Sompig grasveld, slecht aangelegd.

Ambidexterity

  • #1
Een aantal malen heb ik geprobeerd iets van mijn grasveld te maken, prikroller, verticuteren enzovoort, het blijft een drama. We hebben een geul gegraven om een rijtje palissades te zetten, vanaf het gras tot ±60/70cm diep puur klei, het water kan geen kant op.
Het is duidelijk dat de eerst bewonder gewoon grasmatten heeft gegooid boven op de bouw klei.
Het gras moet er uit, ook ligt het te hoog, ik zit te denken om een spade diep er uit te steken en een nieuwe onderlaag te maken.

Een kennis zegt dat gras ook goed groeit op, maar hier heb ik zelf flinke twijfels over, ook omdat ik denk dat zand wellicht teveel vocht draineert.
Ook hebben we gesproken over een aantal gaten te boren door de kleilaag heen, daarin een drainage slang in te steken en te vullen met grind. Is dit raadzaam?

Persoonlijk denk ik dat we een goede voedzame onderlaag moeten aanleggen, deze aan rollen met een drukroller. Wat voor een soort grond is verstandig voor als onderlaag?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Kleigrond is van nature een goede voedzame grond waar veel goed op groeit.
Wat zit er onder de klei?
Is er een storende laag?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Mijn 500 m2 gazon ligt ook op klei. Als het veel regent moet ik er ook beslist niet over lopen want dan glibber je weg. En in de zomer is het soms vrij hard als het lang droog is en ik sproei niet.

Maar het gazon gaat er goed op en ik heb er geen moeite mee. Zolang water maar weg kan en er geen plassen blijven staan.

Wellicht is het beter om horizontale drainage aan te leggen op 50-60 cm diepte. Deze kun je vervolgens aansluiten op bijvoorbeeld je HWA, al zal niet iedereen hier “voorstander” van zijn (mag niet of sommige gemeenten hebben gescheiden afvalwater).
 

Ambidexterity

  • #4
Water kan niet weg en plassen blijven staan. Een drainage slang is een oplossing, maar ik ben er geen voorstander van omdat ik niet wil dat kostbare water het riool in gaat.

Storende laag was me niet gelijk duidelijk, dus maar even Google ingeschakeld, het is me nu helder en ik kwam ook gelijk een website tegen met tips. Een van de tips was wat ik ook al schreef, gaten boren en die vullen met grind.

Met het verzwaren en ophogen van de dijken in onze omgeving (Betuwe) hebben ze een grote berg met waal klei gestort op de plak waar nu ons huis staat, het heeft er een aantal jaren gelegen. Het is vieze grijs blauwe klei waar niks doorheen komt. Voor mijn nieuwe aanbouw hebben wij er al dik 22 kuub uitgegraven en voor de poeren moesten we flink diep gaan, ±80cm.

Ander probleem is dat het te hoog ligt, de beton van mijn aanbouw ligt even hoog als de vloer binnen in huis, het gras lig zeker 1cm daarboven. 1 spade diep gaat er zeker uit. Verticale gaten met grind lijkt mij een raadzaam plan. De vraag is, wat voor een laag kan ik het beste aanleggen onder de grasmatten?

Ik kan gratis aan bruine grond komen, een beetje klei-achtig, als ik dat goed vermengt met zand en wat compost, is dat een goede laag? Een aantal malen kruislings met een grondfrees er doorheen frezen dacht ik zo.
 

Putschep

  • #5
Kleigrond zelf goed mengen met compost helpt ook goed, door de compost krijg je meer wormen in de grond, die zorgen ervoor dat het verder mengt,dan elk jaar in het voorjaar weer paar zakken compost op het gras gooien. Het duurt vaak een paar jaar voordat het echt goed gaat werken. Als je ergens grond voor Niks op kunt halen weet je ook niet wat je krijgt. Misschien zit er veel onkruid zaden en puin in. Kleigrond is zo'n beetje de beste grond om gewassen op te verbouwen.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zeker geen “3 voor € 5” aanbieding halen als het om tuingrond of compost gaat. Daar zitten allemaal onkruidzaden in en die wil je niet in je tuin. Goede tuinaarde of compost kost iets meer, maar dan krijg je geen rommel.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en Putschep

Ambidexterity

  • #7
Ik had ergens gelezen dat er ook beter wat klei doorheen kan zitten. Ik heb nu ±1 halve spade diep gestoken, beetje zand er overheen gegooid en vandaag 2 kuub mollenmest gekocht.
Dit alles (klei, zand, mollenmest) ga ik ergens deze week met een frees flink door elkaar frezen/mengen tot een homogene massa. Vervolgens uitvlakken en met een wals eroverheen.
Dan laat ik het rusten om ergens in maart de gras matten er op te plaatsen. Ik had ergens gelezen dat maart het beste was hiervoor.
 

Putschep

  • #8
Zware kleigrond zoals jullie hebben in de winter alleen spitten of ploegen. Dan laten liggen tot het een aantal dagen gevroren heeft. Nadat het gevroren heeft is de grond veel beter te bewerken en het is beter voor de structuur van de kleigrond. Hoe weet ik dit, Ik heb ooit een opleiding gehad tot landbouwer.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat klopt: klei bevat veel vocht in deze tijd van het jaar. De natte bonken klei bevriezen na het omspitten, het water zet uit en de bonken vriezen kapot tot kleine stukjes. Hierdoor wordt de grond luchtiger.
 
  • Like
Waarderingen: Putschep en Ambidexterity

Ambidexterity

  • #10
Vandaag de frees er flink doorheen gehaald kruislings, ging perfect. Alles is goed gemengd en fijne structuur.
Ik laat het tot na de vorst zo lekker liggen, einde volgende week mooi uitvlakken.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hier in het zuid westen was het er een mooie dag voor: niet koud en droog. Komende week heb je er meer dan prima weer op. In maart / april kun je de voorbereidingen gaan treffen voor het inzaaien.
 

Ambidexterity

  • #12
Het weer was bizar mooi inderdaad, flinke voordringen gemaakt.
Het is de bedoeling maart/april matten uit te rollen.
Ik moet alleen nog uitzoeken welk gras, er is nog al flink wat verschil heb ik al ontdekt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ja dat is er zeker. Bel eens een paar graszodenleveranciers op. Via Google kun je de grote spelers op onze markt zo vinden. Zij kunnen je alle informatie geven die je wilt en daarmee helpen bij je keuze.

Er zijn zelfs leveranciers die gewoon direct verkopen aan de particulier (afhaal). Dat kan zeker de moeite waard zijn bij een X-aantal m2. Zowel qua kosten (geen tuincentrum er tussen die ook wil verdienen) als qua kwaliteit. Je hebt graszoden die nog maar een aantal uur van het land zijn. Bij het tuincentrum zijn ze al snel 2-3 dagen oud. Als je met een aanhanger een ritje kan maken is dat zeker het afwegen waard.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Putschep

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Ik zou zeker de lokale graszodenboer contacteren. Vaak kun je ze inderdaad vers afhalen of wordt er voor weinig extra nog aan huis bezorgd mits het voldoende vierkante meters zijn.
 

Jan Hendrix

  • #15
Tuinaarde bevat meer of minder hoeveelheden klei die aanwezig is in de vorm van zeer fijne plaatjes die allen kleiner zijn dan 0,02 mm.
Bij een homogeen gemengd zand zal deze klei tussen de zandkorrels verdeeld zitten maar door het water als gevolg van veel regen of sproeien door het water meegevoerd worden naar lagere diepten in het zandbed en zich daar verzamelen en in geval van een dikke kleilaag geen water meer door laten.
wanneer er zich een maal een kleilaag gevormd heeft die voor problemen zorgt denk ik dat het beter is deze klei laag te laten zitten want het is meestal een vaste vette massa. Gaten boren door de kleilaag heen en deze vullen met grind is een oplossing . Meestal bevindt zich onder de kleilaag een zand met weinig klei en kan het te veel aan water naar het diepere gedeelte in de bodem afgevoerd worden. Tijdens het boren van de gaten merkt men van zelf als het zand beter wordt en geen of minder klei bevat.
Bij een zand met grote hoeveelheden klei is het natuurlijk beter om deze vooraf te mengen met zand dat geen of weinig klei bevat klei bevat . Afhankelijk van de toepassing is het dus belangrijk te weten of de grond veel of weinig klei bevat.
 

Ambidexterity

  • #16
Ik heb ook inderdaad een aantal gaten geboord en die gevuld met boerengrind. Bij flinke regen blijven er geen plassen meer staan.
Het gras ligt er nog niet op, eerst moet het dak van de aanbouw klaar, dan hoeven daar niet meer te lopen.
Dan kunnen de nieuwe matten er rustig aangroeien/vast groeien.
Volgende week ga ik bestellen, ik twijfel nog een klein beetje tussen speelgras en sportgras, maar ik denk dat het sportgras gaat worden.
Volgende week staat in de planning om de grond uit te vlakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu