Stalen lat om overspanning boven dubbele deur op te vangen?

Kooijtje

  • #1
Zie foto hieronder. De rechtste deur, van de keuken naar de woonkamer, wordt vervangen door dubbele deuren (1,34m breed). Deuren zijn hoog, bijna net zo hoog als onderzijde balklaag. Balklaag loopt door over de muur en overspant keuken plus woonkamer.

Boven het kozijn is geen ruimte voor een hoeklijn of H balk. Kan hier een stevige stalen lat op het metselwerk gelegd worden om de balklaag te ondersteunen? De balken zouden dan dus op de lat steunen. Het gaat zoals gezegd slechts om een overspanning van 1,34m.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is een dragende wand. Een stalen strip is niet voldoende. Je moet hier een constructeur bijhalen. De berekening is ook nodig voor de vergunningaanvraag.
 

Kooijtje

  • #3
IJkenhout schreef:
Je moet hier een constructeur bijhalen.
Zal ik doen! Bedankt voor je reactie. Maar om alvast mee te kunnen denken met de constructeur: zie onderstaande tekening? Balklaag aan weerszijden van de muur stempelen, inzagen en T-balk plaatsen met opleg op de muur. Maar dan lijkt me de opleg te klein, of ik moet een flens laten lassen ter hoogte van de 4 balken oid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het inzagen van de balken zorgt ervoor dat de balken minder sterk worden. Van een tweevelds naar een enkele overspanning. Dus grote kans dat de balklaag zelf ook versterkt moeten worden. De opleglengte is inderdaad ook een aandachtspunt. En zo zijn er nog meer.

Dit kan de constructeur prima bepalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu