Slapeloze nachten door cv ketel

Ronaldjes

  • #1
Goedendag,

Sinds begin dit jaar wordt mijn nachtrust verstoord voor het aanslaan van de cv ketel van de buren. (Weet ik nu) Al 20 jaar wonen ik en de buren naast elkaar en nooit is er overlast geweest.

De eerste week van dit jaar in de nacht geluidsoverlast. We wonen aan een doorgaande klinkerweg dus je hoort weleens wat. Na een paar weken alles in en om huis uitgesloten te hebben. Lijkt het 99,9% zeker dat het van de cv van de buren komt.

De cv blijkt in de laatste week van 2022 onderhouden te zijn sinds die tijd ervaar ik overlast. Op het moment dat het geluid er is komt er rook uit de schoorsteen, op het moment dat er geen geluid is, niet. Overdag zijn er zoveel geluiden dat het niet opvalt. Het betreft een geluid net of hij constant op 100% uit staat te blazen.

Ikzelf woon in een koopwoning, de buren huren via een woningbouwvereniging. De cv monteur is al eens langs geweest en heeft de thermostaat aangezet en zegt dat er niks aan de hand is.
Ditzelfde heeft een man van de woningbouw gedaan en constateert hetzelfde. Helaas heb ik dit achteraf telefonisch moeten horen. Liever had ik naast ze gestaan om na te gaan of we beide hetzelfde horen.

Op het moment dat ik achter in mijn 20 diepe tuin sta hoor ik de cv zelfs luid en duidelijk uitblazen, dus op het moment dat ik in de nacht met mijn hoofd twee meter onder die cv slaap resoneert dat met gemak door de muur heen.

Ikzelf ben ten einde raad. Slaap meer op de bank dan in bed, heb oordopjes in, zie er tegen de nachten op.

Is er een rede waardoor de cv dit zwaar uitblazende geluid zou kunnen maken? Zou het kunnen dat het na een x tijd optreed zodat ik het wel waarneem en degene die hem slecht een paar minuten als test laten draaien niet?

En echt, ik ben niet gek. Er zijn meer mensen hier in huis die het horen, ik zou bijna aan mezelf gaan twijfelen....
 

Ceeshobby

  • #2
Het zou kunnen dat de ketel warmwater opwarmt. Dat er tijdens het onderhoud de tapfuctie is aangezet. Ketel houdt het warmwater op temperatuur. Om de hoeveel tijd gaat de ketel aan. Of de driewegklep blijft hangen in cv bedrijf, dan blijft de ketel ook veel aanslaan.
weet je ook welke ketel de buren hebben.
 

Ronaldjes

  • #3
Om de hoeveel tijd hij aanslaat weet ik niet. Soms wordt ik om 04:00 wakker en is het rond 05:30 stil zodat ik weer kan gaan slapen. Overdag zal hij ook wel aanslaan, maar dan zal ik er echt op moeten gaan letten.
Wat ik gewoon vreemd vind is dat hij zo hard uitblaast, is net een zware ventilator op volle toeren. Dat je zoals gezegd achter in de tuin uit hoort blazen, terwijl hij 20 meter verder op het dak staat.
De ketel is schijnbaar jaar of 2 oud, maar van welk type weet ik niet.
Vraag me gewoon af of het geen wat ik waarneem te verklaren is, je gaat toch aan jezelf twijfelen‍
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Onze glazen bol is stuk... Hoe zouden wij dit moeten weten als je zelf niet eens het merk en type weet.
 

Ijssel87

  • #5
Ik krijg ook het idee dat er nog niet met de buren over is gepraat?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Het kan resonantie zijn van de ketel op de muur.
Als ze daar wat aan doen dan kan dat veel verbeteren.
Het geluid van de ventilator daar is niet altijd wat aan te doen behalve als deze een ander
geluid maakt (slijtage) als wat deze normaal zou moeten doen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
@Ijssel87 Dat is denk wel het geval is anders waren geen woningbouw en een installateur daar naar wezen kijken?
Wat Ronny schrijft is vaker geweest, en als dan het CO2 anders is afgesteld en tegen een grens van max of minimaal is afgesteld kan bij een bepaalde ketelwatertemperatuur een behoorlijkgeluid (brom) ontstaan.
Dat geluid is dan buiten door het verbrandingsgassysteem heel goed te horen is omdat en open verbinding met het brandersysteem is.
Ik mag geen merken noemen maar sommige ketels zijn erg gevoelig voor een net wat ruimere afstelling.

Vr Gr

PS. u bent echt niet gek maar door geluid niet kunnen slapen is wel gekmakend.
 

Ijssel87

  • #8
Ik had per ongeluk een alinea met lezen over geslagen.
 

Hharbers

  • #9
" Soms wordt ik om 04:00 wakker en is het rond 05:30 stil zodat ik weer kan gaan slapen"

Dus je wilt zeggen dat ketel 1,5 uur non stop zoveel geluid maakt zodat je niet kunt slapen.
Ik ben geen cv specialist maar een ketel die 1.5 uur staat te werken lijkt me wat vreemd

loop eerst eens naar de buren en maak foto van typeplaatje en opstelling dan kan men hier misschien gericht advies geven
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Zo lang branden van en ketel is helemaal niet zo vreemd zeker gelet op het feit dat er steeds meer woningen zijn met vloerverwarming.
Daar naast de ketel vaak bestuurd wordt door een modulerende thermostaat dan kan bij een beetje oppervlakte en een waterzijdig goed ingeregelde installatie de ketel best wel een behoorlijk lange tijd achter elkaar branden.
En juist die lage modulatie kan wel eens de oorzaak zijn van overmatige brander herrie die dan buiten te horen is.
En dat is bij een controle door een monteur vaak een moment opname en geen wachttijd zodat het dan beoordeeld wordt op een andere situatie dan die er s'nachts is ontstaan als het geluid er is.

Ik ben zelf best wel een aantal keren met een afspraak van als het geluid er is bel me maar dan kunnen we op dat moment zien en horen wat er gebeurd, bij een klant geweest.

Ook op de meest vreemde tijden, met het gevolg dat het probleem wel kon worden opgelost.
Maar dan moet het installatie bedrijf daar wel medewerking aan willen verlenen.

Heel veel sterkte bij het oplossen van dit probleem.

Vr Gr
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
Al eens een geluidsopname gemaakt?
 

Ronaldjes

  • #12
Bedankt voor jullie reacties. Zoals ik hier van een aantal reacties begrijp klinkt mijn verhaal niet zo vreemd en zou het inderdaad kunnen dat dit probleem nieuw is. Zoals gezegd, je begint toch te twijfelen.

De buurvrouw probeer ik te ontlasten omdat ze op leeftijd is, dus contact gaat via kinderen. Zelf nog niet binnen geweest inderdaad, is wat lastig. Maar had alle vertrouwen in woningbouw en installateur die dit wel even zouden op kunnen lossen, echte dat valt tegen.

En inderdaad, als de ketel aan slaat is dat meestal voor langere tijd. Toevallig is hij nu ook al weer een behoorlijke tijd aan het loeien.

Geluidsopnames zijn lastig. Het is zo'n lage resonerende toon via de muur die nauwelijks op te nemen is. Dat is dus ook heel lang mijn twijfel geweest, of ik het wel juist hoorde. Echter het geluid wat ik via het dakraam hoor bij de uitblaas van de cv is gelijk, echter wel harder. En het is gelijktijdig. Slaapkamer stil, geen uitblaas, wel uitblaas, resonantie in mijn kamer.

Voor nu bedankt, ik ga maandag weer contact zoeken met deze en gene. Ben benieuwd, en vermoeid
 

Lange Herman

  • #13
Ik heb inderdaad ook wel eens meegemaakt dat de ketel buiten een behoorlijke fluittoon gaf en dat er binnen echt helemaal niets te horen was.
Lag aan de inspuiter. Heeft Nefit/Bosch wel eens last van.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu