik niet.

Heb jij enig idee?
Alvast bedankt!!
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Ron,

Denk dat je aanvoer/retour verkeerd zitten bij die radiator,zet hem eens dicht -aflaten koelen-dan radiator open en gelijk voelen of de kraan als eerste warm wordt,maar er zit zeker ook een thermostaat kraan ?,dan is het duidelijk een geval van verkeerd om!!Ben benieuwd!

gr.Ben
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Sjappoo Ben, in 1 keer goed.

We hebben inderdaad de aanvoer/afoer verkeerd zitten. Nu komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: is hier nog iets aan te doen. Kranen omdraaien is niet handig want dan moeten we ons steeds bukken om de radiator aan te zetten, en het ziet een beetje gek uit. Is het mogelijk om er een andere kraan op te zetten of om de leidingen aan de ketel ook om te draaien!

Dikke pluim voor dit forum overigens!!
 

Vlasblom

  • #4
Goeden avond,

Het probleem is te weinig doorstroming.
Gauw stoppen met jouw installateur is mijn advies.

Het probleem is dat de cv pomp zijn water niet kwijt kan. Zet een paar radiatoren volledig open en het probleem is zeer waarschijnlijk opgelost.

Als dat zo is dan is er een zeer eenvoudige oplossing.

Je moet een z.g. drukverschil regelaar tussen de aanvoer en retour monteren ergens halverwege de woning. Als dat niet kan ..... nabij de ketel of nabij de vloerverwarmingsset.

Wat doet dat ding .......... als de pompdruk te hoog wordt door dat hij zijn water niet kwijt kan (dichte radiatoren of een niet vragende vloerverwarming) gaat de klep iets open en stort zijn water over van de aanvoer naar de retour. De instelling van dat ventiel moet ongeveer 150 Pa bedragen (Pascal).

Alternatief is een kortsluitventiel vlak voor de vloerverwarmingsset te monteren ( neem maar een simpel half duims voetventiel) en zet deze ongeveer 30% open.

Deze problemen komen zo ontzettend vaak voor bij installateurs welke mijn vakgebied absoluut niet serieus nemen. Een foute aanleg dus.

Succes,
Henk
 

Ron

  • #5
Hoi Henk,

Ik ben een paar dagen afwezig geweest, en lees pas nu de reactie van je. Bedankt in ieder geval!

Wat ik uit jouw reactie begrijp is dat het omdraaien van aanvoer / retour geen verschil zal maken? Het punt is dat beneden de aanvoer/retour van de radiators goed is, maar boven niet. Beneden tikt ook geen enkele radiator, alleen boven dus, en daar tikken ze allemaal.
Overigens klopt het wel dat als we meer radiatoren openzetten het tikken ook voorbij is.

Op de badkamer (boven) hebben we een collector, waar we aanvoer/retour zouden kunnen omdraaien, die is echter weggewerkt in een kastje wat betegeld is. De tegels weghalen zou 1. veel tijd kosten, en 2. krijg ik het nog ooit zo netjes als het nu zit? Het is dus niet echt een optie om daar iets aan te doen. Aan de ketel kan aanvoer en retour ook niet worden omgedraaid omdat de retourleiding dunner is dan de aanvoerleiding.

Wat ik wel kan doen is jouw oplossing proberen. Beneden in de berging hebben we een vergelijkbaar kastje waarin de collector, kranen en pomp van de vloerverwarming verwerkt zijn. Dit kastje is eenvoudig los te halen en terug in elkaar te monteren. Echter, ik ben niet echt een handige harry dus ik zou het wel op prijs stellen als je wat meer uitleg zou kunnen geven over het aansluiten van zo'n drukverschil regelaar. Wellicht ken jij sites waar foto's van zo'n aansluiting staan?
Ik neem aan dat de regelaar op de aanvoer buis moet worden gezet (achter de pomp) en dat de regelaar moet worden aangesloten op de retourleiding?

Wat ik in ieder geval ga proberen is uitzoeken of de radiators alleen tikken als de vloerverwarming geen warmte vraagt. Indien de vloerwarming warmte vraagt, moet er voldoende doorstroming zijn en zouden de radiatoren dus niet mogen tikken, toch?

Het is super dat er een forum als dit bestaat, hier zie je dat je echt niet de enige bent die problemen heeft, en vaak komen dezelfde problemen en oplossingen terug. Waarbij je ook meestal zelf al dingen kunt uitzoeken of kunt oplossen, en dat spaart weer een hoop kosten.
 

TSPaul

  • #6
Als het een thermostaat kraan is dan moet perse de aanvoer en de retour goed zitten.
Aanvoer is waar de radiator het eerst warm wordt en hier moet ook de kraan zitten.
Anders zit er niks anders op dan de leidingen om te draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu