Stucen van een schoorsteen

Pascalovergaag

  • #1
Beste forumgebruikers,

Ik wil een deel van mijn schoorsteen (hierop is mijn gaskachel aangesloten) opnieuw stucen want er is lekkage geweest. Het gaat om het deel in huis net onder het dak. De oude stuclaag heb ik verwijderd (inclusief een zwarte stuclaag, leek op graniet? ) tot aan de orginele baksteen.

Nou is mijn vraag kan ik de schoorsteen gewoon opnieuw stucen of moet ik hiervoor "speciaal" stucwerk gebruiken (hittebestendig??). En hetzelfde geld voor de hechtprimer moet ik ook hiervoor een speciale variant gebruiken?

Het gaat om een schoorsteen van ongeveer 100 jaar oud.

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Eventueel aanwezige roetplekken isoleren met een isoleermiddel, de schoorsteen vochtig maken en stucen met kalkstuc, 5 deel zand, 1 deel cement en 1,5 deel kalk.
Deze stuc is enigszins flexibel en geeft niet zo gauw scheuren.
Een primer is niet nodig als u de schoorsteen eerst vochtig maakt.
 

Pascalovergaag

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie,

Is deze laag vervolgens schilderklaar of moet er nog iets mee gebeuren?

Bedankt
 

Fiesiekus

  • #4
Nog afstrijken met een laag(je) gips; bijv. rood- of geelband, net wat je mooi vindt en wat er verder op de muren zit gesmeerd.
 

Pascalovergaag

  • #5
Bedankt ik ga m'n best doen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Is het lekkage door regenwater of condensatie van de gaskachel door het verbranden van gas komt waterdamp vrij als je bv bruine vlekken hebt op zolder is de kans groot dat het komt van het stoken .daar is vaak een slechte schoorsteen de oorzaak van in dit geval geeft opnieuw bepleisteren niets. dus eerst zien wat de reden van de lekkage is
 

Pascalovergaag

  • #7
Er heeft een verstopping gezeten in het rookkanaal welke nu verholpen is wat hopenlijk de veroorzaker was van de vochtplekken. Dus nu maar hopen dat 't probleem weg blijft.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
De schoorsteen is toen misschien ook niet zonder reden bepleisterd
 

Pascalovergaag

  • #9
Het hele schoorsteenkanaal (ombouw) is gestucd en beschilderd ook gewoon op de overige verdiepingen dus dit is niet speciaal gedaan vanwege eerdereproblemen.
 

Fiesiekus

  • #10
Juist in het laatste deel van de schoorsteen krijg je d emeeste condensatie. Het is dus logisch dat je deze vlekken ziet. Goede isoleer helpt daartegen; dus die onder de stuclaag over de stenen smeren. Niet zuinig, gerust 2 a 3 lagen ruim over de vlekken heen kwasten.
 

Pascalovergaag

  • #11
Heb je nog een tip voor wat betreft welke isoleer ik het beste kan gebruiken?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
De gemiddelde leeftijd van een schoorsteen is +- 60 jaar als de schoorsteen bv verzande voegen heeft hou je hem met de pleisterlaag bij elkaar maar een schoorsteen heeft van binnen en van buiten te lijden de grootste boosdoener bij een slechte schoorsteen is vorst .de schoorsteen verzadigd omdat ie bovenin de meeste afkoeling heeft het water bevriest en je hebt kans dat je de schoorsteen op die manier uit elkaar werkt .ook heb je dan kans dat je kachel uitgaat[ttb] mijn advies laat er iemand naar kijken
 

Fiesiekus

  • #13
Dat van die 60 jaar geldt misschien voor het deel op het dak, maar hier gaat het om een deel binnenshuis.

Isoleer van een goed merk; haal je bij de schildersspeciaalzaak. Geen bouwmarkt-merk.
 

Pascalovergaag

  • #14
Oke bedankt ik ga even opzoek bij de speciaalzaak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Als je een rvs flexibele leiding door de schoorsteen kunt trekken, is dit nog beter.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
Moet je eerst weten komt het vocht van het stoken ,of is het regenwater lekkage.de vocht doorslag kan inderdaad ook komen als je tegen een verstopping aan stookt ,of dat er te veel weerstand in het kanaal zit of heeft u misschien een nieuwe gaskachel vaak zuiniger dus ook meer kans op vocht probleemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu