Soorten tegellijm en eigenschappen.

Arjan'74

  • #1
Ik ben me aan het voorbereiden om onze badkamer en toilet te betegelen. Nu is er toch wel veel keus in tegellijm. Op de verpakking staat over het algemeen wel aangegeven op welke ondergrond de lijm gebruikt kan worden, maar ik houd toch nog wat vragen. Er zijn namelijk verschillende merken lijm in verschillende prijsklassen én er is een keus tussen poederlijm en pasta. Daarnaast kan er nog gekozen worden tussen wel/niet waterdicht, flexibel...

De vragen waar ik nu nog mee zit zijn de volgende:
  1. Is er een merkbaar kwaliteitsverschil tussen aanbieders? En is daar een relatie met de prijs van het product (duurder=beter?) (Graag een algemeen antwoord en geen merk voorkeuren).
  2. Wat zijn de voordelen van pasta tov poederlijm, of andersom?
  3. Is het nodig om waterdichte lijm te gebruiken? De voegen zijn toch waterdicht?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk kun je voor de typerende eigenschappen van die lijmen het beste kijken op de sites van de grote jongens op dit gebied.
Want bepaalde lijmen zijn beter geschikt voor bepaalde ondergronden dan andere, bijvoorbeeld tegels op tegels, tegels op hout, tegels op stucwerk.

Daarnaast heeft een ieder heeft zo zijn voorkeur voor pasta- of poederlijm.

Voordelen van pastalijm o.a.:
- Het is kant-en klaar;
- Constante samenstelling gedurende je hele lijmklus;
- Meestal een flexibele lijm, dat betekent bij lijmen over een ondergrond
   die nog enigszins kan bewegen of zetten minder problemen.
Nadelen:
- Het is veel duurder dan poederlijm;
- Bij het lijmen van vloertegels op een dichte ondergrond loop je kans,
  dat het weken gaat duren voor het hard is.

Voordelen van poederlijm o.a.:
- Veel goedkoper dan pastalijm;
- Hardt ongeacht vochtafvoer (chemische harding);
- In heel veel soorten te koop, ook flexibel.
Nadelen:
- Je moet de lijm binnen een bepaalde tijd verwerken, anders heb je er
   niets meer aan. Ben je dus niet zo goed in het tegels lijmen, dan moet
   je niet te grote porties in één keer aanmaken.
- Door het steeds moeten aanmaken heb je meestal wat meer rommel,
  dan bij kant en klare lijm.

Waterdichtheid: indien voor een vloer, waar water overheen komt te lopen (inloopdouche) is alle extra waterdichtheid welkom, zou ik dius een waterdichte lijm gebruiken. In andere gevallen lijkt me dat niet perse nodig.

Maar voor dergelijke gevallen mag je ook niet vergeten de hoeken waterdicht te maken met kimband en pasta.

Wat ik meestal doe: ik ga naar de beter bouwmaterialenhandel, en kijk op de verpakkingen wat er zoal staat, en welke lijm het beste voor mijn toepassing geschikt is.

Alhoewel ik laatst voor een budget-klusje de normale poederlijm van eigen merk van een bouwmarkt heb gebruikt, en dat beviel ook prima. Dat was voor in een keuken, en de waterdichtheid speelde niet zo'n rol. Tegels over tegels (grotendeels), dus flexibel hoefde ook niet.

Zo kun je dus prijs en kwaliteit een beetje aanpassen aan de toepassing.

De andere beantwoorders zullen vast wel nog meer te vertellen hebben over lijmen, ik ben wat dat betreft maar een amateur. Maar het geeft wellicht alvast wat houvast.
 

Arjan'74

  • #3
Dank je, duidelijk verhaal. Het prijsverschil tussen poeder en pasta was mij ook opgevallen. Ik denk dat ik ga voor een flexibele poederlijm. Ik neem de extra rommel en het extra werk wel voor lief.

Ik zal de sites van de fabrikanten ook nog even doorspitten.
 

Espaan

  • #4
Volgens mij zijn ook alleen de poederlijmen in cementgebonden vorm te verkrijgen. Deze zijn dan ook echt waterdicht en geschikt voor bijv een inloopdouche. Ik denk dat cementgebonden poederlijmen ook meer druk kunnen hebben dan pastalijm.

Ik las net in een klusfolder van 1 van de bouwmarkten dat hun superpastalijm wel waterdicht is, maar weer niet geschikt voor permanente waterbelasting of voor oppervlakken waar water op blijft staan (douchevloer). Verder is misschien de smeuigheid nog een item. Op de vloer wil je lekker makkelijk de vloer kunnen insmeren en dat gaat met een poederlijm goed. Op de wand wil je dat de lijm blijft hangen totdat je de tegels erop plakt. Dat gaat weer beter met pastalijm.

Zie verder natuurlijk het uitgebreide bericht van Kees. Lees ook wat klusfolders van de bouwmarkt en informatiebladen door van lijmfabrikanten als je nog meer wilt weten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb nog een kleine suggestie.

In mijn eigen keuken heb ik destijds een pastalijm gebruikt met een bruine kleur. Dat betekende dat ik elk restje lijm, dat in de voegen was blijven zitten en dus niet goed weggeveegd, zichtbaar werd of in de weg zat bij het voegen.

De (poeder)lijm die ik laatst gebruikte was wit, en bij witte voegen is dat ideaal. Natuurlijk moet je wel de meeste lijm uit de voegen halen, maar als er een restje achterblijft is dat helemaal niet erg.

Dus ook nog iets waar je rekening mee kunt houden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu