Stucwerk kalkmortel

KlusRob

  • #1
Ik ben bezig om mijn garage te stuccen met kalkmortel als raaplaag. Hierover komt een afwerklaag met een gipsproduct om het mooi glad te krijgen.
(Kalkmortel omdat de bestaande muur vol gaten/halfopen voegen zit na afbikken wandtegels, en ik wel een stevige muur wil overhouden waar ik later planken aan kan ophangen zonder dat de schroeven en pluggen in alleen gips zitten). :?

Nu is mijn vraag wanneer de kalkmortel-stuclaag (gemiddeld 1 tot 1,5 cm dik met enkele diepere gaten) droog genoeg is om deze voor te strijken en te stuccen met een gipslaagje van enkele mm.

Groet, Rob
 

Ralph

  • #2
Na een uur kan het wel. Maar waarom werk je de raaplaag niet direkt glad af?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nou, als ik 1-1,5cm raaplaag opbreng met een standaard kalkcementmortel (dus niet zo'n dure renovatiemortel) is dat echt na een uurtje nog niet geschikt om te stuccen hoor.

Zou toch wel een paar dagen wachten dan, beetje afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid.

En voor een DHZ-ert is het erg moeilijk om een basis kalkcementmortel dusdanig af te werken dat er een superstrak resultaat ontstaat, zeker als je 1-1,5cm in 1 keer opbrengt. Het uiteindelijk afwerken met een kalkcement dunpleister of gips is veel makkelijker en geeft veel strakker eindresultaat.
 

KlusRob

  • #4
@Ralph,
Hoe krijg ik een raaplaag van kalkmortel volgens jou in 1 keer glad (tex/sausklaar)? En na een uur kan ik er nog steeds putjes indrukken met mijn vingers, lijkt me niet dat het dan geschikt is om er een laag gips overheen te zetten... Of had jij een ander materiaal in gedachten waarmee ik dat het beste zou kunnen doen?

@Cyruse, bedankt voor je reactie.
Het leek mij ook al vrij onmogelijk om een gladde texklare muur te krijgen met kalkmortel... De muur is op zich glad (geen bobbels of gaten), maar nog wel ruw. Daarom had ik inderdaad het idee om af te werken met gips.
En enkele dagen wachten lijkt me waarschijnlijker dan enkele uren...
Ik heb afgelopen weekend het grootste deel in de kalkmortel gezet, dan ga ik er komend weekend een finishlaag overheen zetten.

Groet, Rob
 

Ralph

  • #5
Nou, opbrengen, uitloodten en afreien net als bij gips. Gaten die blijven liggen tijdens het reien bijvullen met specie totdat je een egaal afgereid vlak hebt.
Dan schuur je het dicht met een schuurbord en eventueel maak jet het iets nat weer en kan je het nog gladder maken met een plakspaan.

Ik ben het Cyruse eens dat het wel even een handigheidje is, maar dat is het hele stucen ansich sowieso al.

En met gips/kalk op specie fris in fris is gewoon blauwpleisteren, werd vroeger veel gedaan hoor. Het scheelt je aan gips ook, het kan heel dun namelijk en lekker glad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu