Splitten groepenkast

Blauwelamp

  • #1
Kort en duidelijk.

Stroom vanaf meter 1x35A.
Wil dit opsplitsen naar 2x selectief aardlek met 2x25A.
Dan achter elke 25A een eigen groepenkast met 16A groepen.

Neem aan dat elke groepkast eigen aarding moet hebben? Afstand kast 1 is amper 2 meter, dat gaat nog. Afstand kast 2 is 20 meter.

Hoofdstop zou dus 40A moeten zijn, maar zou de 35A werkelijk een probleem vormen?. Een oude draaistop voldoet aan C karakstiek meende ik gelezen te hebben. De 25A is een b karakstiek en zou altijd eerder uitvliegen lijkt mij.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Gr. kast 1 nabij de meter hoef je niet extra af te zekeren. De kabel naar de gr. kast 2 (min 3 x 4 mm2 bedrading) beveilig je met een 25A installatie automaat, eventueel ook met een selektieve ALS. Aarding kun je doortrekken vanuit gr. kast 1.
 

Lichtpunt

  • #3
Elke aardlek mag max. gevolgd worden door 4 eindgroepen.

De aarding kun je gewoon meevoeren in de kabel van de voedende kast,
neem aan dat je 2 afgaande voedingen monteert?
 

Blauwelamp

  • #4
Kast zit bij voordeur volgens regels. Groepenkast elk in appartement. Meende dat de kabel tussen hoofdkast en onderverdeelkast afgezekerd diende te worden.
De eerste lijkt mij allicht nog te redden zonder selectief aardelek.
2e lijkt mij lastig over 20meter met 4mm2. dan wordt de weerstand toch te groot? Dus zal ik terplaatste een aardpen in de grond moeten slaan om toch te zorgen dat de aardlek in de onderverdeelkast eruit vliegt?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De werking van de aardlekschakelaars staat los vd aarde. Je hoeft geen tweede pen te slaan maar kunt de aarde, vanaf de hoofdverdeler via de voedingkabel naar de onderverdelers toe brengen. Formeel hoef je de kabel naar de eertse kast niet apart af te zekeren als de kabel niet langer is dan drie meter, maar het mag natuurlijk wel. Je zult iig moeten zien te vermijden, dat bij een aardfout een heel of erger twee appartementen zonder stroom zitten.
In elke onderverdeler zullen ook een hoofdschakelaar en ten minste 2 30mA aardlekschakelaars moeten zitten. Gaat het trouwens om studentenkamers of zo? 1x 35A voor twee appartementen is niet ruim bedeeld. Als het volwaardige appartementen zijn, met een eigen adres, kun je per appartement, beter een eigen hoofdaansluiting laten realiseren.
 

Blauwelamp

  • #6
Maar dat selectief aardlek gedeelte snap ik weinig meer van.
Zit al tijdje te zoeken, maar een zegt dat het wel moet, ander weer van niet. Dit alles zou iets met de aardweerstand te maken hebben....
Dan lopen belgische en nederlandse verhalen door elkaar en dan word het helemaal leuk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Hoezo? Is het dan in NL of BE? Bovengenoemde adviezen zijn op de Nederlandse norm gebaseerd :!:
Ten aanzien van de aardweerstand moet deze idd voldoende laag zijn voor het type installatie. Dit kun je beter door een installateur laten controleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu