Standaard aanluitingen voor afvoer lucht op droger

Fredzet

  • #1
Beste mensen,


Wat ik me afvroeg :

Hebben drogers binnen 1 merk en / of tussen verschillende merken de uitvoer van de lucht altijd op de zelfde plaats zitten op de achterzijde?

Blijven drogers van 1 merk de afvoer op dezelfde plaats houden. M.a.w. als ze nu bij 1 merk op een bepaalde plaats zouden zitten blijven ze daar dan ook?

Waarom deze vragen :
Wij zijn een nieuw huis aan het bouwen en gaan middels kanalen van 70 x 170 die normaal voor de wtw gebruikt worden een afvoer maken voor de droger voor de gebruikte lucht.

Dit doen we door deze kanalen door de vloer te laten lopen en in de binnenmuur van de buitenmuur haaks omhoog te laten komen en dan naar haaks naar buiten met rond 100 mm.

In de ruimte waar de droger komt te staan doen we precies hetzelfde dus van onder de grond haaks in de muur omhoog en dan haaks met een ronde pijp van 100 de ruimte in.

Nu willen we dat binnen zo maken dat we de droger zo op die ronde pijp kunnen schuiven zonder extra bochten of zo.
Daarvoor moet je dan wel de maat weten. Natuurlijk kan ik bij mijn huidige droger wel kijken en meten maar als ik straks en ander merk wil dan past het wellicht niet meer.

Dus daarom bovenstaande vragen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kijk daar verschrikkelijk mee uit.
Door condens zal de buis totaal wegvreten.
Eigenlijk zal binnen 3 m de uitmonding moeten zitten ander krijg je waarschijnlijk wel problemen.
 

Fredzet

  • #3
Die wtw kanalen zijn toch gegalvaniseerd? Dan toch niet of wel?

Wellicht beter om kunststof te gebruiken dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Door een fabrikant van dat spul werd ik daarop gewezen. Ik neem aan dat hij weet wat hij verkoopt. Ik denk vooral de constante vochtbelasting ongunstige uitwerking heeft.

Kunstof is inderdaad beter voor een luchtafvoer van een droger maar....
Ook hier gelden regels zoals binnen 3 m uitmonden daar er anders veel te veel weerstand is en daardoor kans op oververhitting van de machine.
In de buis zal ook veel condens komen te staan dit zal ook moeten worden afgevoerd.

De buis zal daarnaast ook nog dicht gaan zitten met pluisjes dus je zal ook iets moeten verzinnen om hem te kunnen reinigen.
Dit reinigen is niet simpel: de pluis wordt door wasmiddel/verzachter en vocht vastgelijmd aan de wanden van de buis, korte stukken zijn nog wel schoon te krijgen maar langere een complete ramp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een droger is gespecificeerd voor een maximum afvoerlengte van ca. 3 meter, en dat is per merk en type ook nog eens verschillend. Het staat meestal in de gebruiksaanwijzing aangegeven.

Daarnaast is er geen enkele fabrikant, die ooit een garantie zal afgeven, dat hij de afvoer altijd op dezelfde plek zal maken, of in meerdere uitgangen zal voorzien. Laat staan dat enige witgoedbeantwoorder daar een antwoord op kan geven.

Een condensdroger lijkt me toch een wat eenvoudiger oplossing...
 

Fredzet

  • #7
Ik wil hier niet meteen in de discussie vervallen van hoe lang mag een afvoer zijn maar in de manual van de miele novatronic staat letterlijk:

 0-20 m 100mm
20-30 m 110mm
30-43 m 120mm
43-60 m 130 mm

Vervolgens is er een tabel die aangeeft dat bochten en dergelijke voor meer meters tellen als de echte lengte die ze hebben bv een bocht met flex buis van 90 grad = 0,5 m en 45 graden is 0,4 meter.

Volgens de gebruiksaanwijzing kijk je wat je hoeveel meters je nodig hebt met welke hulpstukken, bepaald dan daaruit de benodigde lengte, kijk dan in de tabel en bepaal dan met welke dikte buis je het geheel moet aanleggen.

Vervolgens heb ik uitgerekend dat:

100 mm rond = 78 cm²
110mm = 95 cm²
120 mm = 113 cm²
130mm = 132 cm²

De kanalen voor wtw zijn 7 x 17 cm = 119 cm² vergelijkbaar dus met de 120 mm buis waarvan je 30 - 43 meter (volgens tabel mag gebruiken).

De lengte in vogelvlucht die ik nodig heb is ca 5 meter met 4 keer een haakse bocht.

Omdat de luchtweerstand van de haakse bochten in de kanalen niet gegeven is heb ik andersom gerekend:

Volgens tabel 30 meter minimaal dus 30 meter - 5 meter vogelvlucht = 25 meter. Dat blijft dus over voor de 4 haakse bochten. Dus 25 meter / 4 haakse bochten = 6 meter per bocht.

Als ik in de tabel in de folder kijk met luchtweerstanden zie ik dat buis met knie telt als 2,5 meter. Dat is ver onder de 6 meter met een enigszins vergelijkbare bocht.

Lijkt me dus dat het haalbaar moet zijn (in ieder geval vanwege de lengte).

Voor de roest/corrosie lijkt mij kunststof wel bruikbaar, Bestaan daar rechthoekige kanalen van?

Blijft condensatie en vuil over:

Is het niet zo dat de condensatie bij elke volgende droogbuurt weer opdroogt met de hoge luchtsnelheden in de buis? Ik bedoel neemt naar iedere droogbeurt het water in de buis toe of blijft dat min of meer gelijk? In ieder geval heb ik de huidige buis in het oude huis nog nooit hoeven laten leeglopen of zoiets. En die ligt er toch al wat jaren met voor een gedeelte zo'n flexible buis die enigszins op en neer gaat voor hij het huis verlaat, genoeg gelegenheid dus voor het water om er in te blijven staan maar .... niets dus.

Vuil : Dat is een punt waar ik me nog niet eerder mee bezig gehouden heb, wellicht doordat ik daar tot nu toe geen problemen mee had. Hoe is in het algemeen de ervaring hiermee?

Brengt me terug bij de originele vraag: hebben fabrikanten een standaard afgesproken waar de luchtafvoer zit of gebruikt minimaal dezelfde fabrikant altijd dezelfde posities op zijn drogers?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik noemde hiervoor al, dat het per merk en type verschilt!
Je had geen gegevens genoemd, dus bleef alleen een algemeen gegeven.
De meeste merken wasdrogers gaan tot maximaal 3 meter.
Fredzet schreef:
Hebben fabrikanten een standaard afgesproken waar de luchtafvoer zit of gebruikt minimaal dezelfde fabrikant altijd dezelfde posities op zijn drogers?
Zoals ik al hiervoor zei: daar kunnen wij niets over zeggen.
Wij kunnen niet in de keuken van de fabrikant kijken, en bepalen wat die fabrikant in de toekomst gaat maken.
Informeer het eventueel bij de fabrikant.
 

Fiesiekus

  • #9
Wij hebben ook een Miele Novotronic met daaraan 6 meter geribbelde buis die via 4 haakse bochten en nog wat flauwe bochten naar buiten blaast. Je uiteenzetting over de maximale lengte en bochten klopt!

Nooit enig condensprobleem gehad. Lijkt mij ook sterk dat bij de hoge temp. en luchtsnelheid condensatie op kan treden. Bij metalen afvoerpijpen is die kans wel groter!

Regelmatig (2 x per jaar) haal ik de droger van z'n plaats en schud de afvoerpijp leeg. Paar pluisjes en stofjes, geen probleem.

Nog een laatste opmerking over het aansluiten: als je het laatste stuk slang nou eens flexibel aanlegt heb je toch wel enige manouvreerruimte?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het gaat niet (meer) om de vraag, of de lengte te halen is, die vraag is geklaard door het noemen van het model.

Het gaat om de toekomstplannen van de fabrikant betreffende de plaats van de luchtafvoer in toekomstig te ontwikkelen drogers.

En daar is geen zinnig woord over te zeggen!
 

Fiesiekus

  • #11
Klusidee Kees schreef:
En daar is geen zinnig woord over te zeggen!
Dat is zeker juist :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Siwamat 6140 standaard was - code 1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu