Siemens wasmachine met beperkte watertoevoer

Miquel1983

  • #1
Ik heb een Siemens wasmachine (E 14.16 ; WM14E160NL / 05)die sinds vorige week kuren vertoont; hij werkt nog wel maar na start van het wasprogramma duurt het een minuut of 2 voor de machine begint te werken; ook maakt hij hierbij een raar zoemend geluid.

Na goed observeren zag ik dat het water na start van wasprogramma erg langzaam het zeepbakje inloopt, wat er vervolgens voor zorgt dat het lang duurt tot de kuip voldoende water heeft om te gaan wassen. Wanneer ik van tevoren water in de kuip giet en dan het wasprogramma inschakel, werkt hij namelijk wel meteen (zoals ik gewend ben). Verder valt het op dat het bakje met wasverzachter aan het einde van programma nog vol water staat.

Ik heb de toevoerslang vanuit waterkraan gecontroleerd maar deze lijkt niet verstopt te zijn en normale waterdruk te geven. Vervolgens heb ik de kap van de machine geschroefd en de slangen gecontroleerd die van inlaatventiel naar zeepbak lopen; wederom geen verstopping gevonden. Vervolgens de hele zeepbak er uit geschroefd, nagekeken en nog in een bak met heet water en azijn laten weken, om zeepresten te verwijderen. Ook hier lijkt geen verstopping te zijn.

Mijn vermoeden is daarom dat het inlaatventiel defect is. Hij moet dan wel nog enigszins werken want er komt op traag tempo water doorheen. Ik wil dit echter graag zeker weten voordat ik het ventiel ga vervangen.

Is mijn diagnose van kapot inlaatventiel plausibel? Kan het dat deze dan wel nog gedeeltelijk water doorlaat? Hoe kan ik dit meten? Ik las op internet dat je een multimeter kunt gebruiken om weerstand te meten. Iemand tips waar ik goedkoop zo n meter kan kopen? En tot slot de vraag wat een betaalbaar nieuw intlaatventiel is voor deze machine? Ik vond zelf deze: artikel/4086/inlaatventiel-wasmachine-bosch-siemens-428210.

Ieder advies is welkom!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het zeefje in het inlaatventiel ook schoon ?
Die zit in de aansluiting van de slang op het ventiel.
 

Miquel1983

  • #3
Dankje Jan voor je snelle bericht! Het zeefje in het inlaatventiel lijkt okay te zijn, maar volgens mij heb ik het euvel ontdekt en is het helemaal niet de wasmachine, maar de waterdruk op de kraan.

Er blijkt toch maar een vrij miezerige waterstraal uit de kraan te komen. Ik ben geen expert in waterdruk maar heb even een experiment gedaan hoe lang het duurt een emmer van 10 liter vol water te laten lopen:

- wasmachinekraan: 4 minuut 30 seconden
- keukenkraan: 1 minuut 15 seconden

Geen idee hoe de druk op de wasmachinekraan zo plots heeft kunnen wegvallen, maar ik woon gelukkig in sociale huurwoning met service-contract dus morgen de woningcooperatie bellen en mogen zij het komen nakijken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Meestal is het de kraan die problemen veroorzaakt als alle zeefjes schoon zijn.
 

Miquel1983

  • #5
Monteur van woningbouwcooperatie heeft vandaag de wasmachinekraan vervangen; duurde maar 5 minuten en alles werkt weer zoals het hoort!

Volgens de monteur komt het vaker voor dat de teruglaatklep in de wasmachinekraan kapot gaat waardoor waterdruk weg kan vallen; schijnt meestal te gebeuren wanneer waterleiding tijdelijk wordt afgesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu