Strak stucen of sierpleister?!

Iris

  • #1
Ik zit met een groot probleem (voor mij dan! :( )

Ik heb net een oud huis gekocht(rond de 100 jaar). De muren in de woonkamer zijn nu glad gestuct door een stucadoor. Dit vind ik heel mooi. Maar volgens de ene aannemer(de stucadoor) is de muur nu nog te zacht er zeer schade/krasgevoelig. Daar kan ik inkomen! volgens hem krijg je deze muur alleen sterk met sierpleister. Dit vind ik jammer want ik vind die korrel niet mooi! ook niet de fijnste!
De andere aannemer zegt: glasvlies, dan ben je van alle gezeur af. Kan ik ook inkomen, maar we hebben een erg hoog plafond en een behoorlijke oppervlakte. Dit zien wij eigenlijk niet zo zitten, want in onze omgeving is eigenlijk niemand die dit voor een redelijke prijs wil doen.
De laatste aannemer gaf ons het advies: strijk over de nu gestucte muren een fixatie(fix en finish?). En daarover heen (buiten)latex. Dan is de muur sterk genoeg, en wel helemaal strak. (zo als ik het wil!)

Wat is wijsheid?! Moeten de muren echt een sierpleister hebben om sterk te zijn of kan de laatste oplossing ook voldoende sterk zijn?Help mij! Zou je in je reactie neer kunnen zetten hoe je aan de informatie komt?
Heel erg bedankt!
 

Pepjo

  • #2
Hallo Iris,

In ons vorige huis (104 jaar oud) en ons huidige huis ( 60 jaar oud ) hebben we alle wanden, na de verbouwingen die we hebben gedaan, glad laten stucen door een stucadoor. Daarna hebben we er muurverf op gesmeerd en dat was het dan. We hebben twee kleine kinderen van twee en vier jaar oud, een hond en een kat en we hebben nooit gemerkt dat onze muren te "zacht " zouden zijn ! Ik kan me zo voorstellen dat stuc pas na een bepaalde tijd zijn maximale stevigheid heeft bereikt, maar als ik nu aan de muur naast me voel ( even checken ) valt er geen deuk in te maken met hand of nagel. Ik zeg : gewoon doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik ben bij mijn dochter bezig met een huis uit 1900, zelfde verhaal met de muren.
Dat sierpleister de muur sterk maakt is een broodje aap verhaal, de bovenlaag zelf is wel wat sterker, fixeren kan ook.
Met strijklicht zie je altijd oneffenheden, geen stucadoor die zo glad kan stucen dat het echt glad is, je moet dan schuren maar dat is meer iets voor je ergste vijand.

Wij hebben daarom gekozen voor glasvlies, ondanks het hoge plafond (2,97 m.) is het goed zelf te doen, plak de naden tegen elkaar aan en je krijgt een muur om te zoenen, bezuinig absoluut niet op de lijm.

Hierna latexen met een verdunde latex en daarna de eindlaag onverdund opbrengen.
 

Arianne

  • #4
Jan, ik haak even in op jou reactie. Ik heb van de week zelf ook glasvlies op plafond aangebracht (wat een smerige klus overigens, het is net engelenhaar, je zit aan het eind vd dag onder de "splinters"). Had jij nou ook dat de lijm op sommige plekken volledig door het glasvlies was doorgedrongen en op andere plekken veel minder. Het zit wel goed strak vast, maar ik op sommige plaatsen meer lijm. Ben ban dat ik dat straks na latexen blijf zien en over weeg eerst nog een keer na te rollen met lijm, evt. verdund met water of alvast met wat latex. of zou dit een slecht idee zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat is het bekende probleem bij glasvlies, het gelijkmatig uitstrijken van de lijm is het moeilijkste gedeelte.
Gewoon eerst voorrollen met latex en het resultaat bekijken, soms zelfs twee keer voorrollen, gebruik voldoende latex op de roller.
Voor de laatste behandeling latexen geldt overigens hetzelfde als voor de lijm, zorg er voor dat u niet te zuinig bent met de latex.

Tip: dezelfde persoon moet het hele oppervlak doen, twee verschillende personen en je kunt het altijd zien omdat iedereen verschillend de rol hanteert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu