Stofzuigermotor vonkt

R.Broekman

  • #1
De stofzuigermotor maakte, nadat ik de filters rondom de motor had uitgeklopt, kort daarna een haperend geluid dat bleek te komen van grote vonken rondom de collector. De geblakerde collector heb ik schoongeschuurd en de koolborstels idem, maar het keert weer terug.
Wat kan er aan de hand zijn ?
 

Fiesiekus

  • #2
De koolborstel waren niet versleten?
 

R.Broekman

  • #3
De koolborstels waren zeker niet versleten maar je zag de blakering erop zoals ook op de collector.
Het merkwaardige is, dat er kleine vonkbogen onstaan van de koolborstels naar de nabijgelegen collectorringen waar dus geen contact mee wordt gemaakt. Het motorgeluid laat die vlammetjes ook horen.
 

Fiesiekus

  • #4
R.Broekman schreef:
Het motorgeluid laat die vlammetjes ook horen.
Zonder meer heel interessant. Kunt u dit toelichten?

Overigens vonken koolborstels altijd in meer of mindere mate. Zoals u die vonkbogen omschrijft, is dit niet in ongewone mate.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Schuren van een collector is heel slecht!!!
Vonken doe ze altijd wel iets.
Een blauwe vonk is niet erg, rood is niet goed.
Mogelijk staat een lamel uit de collector te hoog waardoor de borste steeds weggetikt word dan is het einde motor.
 

R.Broekman

  • #6
De collector is verder volkomen glad maar wel ingesleten op de breedte van de koolborstels. Het schuren van de collector heb ik met zeer fijn schuurpapier gedaan teneinde de blakering te verwijderen en de rand, die door inslijting is ontstaan, minder scherp te doen zijn. De lamellen zien er verder normaal uit en de tussenruimte heb ik schoongemaakt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je schuurt maak je kleine groeven in het oppervlak die op hun beurt de koolborstels gaan opvreten.
Tweede punt is dat jij nooit met evenveel kracht op elk lamel kan schuren, de collector word hierdoor iig niet ronder hierdoor moeten de borstels veel te snel heen en weer waardoor ze lamellen overslaan.En dat is einde motor.

Een lamel die een halve mm verder uitsteekt als de rest hakt gewoon de borstel weg, dat is niet te herstellen.dat is dus einde motor.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Het schuren van de collector moet beleid gebeuren. Lichtjes opschuren met schuurlinnen is wel te doen, echter als deze ingesleten is en dan de hele collector weer vlakschuren gaat wat te ver. Dat kan alleen door de collector af te draaien als er voldoende materiaal aanwezig is.

Waarschijnlijker is hier dat je een sluiting in het anker hebt. De haperingen duiden hier al op, evenals het vonken en inbranden van de collector. Dit is dan einde stofzuiger.

Hierbij aangenomen dat de koolborstels nog voldoende lang zijn. Hoe lang waren deze eigenlijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Zoals The Headhunter al schreef, geen collector opschuren, is ook nergens voor nodig, het apparaat gewoon een tijdje onbelast laten draaien en de nieuwe koolborstels passen precies.

Wanneer het vonken te horen is kan de stofzuiger meestal afgeschreven worden, het komt zelden voor bij stofzuigers dat de koolborstels eerder op zijn dan de motor versleten of defect is.
 

R.Broekman

  • #10
Ook na hernieuwde schoonmaak en afvlakken van de koolborstels, blijft de collector problemen gevent. Ik leg me er maar bij neer dat de motor dus definitief kapot is.
Dank voor alle reacties !!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu