Siemens Siwamat 5100 vertoont een vreemd probleem

Fideelken

  • #1
Hallo iedereen,

Ik ben reeds meer dan 10 jaar in het bezit van een wasmachine Siemens SIWAMAT 5100 met E-Nr. WM51000FG/12 FD 7702 00936.

Sinds kort is daar iets vreemd mee aan de hand, eigenlijk is het probleem een beetje te vergelijken met iets wat Worldrocker reeds aanhaalde op 30 mei 2005. Helaas is dit topic afgesloten zonder een echte oplossing, dus ik zal even een poging doen om mijn probleem opnieuw te omschrijven.

Als ik de machine leeg of met zeer weinig wasgoed laat draaien, dan lijkt alles normaal te functioneren. Van zodra er echter enkele kledingstukken gewassen moeten worden (en dan spreken we zeker niet van overlading hoor!), dan begint de machine aan de hoofdwas zoals voorzien, maar reeds daar merk ik dan dat de trommel niet draait zoals het hoort.

Normaal gaat die een minuutje linksom draaien, dan even wachten, dan een minuutje rechtsom, enzovoort. Welnu: nu begint die enkele toeren linksom te draaien, en dan krijgt hij een stuurpuls om te verhogen in snelheid, dus gedurende een seconde of 2 begint de trommel sneller te draaien en vervolgens valt hij stil.

Hetzelfde gebeurt in de andere richting en op die manier werkt hij zijn hoofdwas af. Dan na de hoofdwas pompt de machine het water af, maar gaat dan gewoon door naar "einde" zonder te spoelen of te centrifugeren. Helemaal op het einde gaat dan de LED bij de knop 'voorwas' 5 maal knipperen, dooft dan, knippert opnieuw 5 maal enzovoort tot wanneer de machine uitgeschakeld wordt.

Als ik het goed voor heb was deze machine één van de eerste die destijds gebruik maakte van "fuzzy logic" en er zitten dus allerhande sensoren ingebouwd zoals schuimdetectie, onbalansdetectie, enz.

Zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat zo'n onbalanssensor onterecht teveel trillingen meet waardoor de trommel telkens probeert het linnen te herleggen (door even in toerental te verhogen en dan van richting om te draaien) en er dus op den duur gewoon de brui aan te geven door naar het einde te gaan ?

Hopelijk weet iemand raad en reeds bedankt op voorhand voor een reactie ...

Groetjes,
Bert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik weet niet of in de machine koolborstels of een condensator zit, het lijkt me een koolborstelprobleem, misschien kunt u die even controleren ?
Ze zitten achterin de motor, zijn ze minder dan 10 mm dan moeten ze vervangen worden.

Voor onderdelen kijk bovenaan in de rubriek.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Motor heeft inderdaad koolborstels.
 

Henny

  • #4
Betreft koolborstels met veer, bestelnummer: 154740

Motor demonteren (twee bouten van 13 mm) en de losse koolborstels uit de houders halen.
(let op de positie van de schuine zijde)
 

Witte Hond

  • #5
Sorry dat ik het moet zeggen, maar ik denk toch echt dat de collector van de motor sluiting maakt. Dit verklaart ook het ineens verhogen van de snelheid, en het uitvallen van de machine door middel van in storing gaan.

Controleer in elk geval wel de koolborstels op de lengte, ondanks ik niet denk dat hier het probleem zit.

Als de koolborstels bijna op zijn, stopt de machine met draaien maar gaat niet in snelheid verhogen tijdens het wassen.
 

Fideelken

  • #6
Ik zal de lengte van de koolborstels zeker nakijken, maar ik ben vrijwel 200% zeker dat dat niet het probleem is.

In mijn betoog heb ik immers duidelijk gemaakt dat de machine zonder wasgoed wél normaal werkt --> vertel dat dus maar eens tegen zo'n koolborstel. Overigens is het ook zo dat ondanks z'n leeftijd de machine zeer weinig uren heeft gedraaid.

Versleten koolborstels lijken me dus uitgesloten zelfs zonder ze gezien te hebben, maar goed: zoals gezegd zal ik ze zeker controleren. Morgennamiddag weet ik wellicht meer en ben ik hier terug ...
Weet er iemand wat dat vijfmaal flikkeren van die LED exact zou betekenen ?

Greetz from Fideelken.
 

Co de Witgoedman

  • #7
5 keer knipperen geeft aan dat de motor een te hoge snelheid heeft.
Dit kan veroorzaakt worden door slechte koolborstels, omdat een lege trommel ( lage stroom) wel goed wil werken en een volle trommel ( meer kracht nodig en een hoge stroom) niet goed gaat.
Een 2e oorzaak zou een kortsluitinig in de motor kunnen zijn, bijv. door koolstof in de motor door slijtage van de borstels.

Motor zult u er dus uit moeten halen om deze problemen te controleren.
 

Fideelken

  • #8
Hallo beste mensen,

Met een beetje vertraging heb ik toch wat nieuws, en gelukkig zelfs goed nieuws ...

Zoals eerder aangehaald heb ik dan de motor eruit gehaald en beide koolborstels gecontroleerd op lengte.
Zoals verwacht waren deze amper te onderscheiden van nieuw (toch wat de lengte ervan betreft ...).
Dat was dus al niet de oorzaak.
Vervolgens heb ik over de hele diameter van de collector de weerstand van de collectorwikkelingen alover de koolborstels uitgemeten en die bedroeg overal tussen de 3,4 en 3,8 Ohm, wat dus ook volkomen normaal is voor een motor van zijn vermogen.

Kortsluiting in bepaalde wikkelingen is dus eveneens te elimineren.
Wat mij ook dadelijk opviel is het niet aanwezig zijn van enige sensor op de trommel, dus hoe men trillingen of onbalans detecteert is me tot op vandaag nog onduidelijk.

De snelheid van de motor daarentegen wordt blijkbaar gedetecteerd via een extra spoel die gewikkeld is achteraan op de motoras.
Via inductie is dat dus een koud kunstje ...

Dan heb ik de volledige motor toch even uitgeblazen met een compressor, aangezien deze dan toch gedemonteerd was.
Vervolgens heb ik de motor achter de wasmachine gelegd en zo de machine een cyclus laten afwerken. Af en toe heb ik dan de motoras wat belast door die met de hand (en een goede lederen handschoen !) tegen te houden.

Je merkt dan zeer goed dat de motorsturing goed zijn werk doet door de stroom op te drijven zodat het toerental terug verhoogt tot de gewenste waarde die de sturing vraagt.

Zelfs op maximum toerental (bij centrifugeren) draaide de motor als een Zwitsers horloge en de vonkjes die aan de zijkanten van de koolborstels te zien waren, waren amper een paar tienden van een millimeter groot, of met andere woorden zo normaal als maar kan zijn.
Dan heb ik de motor terug gemonteerd en de machine een wascyclus laten afwerken mét wasgoed alvorens de machine weer volledig dicht te maken.

Tot groot jolijt ging alles toen allemaal weer zoals het hoort.
Ondertussen is alles terug gemonteerd en de machine is weer 100% operationeel.

Heuglijk nieuws dus, maar net zoals de fout nu verdwenen is ben ik toch wat bang dat die net zo vlug kan terug komen.
Dat is dan het probleem met fouten die zichzelf lijken op te lossen zonder dat je echt kan zeggen wat nu de oorzaak was.

Op den duur begin ik nog te denken dat alles gewoon in orde gekomen is door gewoon de stekker eens een kwartiertje uit het stopcontact te halen waardoor de elektronica zichzelf eens gereset heeft.
Dat was te merken aan het feit dat na het terug onder spanning brengen van de machine alle LED's brandden.
Stom hé :shock:

In ieder geval wens ik iedereen die gereageerd heeft op dit bericht te bedanken voor de inzet en ik wens iedereen op het forum nog prettige eindejaarsfeesten toe en het beste voor 2007.

Groetjes van Fideelken
 

Fideelken

  • #9
Oh ja,

Nog even een ander vraagje:
zo'n motor heeft 6 aansluitklemmen. 2 ervan dienen al zeker voor de terugmelding van de snelheidsmeting. Zijn die andere vier dan voor de rotorbekrachtiging (2) en de laatste twee voor het draaiveld in de stator ?
Of met andere woorden: is dit een frequentiegestuurde motor ?

Toen die motor raar deed hoorde je duidelijk een abnormaal geronk tijdens het verhogen in toerental, en dan bedoel ik echt wel een geronk anders dan wanneer de machine gewoon gaat centrifugeren. Oorzaak ?
Dit lijkt me toch wel uit de sturing naar de motor voort te komen of zie ik dat verkeerd ?

Greetz from Fideelken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een koolborstelmotor is géén frequentie-gestuurde motor.

Hij werkt met een constante spanning op de stator, en een variabele (meestal) gelijk- of (soms) wisselspanning op de rotor. De spanning op de rotor wordt bijgesteld wordt (in een wasmachine) aan de hand van de verlangde snelheid en de resulterende snelheid, gemeten met een tacho-generator (een dynamo die een spanning afgeeft evenredig met de snelheid).

Zie bijv. Wikipedia
 

Fideelken

  • #11
Thanks,

Dat is interessante informatie; ik wil graag wat meer te weten komen over hoe zo'n sturing juist werkt en hoe men juist kan zorgen dat de draairichting kan worden omgedraaid. Doet men dit door de gelijkspanning op de rotor in polariteit om te wisselen?

Mijn vraag is dan ook of iemand mij (tegen betaling zo nodig) aan een service manual van zo'n machine kan helpen of me vertellen hoe en waar ik die kan vinden?
Voorwaarde is wel dat ik enkel betalingen doe via overschrijving op een rekeningnummer, en dus niet via betaalkaarten en dergelijke via internet.

Dank bij voorbaat,
Fideelken
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
De enige eventuele mogelijkheid om (al dan niet tegen betaling) aan service documentatie te komen is Siemens zelf, als die het al wil afgeven aan niet-gecertificeerde technici...

Sommige onderdelensites verkopen ook servicemanuals, kwestie van googelen met bijv. "wasmachine siemens service manual".

Andere mogelijkheden zijn er niet.
Via Klusidee worden géén kopieën van documentatie verstrekt.
 

Fideelken

  • #13
Hello,

Mijn probleem is zoals eerder gevreesd opnieuw opgedoken hoor ...
Spijtig, maar ik heb me nu dus eerst een service manual besteld en als die gearriveerd is zal ik eens verder kijken ...
Het blijft toch wel een raar fenomeen hé ?

Iemand nog een ander idee over een mogelijke oorzaak ?

Greetz from Fideelken :super:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu