Stank en borrelend geluid uit drain

Henkiecola

  • #1
Afgelopen maand hebben we onze badkamer verbouwd. Voorheen hadden we een 'ouderwets' vierkant afvoerputje. Deze hebben we vervangen door een 'moderne' drain. E.e.a. is aangesloten op de bestaande buis van 40mm. Deels e.e.a in de oude situatie uitgekapt en middels twee bochten van 45graden opnieuw aangesloten met daartussen en stuk buis.

Gelijk na oplevering hadden we al last van een borrelend geluid als we de plug uit de volle wasbak trokken en deze leegliep.
De laatste tijd valt het ons op dat er ook een enorme stankontwikkeling uit de drain komt.
Moet er nog een stankafsluiter gemonteerd worden? ik ging er vanuit dat er in de drain een afsluiter zat en deze niet meer in de buizen in het beton gemonteerd hoefde te worden. Immers daar kun je nooit meer bijkomen. Zie ook foto.


Hoe kan ik e.e.a. oplossen? We hebben uiteraard geen zin om de hele tegelvloer weer uit te kappen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er hoort in elk geval een sifon onder of in de drain te zitten.
Als er iets borrelt is de ontluchting van de afvoer niet in orde.
Zit er wel een ontluchting op de standleiding ?
 

Henkiecola

  • #3
Ik weet niet of er een ontluchting op zit (waar en hoe kan ik dit zien). Ik ging er vanuit dat ik gewoon de oude afvoer kon oppakken omdat er verder niets veranderd is. Voorheen hadden we nooit dergelijke problemen.

In het vierkante bakje wat te zien is in de drain zitten twee schotjes. Ik dacht dat dat de stankafsluiter zou zijn, echter daar zet ik nu mijn vraagtekens bij... Zijn er stankafsluiters te krijgen die ik alsnog in de drain kan monteren, dus zonder opbreken van de nieuwe vloer?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vermeld merk en type van de drain en liefst ook een foto van de schotjes.
 

Xr8

  • #5
Bij een drain hoort altijd een sifon. Deze is ook vaak het probleem omdat deze vaak ruimte in neemt die er eigenlijk niet is. Het is tegenwoordig wel zo dat het steeds compacter te maken is.

Er zijn bv drains te verkrijgen welke een totaal hoogte van 8,5 cm hebben. Eea afhankelijk van de afvoer. Hierbij ben je een speciaal sifonnetje nodig wat van boven af in de drain komt. voordeel is dat je hier altijd bij kunt komen om het schoon te maken.

Wat al aangegeven is, het borrelen is hoogst waarschijnlijk een beluchtingsprobleem. Je zou onder de wastafel een binnenhuisbeluchter kunnen plaatsen, wellicht helpt het wat.

Succes.
 

ET67

  • #6
Zo ik lees is er geen stankafsluiter meer aanwezig. Het oude putje zorgde hier waarschijnlijk zelf voor. Is vast zo'n putje geweest waarbij aan het deksel ook een stukje buis zat wat over de buis van het riool viel. In het putje bleef dan altijd wat water staan, wat dus de stank afsluiting was.

Er zijn idd sifonnetjes met een geringe hoogte. Misschien kun je de drain nog verwijderen en op die plaats een stukje uitkappen om alsnog zo'n sifonntje te plaatsen. O.a. natuurlijk afhankelijk van hoe de rioolbuis loopt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als er een borrelend geluid is lijkt het mij dat er wel een sifon in de drain zit, hoe moet het anders borrelen ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
In deze drain zit zo te zien een ingebouwde sifon.
Ook die 2 schotjes bevestigen dat.

Het zal inderdaad een ont/beluchtings probleem zijn.

Zitten er verders nog afvoeren in de badkamer, dan alleen de goot en die ene wastafel?
 

De rioolontstopper

  • #9
Als ik je verhaal zo lees, kan je er gif op innemen dat er wat cementresten in je leiding zijn gespoeld.
Er zit wel degelijk een stankschot in dat soort drains.
Als het water uit je wastafel terugloopt in je drain, betekend het dat het water door een vernauwing niet naar de oorspronkelijke uitgang kan.

Advies: Even de rioolontstopper bellen en je leiding laten schoonfrezen.
informeer naar verschillende ontstoppers, het kan je veel geld schelen.
Nooit met bedrijven in zee gaan die per meter rekenen!

Wat je zelf nog kan proberen: Huur een waterstofzuiger en zet deze op je draingoot. Spoelen met heet water en herhalen. Soms trek je de leiding zo leeg. Succes!
 

Henkiecola

  • #10
Inmiddels is het probleem opgelost! allemaal bedankt voor de tips. De oplosseing bleek nogal voor de hand te liggen en een beetje onnozel:

er ontbrak nog een wit rond plastic dopje om een gat in de drain te dichten......

toch allemaal bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu