Teak meubelen

Pipa

  • #1
We zijn van plan teak meubelen aan te schaffen, we hebben reeds een salontafel gekocht onbehandeld, deze moesten we de eerste twee weken onbehandeld laten in verband met het vocht, toch heb ik enkele vragen op dit gebied,

- Is het verstandig om deze keuze te maken?
- Hoe zit het met het krimpen en uitzetten?
- Welke vochtigheidsgraad moet ik in huis aanhouden en hoe met centrale verwarming?
- We willen ook een computerkast kopen met twee volledig weg te klappen deuren, hoe zit het hier met krom trekken van de deuren enz.

Ik heb op het internet aardig liggen rond zoeken maar niet echt iets bevredigend of gerust stellend gevonden. Okee, dat hout werkt is me duidelijk en dat heefd ook zo zijn uitstraling met binnen de grenzen van scheurtjes. Maar het moet niet zo zijn dat de deuren volledig gaan krom trekken om maar eens iets te noemen, toch vinden we het schitterende meubelen.

Alvats bedankt voor jullie reactie


Topic verplaatst, het onderwerp staat wel erg ver van dak en schoorsteen af. mod.
 

H@ns

  • #2
Pipa schreef:
- Is het verstandig om deze keuze te maken?
Uitgaande van alle informatie die je geeft: NeeN!
Pipa schreef:
- Hoe zit het met het krimpen en uitzetten?
Dat gaat gebeuren!
Pipa schreef:
- Welke vochtigheidsgraad moet ik in huis aanhouden en hoe met centrale verwarming?
De gebruikelijke je moet immers niet alles op zijn kop hoeven zetten omdat je nieuwe meubels neemt.
Pipa schreef:
- We willen ook een computerkast kopen met twee volledig weg te klappen deuren, hoe zit het hier met krom trekken van de deuren enz.
Tja ik zou het risico niet nemen. Er wordt gezegd dat het hout nog moet drogen :? .
Dat is een hoogst ongebruikelijke situatie, normaal koop je gedroogde en afgewerkte meubels.

Ik ken een aantal teak meubels waarvan de kwaliteit errug dubieus is, zoals jij de zaken nu omschrijft vallen deze daar ook onder.

Maarja aankoopadvies valt eigenlijk buiten dit forum dus erg veel kan ik dáár niet over zeggen :wink:
 

Fiesiekus

  • #3
Er staat nergens in het onderwerp dat 't teakhout nog moet drogen; ik begrijp dat 't nog moet werken. En dat is een dynamisch proces; afhankelijk van de temperatuurs- en vocht%-wisseling in de woning. Deze verschijnselen doen zich toch bij alle houtsoorten voor? En ik denk dat teak eerder aan de goede dan aan de slechte kant staat qua coefficiënt en vervorming.

Ik heb uitsluitend goede ervaringen met teak: het wordt o.a. onbehandeld als scheepsdek toegepast op zoutwaterschepen!
 

Pipa

  • #4
Maar kastdeuren vooral in teak meudelen zijn toch in de regel altijd voorzien van een omlijsting, en wat ik hier gelezen heb is dan de kans groot dat het kan krom trekken omdat het dan niet vrij kan werken, of telt dat niet voor alle situatie?
 

Kees61

  • #5
Je kunt van veel houtsoorten deuren maken en het gaat kapot als het niet goed gemaakt is. Een deurpaneel moet vrij kunnen krimpen. In het ergste geval krijg je een kiertje aan de zijkant van een paneel.

Krom trekken heeft veel meer iets te maken met hoe het hout uit de boom gezaagd is.
Maar het is toch te zot dat je de meubelen eerst moet laten drogen voordat je ze mag afwerken. Hebben ze misschien in de rivier gedreven?

Je zou toch bijna aan de winkelier vragen of de meubels nog 3 maanden bij hem mogen blijven staan en als ze dan nog in orde zijn, dan koop je ze.
 

Pipa

  • #6
Gelijk heb je, achteraf gezien, maar het wordt allemaal geimporteerd uit indonesie wekelijks, maar ja helaas kan ik niet zien of een meubel op de juiste manier gemaakt is, het is wel allemaal handwerk, zit er ook goed uit maar technisch?

Heb je misschien nog enkele tips waar ik dan bv. op letten moet?
 

Kees61

  • #7
Ook rotzooi kan er goed uitzien.

Je kunt al zien of de deuren vlak zijn. ALs je een deur dicht doet en het slaat ergens aan, onder of boven, dan moet de andere kant (boven of onder) ook sluiten. Daar mag dan niet teveel kier zitten anders is de deur te scheluw, en dus mischien al getrokken.

Als het deuren zijn van stijlen en regels met een massief paneel er in, dan mag je geen of erg weinig vlammen in het hout zien, van die panelen. Vlammen betekent dat het dosse is en dat trekt veel meer krom.
Als er een massief achterschot in zit en dat is vastgespijkerd.. dan is het niet zo het hoort. Dat gaat scheuren op den duur.

Verder kan ik er niet veel over zeggen.
Ik vind alleen dat meubels afgewerkt moeten zijn voordat ze verkocht worden. Of krijg je nog extra korting omdat je dat zelf moet doen.
 

Pipa

  • #8
Nee maar op deze manier kan iedereen zijn meubel zo kleuren als ie zelf wil, hetzij met olie hetzij met was, licht of donker.

Je hebt me in ieder geval een stuk verder geholpen met het maken van een keuze, mijn dank hiervoor.

Ik zal de verkopers de zelfde vragen eens voorleggen op een kritische manier zoals hier beschreven en dan zien we wel wat het wordt.

Ga zo door mannen met deze site,
m.vr.groet Marcel
 

H@ns

  • #9
Pipa schreef:
Nee maar op deze manier kan iedereen zijn meubel zo kleuren als ie zelf wil, hetzij met olie hetzij met was, licht of donker.
Verkoopklets!
Een zichzelf respecterende zaak zou dan die optie bieden en de meubels op wens van de klant afgewerkt leveren.
Veel winkels en meubelmakers doen dit zo; afwerking en kleur kies je van een stalen kaart en de meubels worden dan afgewerkt geleverd.

Zelf je hout drogen is een optie die ik echt nog nooit ben tegen gekomen...

Succes met de beslissing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu