Stappenplan gewenst wegwerken scheur in muur

Hans12

  • #1
Enige tijd geleden is er een reparatie doorgevoerd i.h.k.v. herstellen scheuren in mijn woning. Ondanks de zorgvuldigheid bij het herstellen van de scheuren is er eentje die hardnekkig is. Bij opwarming van de buitenmuur (zon en 15 graden is genoeg) treedt er een haarscheur op van 1 meter 40.

Ik heb de scheur uitgebikt en opgevuld met een stucpasta. Na een droogtijd van 7 dagen is zelfklevend wapeningsband aangebracht (zie foto).


Welke stappen dien ik nog meer uit te voeren voor het spack kan worden aangebracht, want gisteren zijn er twee spackbussen van 300 ML gebruikt, maar het resultaat was erg slecht (er ontstond een naar voren gerichte lange scheur over de gehele lengte).

Ik heb derhalve het wapeningsband weer eraf gehaald om weer opnieuw te beginnen. Hopelijk kunnen jullie mij helpen, want gevoelsmatig klopt het niet dat ik zoveel spack heb moeten aanbrengen of misschien klopt het wel, maar had ik het meer in lagen moeten doen.



Dat de scheur naar voren komt is niet te zien, maar de zichtbaarheid van de scheur is niet te missen :cry:.

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Geen stucpasta gebruiken, die is daar helemaal niet geschikt voor.
Gebruik bv een structuur kit, om de scheur dicht te maken.
Die blijft elastisch
 

Hans12

  • #3
Bedankt Peter voor de snelle reactie, erg fijn want ik zit toch wat met de handen in het haar over hoe het aan te pakken. Ik vrees met grote vrees dat ik het verkeerde woord heb gebruikt, want het is geen stucpasta wat ik heb gebruikt maar renoband. Het karakter van dat spul is dat het elastisch blijft en volgens mij ook voldoende stabiliteit biedt om de boel in het gareel te houden.

Zie al waarom ik het woord "stucpasta" heb gebruikt. Slordigheid van mijn kant. Sorry!! :oops: :oops:

EDIT: kan het helaas niet meer aanpassen in het eerste bericht.
 

Hans12

  • #4
Ik heb de afgelopen dagen nog even goed het behandelde oppervlak bekeken en ben eigenlijk wel overtuigd dat het netjes afgewerkt kan gaan worden.

Wat ik mij wel afvraag hoe ik dat het best kan doen. In mijn beleving behoort het aanbrengen van wapeningsband daar wel bij. Alleen welke stappen horen daar nog meer bij? De vorige keer heb ik gevoelsmatig enorm veel spack moeten aanbrengen om het dekkend te krijgen. Iets zegt mij dat er nog een stap hoort tussen het aanbrengen van wapeningsverband en het afwerken met spack.

Hoe zouden jullie het aanpakken? :-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als er nog steeds beweging in de muur zit, gaat de scheur altijd terugkomen.

Een kit is elastisch genoeg, maar is de verf daarover het ook? (er is scheuroverbruggende verf)
 

Hans12

  • #6
Bedankt Ijkenhout voor de reactie, maar juist omdat mijn verwachting is dat de beweging blijvend is, lijkt het mij een goede oplossing om er wapeningsband/glasvezeltape over de behandelde scheur te plakken.

Ik zie dat als een soort van deken wat over de scheur komt te liggen en het beetje beweging wat er is, opvangt zodat het (de beweging) niet direct in aanraking komt met het spack. Het spack komt op de "deken" te liggen (alleen het hoe vervolgens af te werken, weet ik niet).

Maar misschien is hetgeen wat ik voor ogen heb helemaal niet toepasbaar/gebruikelijk, maar er zal toch wel een methode zijn die toegepast kan worden op situaties waarbij de ondergrond niet volledig stabiel is (en te krijgen) ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Beweging opvangen kan alleen als alles wat daarop komt ook diezelfde beweging op kan vangen. Een starre afwerking (spack) op een flexibele (deken) gaat natuurlijk niet werken.

Gewoon kitten en het daarbij laten zou ik zeggen.

Of zo herstellen dat er geen scheur meer is. Het is vast geen spouwmuur?
 

Hans12

  • #8
Beweging opvangen kan alleen als alles wat daarop komt ook diezelfde beweging op kan vangen. Een starre afwerking (spack) op een flexibele (deken) gaat natuurlijk niet werken.
Best wel een goed punt wel. Klinkt eigenlijk ook wel logisch. Misschien dan toch maar zonder de flexibele deken het gaan afwerken.

Op de warme dagen (zoals ook vandaag weer) zie ik toch telkens weer dat de scheur dermate uitzet dat er een kier ontstaat. Die vul ik dan ook direct maar weer op met renoband.

Overigens is het wel een spouwmuur (dragend). Maakt dat de situatie complexer/anders?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Stoppen met telkens opvullen!

Het is dus een binnenspouwblad wat meteen reageert op buitentemperatuurverschillen. Dat hoort niet. Ik vraag me af of er niet iets anders aan de hand is.

Is er al eens door iemand verder gekeken? Scheuren in de buitengevel, funderingsproblemen, ontbrekende spatkrachtopvang kap?
 

Hans12

  • #10
Wederom bedankt Ijkenhout voor het reageren. Er heeft een stukadoor naar gekeken en de buitenmuur vertoond geen schade, maar de binnenmuur duidelijk wel. Het e.e.a. is nog in onderzoek en ik weet niet precies wanneer de uitslag van het onderzoek zal volgen. Ik zal wel even stoppen met het opvullen van de scheur. Een funderingsprobleem sluit ik absoluut niet uit.

Hopelijk valt het allemaal mee..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu