Tegelen over oude lijm + gipsplaat + granol?

Onn0

  • #1
Goedenavond!

Na veel informatie op het forum gevonden te hebben, plaats ik voor de zekerheid toch even een soortgelijke vraag met foto. Ik heb reeds diverse berichten gezien waarin wordt aangegeven dat je zonder problemen over een muur met lijmresten kan tegelen. En daarbij wel voorstrijk gebruiken. Nu ben ik het toilet opnieuw aan het doen. De oude tegels zijn reeds verwijderd. Het bovenste gedeelte van de muur is een soort granol. Best glad/weinig structuur. De rechtermuur op de foto is (helaas) gipsplaat. Met veel moeite en voorzichtigheid heb ik van de gipsplaat met de hand de tegels verwijderd. Maar hier en daar wel een 'deukje'.

Graag zou ik vernemen of het inderdaad geen probleem is om op deze muren over het bestaande heen te tegelen, en of er nog aanvullende acties nodig zijn.

In ieder geval bedankt!

Groeten,
Onno.

Muren:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als je alle loszittende delen van de lijm, plus boven zitten spack spuitwerk verwijderd, kun je hier gewoon overheen tegelen.
De toplaag van de gipsplaat is wel wat beschadigd, maar het papier is er nog niet helemaal af.
Dus hoef je hier geen nieuwe platen op te zetten.

Even goed voorstrijken, en dan met een passende tegellijmdie bij de tegels hoort de tegels lijmen, met een iets grovere lijmkam
 

Onn0

  • #3
Hoi Peter,

Allereerst hartelijk dank voor de snelle reactie. Zonder twijfelen aan je antwoord, wat is de reden om ook het spack te verwijderen? De dikte is niet veel meer dan een mm, qua hoogte verschil met de rest van de muur.

Waar ik mee zit is dat als ik dat van die gipsplaat af moet halen, ik bang ben dat er niet zo heel veel van over blijft. Ik zat zelf te denken aan goed insmeren met voorstrijk, dan dun aanzetten met tegellijm, dat 24u laten drogen en dan lijmen en tegelen.

Wederom dank.
Gr,
Onno.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik bedoel niet heel het spack er af te halen, maar alleen delen die eventueel los zitten. :wink:
 

Onn0

  • #5
Ah, ik blij dat ik het nog even een keer extra navroeg. :oops:
Bedankt voor je tijd! Heb ik wat te doen de komende dagen ;o)
 

Onn0

  • #6
Hi,

Ter afsluiting van deze thread, het resultaat. ;o)
Ter "verdediging" ;) Ja ik weet dat het niet perfect is, maar voor een eerste keer vind ik het toch niet gek. :p Ow en idd, fonteintje moet nog gemaakt worden.
Mocht iemand zich afvragen waarom ik ductape gebruikt heb: Ik wilde de voeg halverwege/thv de ombouw gelijk hebben. Vervelende is dat je daarna van boven naar beneden moet tegelen. En dankzij de zwaartekracht is dat redelijk vervelend. Haha. Ductape was dus om de tegels op hun plek te houden.




@Peter: bedankt voor je reacties.

Groeten,
Onno.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
:prima:
Misschien nog een tip, voor de volgende keer.

Laat dan de tegels wild verspringen.
Nu heb je een trap in elke muur bij die langwerpige tegels.
Dat was wat speelser geweest.

Of plaats de tegels recht boven elkaar, dan is het een wat rustiger beeld.
 

Onn0

  • #8
Hoi Peter,

Daarin heb je helemaal gelijk. Hierbij kan ik echter vermelden dat het in ons geval een bewuste keuze is van de vrouw des huizes. ;)

Maar zeker bedankt voor deze en de voorgaande tips! Hopelijk hebben andere bezoekers ook iets aan deze post.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu