Siwamat Plus 7421 start niet

Djfisjtik

  • #1
Het betreft een bovenlader. Het probleem is dat wanneer de klep gesloten wordt dat hij niet start. Door continu de klep open en dicht te doen, met of zonder geweld (meestal met), zal hij na een stuk of 50 keer toch aan slaan.

Ik ben opzoek naar aanwijzingen om mogelijk zelf een kapot onderdeel te herkennen en te vervangen.

M'n andere afweging is om een monteur te laten kijken. Je weet niet hoe het uitpakt, maar voor hetzelfde geld koop ik wellicht een andere tweedehands wasmachine die wel start.

Het is niet de jongste meer, maar als hij het doet ben ik wel tevreden. Ik heb het idee dat hij op dit euvel na, nog een hele tijd mee kan.

Alvast bedankt voor eventuele tips!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vermoedelijk hapert de deurschakelaar, met enige handigheid is die zelf te vervangen.
Lukt dat niet dan zou ik een plaatselijke witgoedzaak vragen wat het kost de schakelaar te vervangen, een fabrieksmonteur is nogal aan de prijs.
 

Djfisjtik

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik vermoedde ook dat er iets met het deurmechanisme is.

Ik heb vanochtend het zaakje open geschroefd en het betreffende onderdeel er uit gehaald.



Na wat proberen denk ik dat hem doorgrond heb. In leken taal: Volgens mij zou een stroompje op 1 en 2 er voor moeten zorgen dat hij 4 en 5 dicht drukt. Dit kan alleen als de klep gesloten is.

Maar hij drukt hem niet dicht. In het kastje zit een soort pil, zie pijl rechts onder. Deze is gebroken. Wanneer ik er handmatig voor zorg dat 4 en 5 gesloten zijn start de wasmachine wel.

Ik zal hopelijk morgen of binnenkort een prijs weten van dit onderdeel. Er staat op YMOS 161150210 / 161150204. Deze kom ik op webshops ook tegen, alleen hebben die meer stekkers en zijn inclusief het plastic slot waar de deur in valt. Ik heb alleen het rode kastje nodig.
 

Djfisjtik

  • #4
Vervangend onderdeel was op voorraad bij een onderdelenzaak in de buurt. Het model is iets veranderd, er zijn 3 stekkers inplaats van 4, maar hij werkt wel! Waarom het oude kastje het niet doet is me nu duidelijk. De gebroken "pil" waar ik het over had is een bimetalen schijfje, normaal zou deze krom trekken als er spanning op staat en er op die manier voor zorgen dat de klep niet meer open kan en de wasmachine begint.

De wasmachine was al een tijdje uit de running maar ik heb helaas moeten constateren dat hij tegenwoordig ook niet meer afpompt. Ik hoor wel een zoem op de momenten waarvan ik denk dat hij zou willen afpompen.

Ik hoop dat dit met het vervangen van de pomp is opgelost. Ik zal hier nog een update van posten.
 

Djfisjtik

  • #5
De wasmachine is weer in gebruik. De waterpomp zat helemaal vast en is vervangen. Nu hopen dat ik deze kosten terug verdien in de vorm van een hoop wasbeurten :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu