Siemens vaatwasser start niet meer. SE65560

Frederic

  • #1
Type: SE65560

Een half jaar geleden is, na een probleem met pompen, zowat alles schoongemaakt (labyrint, vlotters en slangen etc.). Sindsdien was alles OK.

Vandaag bleef hij echter in een programma hangen. Was na 4 uur nog niet klaar. De motor liep nog en er stond nog (schoon) water. Toen heb ik hem gereset en ook nog eens de stekker er uitgehaald. Maar een nieuw programma start niet.

Wel geeft hij steeds wisselende aantallen minuten bij de programma's. Het kortste programma is tussen de 12 en 16 minuten! Bij het heetste programma geeft hij de ene keer 96 minuten aan, dan weer 81 of 70 of ....... Lijkt wel of iets van een elektronische regeleenheid kapot is.

Wat zou het kunnen zijn? En is er een manier om de machine tot pompen te dwingen?
 

Frederic

  • #2
Edit; leegpompen gaat goed. Je kan elke keer water in de kuip doen en dan, na een reset, pomp deze netjes leeg.

Alleen een nieuw programma starten lukt maar niet.
 

Storingsmonteur

  • #3
Kijk eens op de Siemens site welke module er in zit.
Ik gok de 264636. Als ik gelijk heb heb dan kan deze wel eens de oorzaak zijn.
Haal de module eens los en kijk of er geen triacs doorgebrand zijn. Zo ja dan eerst de oorzaak achterhalen voordat je een nieuwe module plaatst.
 

Frederic

  • #4
264636 zou inderdaad moeten kloppen. Vervangen ga ik echter niet meer doen (alleen de module is al minimaal € 130,-). Ik doe nog een finale alles-of-niets soldeeractie en anders naar de winkel voor een nieuwe vaatwasser.

De TY4 (is een triac?) is er niet meer.


Aan de onderkant (de drie soldeerpunten binnen het zwarte kader zijn van de TY4) is ook een verbinding op de printplaat doorgebrand.


Alle overige triacs zijn van het type:
Z0103
ST MA
A022
Ik ga kijken of ik er zo een bij de electronicawinkel kan krijgen en deze er in zetten.

Ik heb echter geen idee hoe ik achter de oorzaak zou moeten komen. Wel zijn afgelopen periode geregeld mijn aardlek en stoppen eruit gevlogen (waarschijnlijk door tuinverlichting). Zou dit een oorzaak kunnen zijn?
 

Storingsmonteur

  • #5
De betreffende triac stuurt de bovenkorfactuator aan. Deze maakt dus kortsluiting. Triac vervangen heeft waarschijnlijk geen zin. Er is meer onzichtbare schade aan de module. Anders had het app. het gewoon gedaan, behalve dan het bovenkorf spoelen. Enige optie naar mijn idee is module en aktuator vervangen, of uitzien naar een nieuwe machine.
 

DSR9500

  • #6
Tja jammer dat zo'n stuursignaal niet met een zekering beveiligd
Mogelijk vind je ergens anders op de printplaat nog een zekering (mogelijk met "F" gemarkeerd)
 

Oetzi

  • #7
Mocht het lukken om de triac te vervangen, dan kan je de middelste draad van de stekker met drie groende draden naar het moduul doorknippen. Deze stuurt die actuator aan, maar app werkt zonder net zo goed. Succes.
 

Frederic

  • #8
@Oetzi. Bedankt voor de tip. Dat ga ik proberen. In- en uitbouwen, solderen e.d. is makkelijk. Het moeilijke deel is het vinden van de juiste triac: Z0103 ST MA A022

Als je zoekt op websities van electronicawinkels met 'triac' dan vind je veelal niets. Iets met Z0103 vind je wel onder Thyristor of halfgeleider.

En is dan elke Z0103MA goed? Zoals deze:
Z0103MA-Thyristor-x-2-pieces-Z0103-/400131002865? url werkt niet meer
Of betekent de A022 ook nog iets?

Waar haal je de juiste triac?
 

Storingsmonteur

  • #9
Als de besturing op de module nog goed was geweest had het app. zonder triac ook wel gewerkt. Naar mijn idee ben je een hoop moeite aan het doen voor niks. Oetzi heeft wel gelijk wat het doorknippen van de draad betreft, maar waarom zou je dan eerst de triac vervangen als je vervolgens de draad die die triac aanstuurt afknipt.
 

DSR9500

  • #10
Probeer de print eens ZONDER de triac.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu