Tapwater te lage temperatuur

Valkenier

  • #1
Begin december is door onze vaste (erkende) installateur de CV ketel vervangen. Hij stelde voor meteen de regelinstallatie aan te passen, na verzoek dit toe te lichten schreef hij:

installatie alleen aan sturen van verwarming en niet meer voor warmwater. De zonneboiler is dan in de zomer een voorverwarmer van het warme water en in de winter doet de warmtepomp dat. Op deze manier verbruikt de ketel minder gas om zijn warm water te maken.

Na deze toelichting op de offerte zijn we akkoord gegaan. We realiseerden ons niet dat voor bad en douche nu tapwater wordt geleverd met een veel lagere temperatuur dan voorheen. Voor douche is dit net genoeg, niet voor bad.
De ingestelde maximale temperatuur van de Daikin warmtepomp is 50 graden, we hebben het vat meestal op 45, dit is genoeg met deze zachte winterdagen.

De warmtepomp moet nu het hele jaar door aan staan om voor warm douchewater te zorgen, tenzij dit gebeurt in de warme zomer door de zonneboiler en in de koude winter door de CV ketel (in beide gevallen incidenteel).
We kunnen de wp uitzetten en de CV ketel het vat laten opwarmen (boosteren) to 60 graden. Maar direct tapwater via de CV ketel lijkt ons veel efficiënter, nog afgezien van het gedoe steeds extra maatregelen te moeten nemen om heet warm water te krijgen (ook voor schoonmaakwerk).

Vragen:
1. Was het voorstel van de installateur wel zo verstandig om uitsluitend op basis van minder gasverbruik de installatie aan te passen?
2. Heeft de installateur een systeem opgeleverd dat niet voldoet aan de legionella voorschriften?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dit is een klusforum en niet bedoeld voor dit soort vragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu