Thermostaat icm Thermostaatknoppen

RBens

  • #1
Hallo allen,

- hier terecht gekomen via google -

Ik woon in een studentenhuis met 4 medestudenten. We hebben, buiten 5 slaapkamers, een gemeenschappelijke woonkamer, badkamer en keuken/eetkamer.

Op iedere slaapkamer en in iedere gemeenschappelijke ruimte hangen radiatoren met thermostaatknoppen. Dat wil volgens mij zeggen dat iedere radiator zelfstandig de temperatuur op kan meten en bij de gewenste temperatuur uit kan springen.
In de woonkamer hangt, buiten the radiator met thermostaatknop, ook een losse thermostaat.

Tot nu toe hebben we de thermostaat in de woonkamer altijd 'te hoog' laten staan zodat de ketel niet uit gaat.

Aangezien deze situatie mij niet helemaal logisch lijkt heb ik een aantal vragen:

1. als de temperatuur van de thermostaat nooit bereikt wordt, draait de ketel dan niet altijd op 100% (dus een te hoge rekening)

2. Als we de thermostaat in de woonkamer altijd te hoog laten staan maar met de thermostaatknoppen de temperatuur per kamer regelen, werkt dit (en is dit efficiënt/vraag 1)

3. Moeten we één radiator ten allen tijden aan laten staan? Dit heb ik gehoord omdat anders de ketel niet zijn water zou kunnen laten stromen. En mischien uit ervaring een tip welke dit het beste kan zijn?

4. Is het aan te raden de thermostaat helemaal te verwijderen zodat de ketel enkel nog gestuurd wordt door de radiatoren op zich?

Alvast ontzettend bedankt,

Roy
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Zou een weersafhankelijke regeling evan maken.
dat er een radiator open moet staan, is niet zeker. er hoort als er alleen thermostaat kranen zijn gemonteerd, ergens een by-pass gemaakt te zijn, dat de ketel altijd stroming houd,

groeten b
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Eigenlijk hoort bij een dergelijke installatie een weersafhankelijke regeling.
Deze stuurt de ketel aan op buitentemperatuur, hoe kouder het buiten is, hoe warmer het cv water wordt.
Hierin kun je dan een klokprogramma instellen, wanneer de ketel op normale temperatuur werkt, en wanneer verlaagd draait of uit is.

Met de thermostaatkranen kun je dan net zoals het nu is per ruimte regelen.
 

Bernhard

  • #4
Monteer op de aanvoerleiding naar de radiatoren een leidingthermostaat.
Met deze thermostaat regel je de aanvoertemperatuur. Bij een lage buitentemperatuur -10grd moet de aanvoertemperatuur op ca 80grd staan. 1 grd verschil in de buitentemperatuur is 2 grd op de aanvoertemperatuur. Bij één radiator moet de thermoknop verwijderd worden. Mvgr Bernhard.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Bernhard schreef:
Monteer op de aanvoerleiding naar de radiatoren een leidingthermostaat.
Met deze thermostaat regel je de aanvoertemperatuur
nu werkt deze oplossing ook, maar ik weet uit ervaring dat in een studentenhuis, er te veel aan de pijp thermostaat gedraaid gaat worden.
(ik werk voornamelijk in studentenhuizen, en gebruik dit ook als noodoplossing) dan kan je ook de ketel water temperatuur verlagen en de ketel continu laten stoken

ik denk dat een weersafhankelijke regeling een goede oplossing is, eenmalig goed instellen, en je hebt er geen omkijken meer naar.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu