Stalen wapeningsnet en stroom in grote fietsenberging

Quesjer

  • #1
In onze gezamenlijke vrij liggende fietsenberging (voor 100 fietsen) is, wegens diefstalpogingen, ooit een stalen wapeningsnet aan de binnenzijde van de houten wanden gemonteerd. (tegen inbraak). Via een houtje touwtje verlengsnoer uit een aanpalende hobbyruimte worden daar fietsen opgeladen. Zelfs "verdeelstekkers" en verloopsnoeren worden gebruikt. Dat is mij een doorn in het oog, en ook de woningbouwvereniging vind dit maar niks. Op mijn voorstel dat zij materialen beschikbaar stellen, en de groep in de meterkast verzorgen, en wij het aanleggen dan voor onze rekening nemen gingen ze graag akkoord.

Nu wil ik die groep met een grondkabel met aardlitze naar de fietsenberging toe brengen om 8 WCD in een soort van ringleiding verspreid over de ruimte aan te leggen. Zodat de elektrische fietsen kunnen worden opgeladen. Alle WCD zijn van het type "buiten wandcontactdoos". Die dubbele WCD past precies in een maas van dat wapeningsnet, en kan ik vastschroeven in de houten balk daarachter. Achter die balk zitten staande planken, die dan de buitenzijde vormen. Met spleten er tussen.

Moet ik nu nog uit voorzorg iets met dat wapeningsnet? Zodat daar zeker geen spanning op kan komen te staan? Zijn er nog andere zaken waar op te letten?
 

Nth

  • #2
Als je alles goed aansluit en het gaat niet loszitten dan maakt het in principe niet uit als er zo'n gaas in de buurt zit. Vroeger gingen stroomkabels zelfs door ijzeren buisjes.

Wat ik me wel afvraag is of het monteren van een wcd tussen dat gaas verstandig is. Je zegt dat een wcd er precies tussen past maar is dat ook inc de wartels? Gaat dat gaas dan drukken tegen de wartels? Of drukken tegen de kabels? Of moet je met de kabel op het hout telkens over een stukje gaas heen? En als je de stekker erin en eruit trekt, beweegt dan die schutting?

In dat geval zou ik een andere aanpak overwegen.
Bv een houten constructie ervoor monteren.

Daarnaast is het belangrijk op de kabeldiktes te letten, volgens mij voldoet een ymvk-as kabel met 2.5 kabeldikte. Ook de kabels naar de wcd's zouden die maat moeten hebben.
En moet je even opletten, want als je 8 fietsen tegelijk oplaad van 500W per stuk zit je op 4Kwh en met een standaard 16A/230V zekering kan je max 3,68Kw vermogen trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Quesjer

Nth

  • #3
Overigens mag je een 2.5 kabel ook niet hoger zekeren dan 16A dacht ik.
Heb je meer vermogen nodig denk je?
 

Quesjer

  • #4
Kabel is inderdaad 2,5 mm. Check. De lengte is plm. 30 meter. Kabel loopt vrij van het net, dus geen schuren of zo te verwachten, ik zet hier kabelzadels op, (om de 25 cm. zodat de kabel op enige afstand komt. Die houten balk is solide, dus geen beweging te verwachten. Een oplader trekt plm. 100 watt. Laat ik dat ruim nemen: 200 watt, maal 16 contactpunten (8 dubbele WCD) = 3200 watt. Groep krijgt 16A dus dat is 3680 watt. En het is zeker niet te verwachten dat alle wandcontacten tegelijk zo maximaal belast worden. We maken een aparte groep, alleen voor dit doel. Juist om overbelasting van de momenteel gebruikte groep te voorkomen. Dat heeft overigens nooit enig probleem gegeven. Momenteel zijn er 4 el. fietsen.... Dus daar verwacht ik absoluut geen problemen mee. (en anders vliegt de groep er uit, is het probleem ook meteen duidelijk) Aantal WCD is ruim genomen, zodat op alle plekken wel stroom beschikbaar is. Maar wel zo dat in theorie alles ook gebruikt mag worden.
 

Nth

  • #5
Prima dan!
En ik neem aan dat je de ymvk-as kabel in een kabeldoos (bovengronds) opvangt en dan koppelt aan een ymvk 3 aderige (bruin/blauw/groengeel) om naar de wcds te gaan.
En bij die kabeldoos zou ik dan IP65 kiezen. En dan moet je ook op de maat van de wartels letten, dat zowel de dikte van de aanvoer als de vervolgkabel qua maat erin past. meestal wel hoor trouwens.
Succes!
 

Quesjer

  • #6
Dank voor het meekijken Nth. Inderdaad bovengronds lasdoos met wartels, Tips neem ik mee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Zit er nu helemaal geen elektra in die berging?

Misschien ook meteen wat verlichting realiseren dan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik raad je aan kanel in buis te gebruiken, zadels met kabel.Oet er al snel slordig uit.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22 en XanderH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu