Sponning frezen in koplat, hoe dan?

Kluspiet

  • #1
Goedemorgen,

Voor de afwerking van o.a. mijn toilet heb ik een aantal koplatten aangeschaft. Het betreft een recht model, 45x12mm. Nu is het zo dat de tegels uitsteken t.o.v. het kozijn, met andere woorden, als ik de koplat op de tegels houd, zie ik een naad op het kozijn komen. Ik wil het geheel zo strak mogelijk afwerken en heb de beschikking over een bovenfrees (lenen). Ik zou dan ook een sponning willen frezen zodat de koplat op de tegels mooi aansluit én op het kozijn. (dan krijg je zo'n vorm als bij een glaslat met sponning). Maarrr.....hoe kan ik dit het beste doen? Ik heb nog nooit een bovenfrees gehanteerd. Zelf dacht ik: balk 2/3 nemen, koplat met de bovenzijde aan de zijkant klemmen met een lijmklem, en dan een sponning frezen. De balk is dan het stabiele deel waarop de frees kan rusten. Dan daarna de koplat op maat zagen en plaatsen.

Waarom dan geen glaslat met sponningkopen? Simpel, die maten voldoen niet aan de siutatie. Dus vandaar dat ik zelf aan de slag wil.

Wie kan mij helpen met een tip en/of werkwijze? Mag uiteraard ook een andere werkwijze zijn als de beschreven werkwijze!

Met dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Kleine (en lange) dingen frezen doe je door de bovenfrees op z'n kop te fixeren, en de lat er langs te halen.

Een eenvoudige freestafel heb je in een half uurtje in elkaar gezet. Ik gebruik de freestafel best vaak, meer dan de machine uit de hand.
Met een lat een geleider maken. Wel iets verzinnen (zoals een pushblock) dat je niet met je vingers boven de frees langs hoeft.

Eerst even droog oefenen, om het met draaiende machine veilig te houden. Eerst het profiel testen met een proeflatje.

Alternatief zonder frezen is twee latjes gebruiken. Een dunner en smaller latje erachter om het hoogteverschil te overbruggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kluspiet schreef:
Zelf dacht ik: balk 2/3 nemen, koplat met de bovenzijde aan de zijkant klemmen met een lijmklem, en dan een sponning frezen. De balk is dan het stabiele deel waarop de frees kan rusten. Dan daarna de koplat op maat zagen en plaatsen.
Inderdaad, langere stukken nemen dan je nodig hebt. De uiteinden van de lat kan je met lijmtangen vastzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu