Steinel Nightmatic 3000 Vario aansluiten

Marjolijn77

  • #1
Ik probeer de Steinel aan te sluiten op een lichtslang. Heb de stekker eraf gehaald en het ziet er nu zo uit als op de foto. Vanuit de lasdoos komt er fase 0 en aarde binnen. Vanuit de lichtslang fase en 0. Hij doet het niet, we horen hem wel klikken, er staat wel spanning op de uitgaande draad, maar het licht gaat niet aan. Na een paar seconden klikt hij weer.

Ik het het overdag geprobeerd door de sensor af te dekken met zwarte tape en ook in het donker doet hij het niet. Andere tip op deze site was de 0 draad niet verbinden en de aarde afdoppen. Ook dat werkte niet (toen was er ook geen klik meer).

Hopelijk weet iemand raad want na vijf dagen proberen weten we het niet meer :)

WhatsApp Image 2022-07-21 at 10.41.52 PM.jpeg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Los van het feit dat er veel te veel koper bloot hangt buiten de connectors (de isolatie moet tot de ingang komen), vraag ik me af of dat apparaat wel geschikt is voor die ledstrip. Wat is het vermogen van die strip, en voor de zekerheid: werkt die wel als je de draden direct aansluit?

De nuldraad niet verbinden gaat natuurlijk niet werken; ik ben benieuwd waar je die wijsheid hebt gelezen.
 

Marjolijn77

  • #3
dit is info van het apparaat

Schermafbeelding 2022-07-21 om 23.17.10.png
 

Marjolijn77

  • #4
dit is vermogen van de strip, en hij doet het wel als we de draden direct aansluiten (zonder sensor)

Schermafbeelding 2022-07-21 om 23.18.02.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op het gegevensblad en in de handleiding van de fabrikant staat een schakelcapaciteit van maximaal 64 watt voor leds > 2 watt, en slechts 16 watt voor leds < 2 watt. Ik denk dus dat je op zoek moet naar een andere schakelaar.

Die 1000 watt is alleen voor tl-lampen en halogeen.
 

Marjolijn77

  • #6
ok dank je, gaan we zoeken!
 

Marjolijn77

  • #7
tenzij jij er eentje kunt aanraden?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat mag niet volgens de forumregels.
 

Marjolijn77

  • #9
ah da's jammer, dank je!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een lichtslang met een vermogen van 1000 Watt lijkt me zeer onwaarschijnlijk.
Die 1000 Watt staat in de gegevens van de schemerschakelaar en is het maximum vermogen dat deze kan schakelen, indien er sprake is van gloeilampen. LED kan volgens de specificaties inderdaad geschakeld worden to 64 Watt, maar omdat er een klikgeluid hoorbaar is, zal het schakelende element een relais zijn en maakt het vermogen en het type lamp niet echt heel veel uit. Het is dan meer een kwestie van hoe lang het relais het volhoudt bij een bepaalde overbelasting.

Hoe heb je die spanning gemeten? De enig juiste manier is namelijk met een tweepolige meetapparaat, over de twee linkercontacten (N en L1). Het tweepolige meetapparaat kan een universeelmeter zijn, ingesteld op (minstens) 250V wisselspanning, of een tweepolige meetpen met indicatielampjes erin. Een zgn. spanningszoeker (in de vorm van een schroevendraaier) is niet bruikbaar.

Het is wel zo, dat er in de nightmatic 3000 Vario een complete microprocessor zit om de timing aan te passen aan gewenste omstandigheden. Dat vergt wel goed lezen/begrijpen van de gebruiksaanwijzing. Ik heb hem zelf nooit aan de praat kunnen krijgen (en is daarom geretourneerd), dom hè. Bij mij zit een ander (normaal) model schemerschakelaar.

Ook ik mag geen merken noemen, maar in dit topic heb ik hulp geboden aan iemand die een probleem had met zo'n schemerschakelaar... Daar zit met zekerheid gewoon een relais in (heb het schema ooit voor mezelf uitgetekend om de vertragingstijd aan te passen).

Maar in principe is elke schemerschakelaar die schakelt met een relais geschikt voor je toepassing.
 

Marjolijn77

  • #11
Ha Kees, dank voor je antwoord. Helaas heb ik alleen een spanningszoeker, daar heb ik het mee gemeten. Begrijp ik het nou goed dat de nightmatic die ik heb een relais is en het dus eigenlijk zou moeten werken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik weet van dat model niet met zekerheid of dat een relais heeft. Heb er nog nooit eentje in mijn handen gehad. Maar ik vermoed inderdaad dat hij een relais heeft.

Wat er precies aan de hand is kan ik niet zeggen, maar je 'meting' met een spanningszoeker heeft op deze manier geen enkele zin.
Waarschijnlijk meet je zo de 'retour'spanning via de lichtslang en niet via het contact van de Nightmatic. Het lijkt me verstandig als je een universeelmeter/multimeter koopt,, zijn voor heel weinig geld te koop in bijv. bouwmarkten. En je even inleest op het Internet hoe je daarmee (net)spanningen moet meten. Komt altijd weer van pas!
 
  • Like
Waarderingen: Marjolijn77

Marjolijn77

  • #13
Dank je weer!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #14
Paar vraagjes met betrekking tot de geplaatste foto.
Welk snoer is de voedende kant het zwarte of het grijze snoer?
Wat is het koperkleurige dingetje onder in de schemerschakelaar? (een relais oid)

Edit: het koperkleurige dingetje is een cliplasdop zie ik nu.
 

Marjolijn77

  • #15
Impie, andere gekocht en hij doet het, nogmaals dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu