Snijden steen- of glaswolplaten

Epantekoek

  • #1
Uit de discussie in mijn vorige thread blijkt dat iedereen glas- of steenwol aanraadt voor de isolatie van mijn dak.
Ik begrijp dat men glas- danwel steenwolPLATEN aanraadt. Tot nu toe heb ik in wanden en plafonds rollen gebruikt, want platen zijn hier (in Frankrijk) een stuk minder makkelijk te krijgen. Ik heb nog geen platen van meer dan 100mm kunnen vinden.
Verdienen platen de voorkeur of maakt dat niet uit? Ik kan me voorstellen dat die makkelijker op maat te maken en tussen de balken te klemmen zijn, maar verder?

Verder, de diagonale dakbalken (van vloer tot nok) zitten op afwisselende breedten (tussen de 80 en 120 cm van elkaar) Dat betekent dat ik de rollen/platen uiteraard op maat moet snijden. Ik heb begrepen dat het volledig afsluiten en dampdicht maken aan de binnenzijde erg belangrijk is.
Maar mag ik wél twee stroken naast elkaar plaatsen en met tape dichtplakken of moet er tussen twee diagonale balken altijd een plaat of rol uit één geheel worden geplaatst? In dat laatste geval heb ik uiteraard heel veel snijverlies.

Bedankt weer!

Eric Pantekoek
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die platen zijn inderdaad vooral makkelijker. Makkelijker op maat zagen/snijden en makkelijker tussen de balken te klemmen. Met rollen moet je al gaan plakken/tackeren/nieten of met draadjes ervoor gaan werken om ze op hun plek te houden. Ook strak tegen elkaar/aan elkaar is met rollen wat lastiger omdat het van die slappe hap is. En rollen hebben nog wel eens last van uitzakken/doorzakken, dus ze moeten zeker op hun plek getackerd worden. Maar voor dat tackeren heb je dan eigenlijk weer hulpbalkjes nodig omdat de hoh afstand van de 'flensflappen' weer 60cm+ is (of 45+). En je komt nooit netjes uit. Kortom, genoeg ellende om flinke hoofdpijn van te krijgen.

Heb met beide gewerkt en platen vind ik wel het handigst.
 

EvdL

  • #3
Epantekoek schreef:
Tot nu toe heb ik in wanden en plafonds rollen gebruikt, want platen zijn hier (in Frankrijk) een stuk minder makkelijk te krijgen. Eric Pantekoek
Heb je geen ***** in de buurt? Die kunnen volgens mij wel platen bestellen. ( onze plaatselijke ***** doet dat in idergeval wel)

Naam van bedrijf verwijderd.
Als je die wilt doorgeven, dan graag alleen via een PB aan de vragensteller. Mod
 

Black Knight

  • #4
Mij is iig al opgevallen dat er een verschil in de maten rotswolplaten zit van enerzijds de gewone bouwmarkten en anderzijds bijvoorbeeld onze lokale houthandel. Die laatste heeft wel platen van 120 cm lang, terwijl de bouwmarkten blijven steken op 100 cm.

Ik vind platen ook veel gemakkelijker werken dan rollen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Epantekoek schreef:
Maar mag ik wél twee stroken naast elkaar plaatsen en met tape dichtplakken of moet er tussen twee diagonale balken altijd een plaat of rol uit één geheel worden geplaatst? In dat laatste geval heb ik uiteraard heel veel snijverlies.
Dat is ook een voordeel van platen. Die plaats je strak tegen elkaar, zodat naden niet uitmaken. Alle snijstukken gebruik je gewoon.

Al is 120 misschien wat ver uit elkaar. Let erop dat de platen niet gaan doorhangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu