Slot van deur garderobekast werkt niet meer.

Erik/Sjors

  • #1
Goedemorgen,

Hier mijn eerste vraag op dit forum. Het slot van de deur van de garderobekast werkt niet meer. Als de schoot helemaal naar binnen zit kan deze wel nog met de sleutel naar buiten worden geduwd maar de sleutel kun je dan gewoon door blijven draaien, naar beide kanten. De schoot blijft dan gewoon zitten zoals die zit, reageert niet meer. Kan alleen handmatig teruggeduwd worden. Ook schuift de schoot niet meer zover uit dat de deur daardoor dicht blijft zitten. De deur blijft derhalve noodgedwongen altijd op een kier staan. Heeft iemand dit al eerder meegemaakt en is bekend of dit slot gerepareerd kan worden, dan wel vervangen moet worden?
Ik zie nergens (behalve bij het sleutelplaatje) schroeven of iets dergelijks waarmee je het slot kunt verwijderen.
Een paar centimeter onder de schoot zit nog een kleine opening waar het cijfer 642 te zien is. Ik heb geen idee wat dit betekent.
Hopelijk heeft iemand een oplossing voor dit probleem.

Erik.

IMG_3823a.jpg IMG_3825a.jpg IMG_3826a.jpg IMG_3827a.jpg IMG_3829a.jpg IMG_3823a.jpg IMG_3825a.jpg IMG_3826a.jpg IMG_3827a.jpg IMG_3829a.jpg
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
klavier kapot binnenin Nieuw slot
 

Erik/Sjors

  • #3
Rene,

Bedankt voor je reactie. Omdat ik zelf op dit gebied een volslagen leek ben even de vraag of je me kunt zeggen op welke manier ik dit klavier dan kan vervangen, met andere woorden hoe moet ik dit slot eigenlijk verwijderen?

Erik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Tenzij je een oud slot hebt liggen voor vervanging van het klavier .moet het slot vervangen worden.
De twee schroefjes aan de voorkant eruit draaien en het slot eruit wippen met een schroevendraaier, doe dit voorzichtig om te voorkomen dat er splinters hout mee komen.Neem het oude slot even mee voor de maat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik krijg de indruk dat er een soort aaftimmering op de kopse kant van de deur is aangebracht. En dat het slot er daardoor niet uit kan? Of heb ik het mis?
 

Erik/Sjors

  • #6
Dat is correct. Het lijkt wel of, nadat het slot geplaatst is, er een soort latje/lijst overheen is geplaatst met uitsparingen voor de schoot. Ik moet dus aannemen, als dit inderdaad het geval is, dit latje ook verwijderd kan worden. Ik heb alleen geen flauw idee op welke manier. Ik kan zo ook nergens een naad of verbinding zien waar ik eventueel aan zou kunnen pulken om de zaak los te krijgen. Voordat ik misschien door onkunde de zaak verknal leek het me beter om via dit forum om raad te vragen.

Erik.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dan had ik het goed gezien. Deur was dus waarschijnlijk te klein en Pico Bello BV heeft daar een mooie lat op bevestigd.

Je zult dan toch moeten proberen die lat eraf te halen. Als je geen schroeven of spijkers ziet en ook geen naad tussen lat en deur dan zou ik pogen er met de hand cirkelzaag met geleider langs te gaan om zo de lat af te zagen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Bij één bepaald merk was dit een standaard afwerking. Was icm met Lips sloten. Merk van de deuren weet ik niet meer, te lang geleden en te weinig tegen gekomen. Ik dacht dat de strip er onbeschadigd eruit halen een heel gepruts was.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Volgens mij waren dit de oude polynorm/bruynzeel deuren. Als je voorzichtig werkt is de strip van bovenaf los te maken.
 

Erik/Sjors

  • #10
Bedankt voor jullie adviezen. Ik zal er dus vermoedelijk niet aan ontkomen om toch maar de stoute schoenen aan te trekken en de deur met gepast geweld te lijf te gaan.

Met vriendelijke groeten,
Erik.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Is de deur een keer geverfd?
Dan de naad insnijden met een scherp afbreek of stanleymes?
Misschien is het dan zelfs minder werk om de strip op 2 plekken in te zagen, dan hoef je maar ongeveer 30 cm bij te werken.
 

Erik/Sjors

  • #12
Goede tip. De deur is al diverse malen geverfd, dus een stanleymes is het proberen waard. Ook misschien het gedeel van de strip die het slot bedekt wegzagen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #13
Ik herken dit wel, ik heb dit ook, van die fijne opdekdeuren, daar zit idd een kunstof strip over de gehele lengte, die ga je er nooit fatsoenlijk af krijgen. Ik zou ook gewoon een compact deel los snijden, en vervolgens na vervanging terug plaatsen en verlijmen, eventueel even met een fohn wat verwarmen zodat het een beetje flexibel is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat stuk van 30 cm waar ik het eerder over had kan natuurlijk veel kleiner.
Met bijvoorbeeld een oscillerende multitool of dremel het bestaande rechthoekige gat groter maken, net zo groot zodat je het binnenwerk kan vervangen.
Bij een dichte deur wordt er dan in het zicht niks beschadigd.
Randjes achteraf glad scheuren en eventueel wat kitten, verder hoef je dan hopelijk niks te doen.
 

Erik/Sjors

  • #15
Beste forumleden,

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Op dit ogenblik kan ik nog even niets doen in afwachting van het weer opengaan van de bouwmarkten. Zodra deze open gaan (en ik dus een nieuw slot kan kopen) ga ik aan de slag.
Dit topic kan wat mij betreft nu gesloten worden.

Groeten,
Erik.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #16
Online is er ook een hoop te koop, of eventueel click en collect bij de bouwmarkt, online bestellen en binnen een paar uur afhalen. en of je nou een stuk van 30 of 15 cm eruit haalt, de naden blijven hetzelfde, en alleen zichtbaar bij geopende deur.
 

Erik/Sjors

  • #17
Ter leering ende vermaeck, nog even een update. Ik heb inderdaad een gedeelte van het kunststof lijstje dat over het slot was aangebracht kunnen verwijderen en het slot dat daarna zichtbaar werd, eruit kunnen halen. Daarna naar de ijzerboer gegaan om een nieuw slot te halen. Het eerste dat deze goede man mij vroeg was: "Meneer, heeft u soms last van muizen?". Ik heb zeker een beetje uilig gekeken want hij begon te lachen liet mij toen de sleutel zien. De baard van de sleutel bleek voor een groot gedeelte te zijn afgesleten en dat was me niet opgevallen. Geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daarop werd een identieke sleutel gezocht (en die sleutel had nummer 642 dat ook op het slot stond) en jawel hoor, het slot draaide weer open en dicht alsof er niks aan de hand was. Kun je je voorstellen dat ik me toch wel een beetje opgelaten voelde? Al het werk was dus eigenlijk voor niks geweest, maar aan de andere kant ook weer een les dat je niet maar zo klakkeloos ervan moet uitgaan dat een bepaald iets wel kapot zal zijn terwijl er ook iets heel anders aan de hand kan zijn.

Groeten,
Erik.
 
  • Like
Waarderingen: Tom345

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu