Stopcontact plaatsen op middendoos toegestaan? (zie foto's)

Lodewijk078

  • #1
Hallo,

Nadat de stukadoor is langs geweest heb ik meteen overal nieuwe stopcontacten en schakelaars geplaatst.
Er is echter één stopcontact in de slaapkamer op hoofdhoogte waarvan ik niet zo goed weet wat ik ermee moet en óf het überhaupt is toegestaan. Ik zou hier wel graag een nieuw stopcontact terugplaatsen omdat het een handig punt is voor een televisie.

Het komt op mij over alsof iemand ooit eens een elektrabuis in de wand heeft opgezocht, hier een lasdoos middenin heeft geplaatst om dmv. lasklemmen hier de fase- en nuldraad voor een stopcontact vanaf te kunnen tappen. Op de foto's zie je hoe het was en hoe ik het momenteel heb.

Concreet zijn mijn vragen:
- Is het toegestaan/verantwoord op deze manier een stopcontact 'af te tappen' van een elektrabuis?
- Bij het terugplaatsen van een stopcontact op een inbouwdoos wordt doorgaans gebruik gemaakt van M3 schroeven. In dit geval betreffen het dus een slag grotere M4 schroeven formaat lasdoos. M4 past weer net niet in de schroef-gleuf van een stopcontact/WCD. Iemand een suggestie hoe dit toch solide te bevestigen?

Hartstikke bedankt!

20220903_114420.jpg 20220910_080105.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Is gewoon door gelast, en in bereik.
Vastzetten kijk of er niet nog gewoon een schroef in past, en anders links en rechts een plugje naast de doos maken en er een parker in draaien.
Eerst wel kijken of het goed uitkomt, maar is niet zoals het hoort te zijn.
Als ik het doe, dan was dit opgelost voordat de stuc komt
 

Lodewijk078

  • #3
Okido dank je, daar kan ik wel wat mee.
Ja ik had dit inderdaad vooraf al moeten oplossen maar de stukadoor kon ineens al op heel korte termijn waardoor ik wat voorbereidingen heb moeten laten.. ;-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dit is geen inbouwdoos, maar een normaaldoos, hierop hoort Opbouw schakelmateriaal, voor inbouw is geen ruimte.
 

Lodewijk078

  • #5
En zou ik in dat geval gewoon de M4 schroefgaten van de normaaldoos kunnen gebruiken om zo'n opbouw stopcontact te bevestigen? Of is de kans groot dat ik zal moeten boren en plugjes zetten? Dank je!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er zijn complete wcd te koop met montageplaat met de bevestiging op de normaaldoos positie mits deze recht geplaatst is. Anders zitten daar ook vaak extra bevestiginggaten in om hem vast te boren.
 

Lodewijk078

  • #7
Top. Ontzettend bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zou je niet gewoon alsnog een inbouwdoos plaatsen? Glad stucwerk herstellen is relatief simpel. Als het straks geschilderd is en alles is het veel meer werk om netjes te herstellen.

Ik zou daar liever nu wat meer werk in steken dan de komende 25 jaar tegen een opbouw contactdoos op mijn mooie strak gestucte muur aan kijken.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

Nth

  • #9
Als je een inbouwdoos wilt, moet je de huidige doos verwijderen en een iets groter/dieper gat boren. Daarmee zaag je ook de pvc pijpjes af en die moeten dan ook weer aan kunnen sluiten op de nieuwe inbouwdoos anders liggen die draden bloot. De doos vastzetten in de muur. Al met al wel een gedoe waar je zin in moet hebben.

Maar ben het met @XanderH eens, ik vind die opbouw ook niet mooi. Zeker als de rest van je huis wel inbouw is.

En een andere oplossing is gewoon het kapje erop schroeven en dichtsmeren met pleistergips of muurvuller :D. Maar dan moet je wel opletten dat die schroefjes niet roesten (of anders afspuiten met isospray) anders komt die roest door je gips en dan heb je een heel ander probleem erbij.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Nth schreef:
En een andere oplossing is gewoon het kapje erop schroeven en dichtsmeren met pleistergips of muurvuller :D.
En dan faalt over 2 jaar een lasklem, of je wilt er in de toekomst toch nog een aardedraad bij trekken...

Nee, laten we lasdozen maar niet onbereikbaar gaan wegstucen.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Nth schreef:
En een andere oplossing is gewoon het kapje erop schroeven en dichtsmeren met pleistergips of muurvuller
Tja, geef dan geen advies....

Gewoon die normaaldoos eruit hakken, gat boren en een inbouwdoos erin . Bij de spruiten moet je een klein stukje meer open kappen in de muur zodat je de leidingen kunt aansluiten maar dat hoeft maar een klein stukje te zijn.

Glad stucwerk is inderdaad redelijk eenvoudig zelf bij te werken met een spackmes.
 

Nth

  • #12
Mensen, er staat niet voor niets een smiley achter :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik denk dat andere mensen, die jouw advies over dichtsmeren lezen, die smiley niet zullen opvallen. Vooral omdat je daar geen smiley van het forum hebt gebruikt maar gewoon een lettercombinatie.

Die mensen zullen dan denken: het wordt op Klusidee geaqdviseerd, dus dan kan ik het zo uitvoeren. Ik vind het daarom erg goed, dat 2 elektra specialsten je hebben teruggefloten, weten anderen meteen dat het zo in elk geval niet moet.

En misschien kun je in de toekomst dergelijke, blijkbaar leuk of ironisch bedoelde verkeerde adviezen gewoon achterwege laten? Is er ook geen vergissing mogelijk.
 

Nth

  • #14
True, ik zal me inhouden voortaan. :prima:
En forum smileys gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu