Telefoonkabel verleggen

BJonkman

  • #1
Hallo allemaal,

Al even een aantal uren gegoogled omdat ik met een klein probleempje zit. Ik heb een huis gekocht waarin de PTT kabel binnenkwam in de oude keuken. Deze moet verlegd worden naar de meterkast, omdat daar mijn modem etc (tele2) komt te staan. Dit betekend echter dat ik de draden dus moet verlengen.

Nu is een klusmaatje van me zo proactief geweest om alvast alles los te halen, zonder te kijken welke kleur draad onder welke schroef vastgezet was..... Omdat er overal gele kabelschoentjes om zaten dacht hij dat het niet uit maakt.

Mijn vraag is nu... Wie kan me helpen. Ik heb een zwarte, oranje, bruine en rode draad.... Welke is voor wat??

Ik hoor graag van jullie!
 

Blue Sky

  • #2
Een telefoonkabel heeft 4 aders, rood, blauw, oranje en wit. Meestal wordt alleen rood en blauw gebruikt. Weet je zeker dat het de telefoonkabel is en niet een oude draadomroep? Maak anders ff een foto.
 

BJonkman

  • #3
Hoi Blue Sky,

Dank voor je reactie. Ik heb 2 foto's gemaakt. 1 voordat de kabeltjes loswaren (dus met de gele kabelschoentjes) en 1 nadat alle los was, waarin je de kleuren dus ziet, zie bijgevoegde foto's.

Ik hoop dat je me een stap verder kan helpen.

Groet,

Bart

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Heb je al een aanbieder?

Zo ja zou er al signaal moeten zijn?
Pak een volt meter en maak een lijstje:
Zwart - orange=....V
zwart - bruin=.....v
zwart - rood=.....v
orange - bruin=....v
orange - rood=.....v
rood - bruin=......v

De combinatie die tussen de 40 en 60v zit is je aansluiting.
 

BJonkman

  • #5
Hoi headhunter,

Danj voor je reactie. Heb zelf geen voltmeter helaas... ik heb wel een aanbieder, tele2 en gisteren zou het signaal opgeleverd moeten zijn. Zal eens kijken of ik een meter kan bemachtigen. Als je in de tussentijd nog tips hebt, dan hoor ik het graag.
 

Blue Sky

  • #6
Neem die rode en blauwe draad, dan komt het goed. Je noemt de blauwe draad "zwart" en de witte draad "bruin" :cool: Dat komt omdat er een gel in de kabel zit en daardoor lijkt de kleur anders. Je moet dus op de 2e foto de beide bovenste aders hebben. Haal wel de lak van de aders af anders maak je geen contact. Dat kan met een scherp mesje. Doe ook wat tape op de overgang van lood naar aders anders heb je kans dat een ader kortsluiting maakt met het lood. Succes !

Edit: ik zie nu dat de rode en blauwe draad op de eerste foto is afgedopt, dat zou betekenen dat het signaal op oranje-wit staat. Als er ADSL op staat kun je dat niet met een voltmeter meten. Dus ff testen of het modem online komt op oranje-wit, anders is het blauw-rood.
 

BJonkman

  • #7
Hoi blue sky.

Ok. Dus als ik je goed begrijp moet ik de bovenste 2 draden op de onderste foto aan beide uiteinden van het kastje bevestigen en vervolgens doorlussen naar het kastje van tele2 om die vervolgens met een snoer naar het modem te sturen?
 

Blue Sky

  • #8
Ja dat klopt. Ik kan het op de eerste foto niet zo goed zien welke van de 2 losse draden zijn afgedopt. Ik dacht eerst dat rood-blauw was afgedopt maar als ik nu weer naar die foto kijk lijkt het of oranje-wit is afgedopt. Als dat zo is kan je rood-blauw gebruiken.
 

Ronald42

  • #9
Indien het alleen gaat om een ADSL signaal dan valt er weinig te meten. Belt u via internet (VOIP) of heeft u een analogelijn? Dan staat er wel een spanning op.

Anders is het een kwestie van proberen. 6 mogelijkheden dus dat is te overzien.
 

Blue Sky

  • #10
Telefoondraden komen altijd in paren dus of rood-blauw of oranje-wit. Dat zijn dus maar 2 mogelijkheden. Bovendien, als er VOIP op staat valt er ook niets te meten, alleen met een oscilloscoop. Alleen met een analoge lijn kun je spanning meten. Voip op een telefoonlijn gaat altijd samen met ADSL..
 

Ronald42

  • #11
Dat zeg ik, alleen niet zo handig zag ik. :lol:
 

DSR9500

  • #12
Je ADSL-modem, met daarin waarschijnlijk de voip-aansluiting, heeft hopelijk ook signaleringslampjes.
Welk merk en type is het ?
Maar als het goed is zit er een DSL-lampje op.
Als deze stabiel brandt (soms enkele minuten na het aanschakelen/ aansluiten), heeft het modem een werkende verbinding met de centrale opgebouwd.
Als eea al een werkende situatie was (en dat begrijp ik uit je begin-verhaal) dan kun je hiermee vooruit.

p.s.
meestal is eea aangesloten op rood en blauw.
oranje en wit worden pas toegepast als er er een 2-e lijn was, of een niet te repareren kabelbreuk in rood/blauw.

suc6
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Ik zou gokken op de rode en zwarte draad.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Zo maar aansluiten gaat niet werken.

Dit is nog een oude kabel met papier isolatie maar daarnaast is ook de koperdraad die er binnenin zit nog eens van isolatie voorzien.
Deze laag moet je er voorzichtig afkrabben (scherp mesje)
Daarna gewoon je modem aansluiten en kijken of er lampjes gaan branden. Normaal begin je bij rood/blauw (blauw ziet er vaak als zwart/groen uit)
Maar het is een oude kabel en dan wil men na een storing nog wel eens wisselen van draadkleur dus gewoon uitproberen met welke draden er lampjes op gaan lichten.
Het zijn maar 4 draden dus het aantal mogelijkheden valt nog wel mee. Wel telkens een paar minuten wachten voordat je een nieuwe draad uitprobeert want het duurt altijd even voordat het modem signaal herkent.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu