Siemens combi oven stopt ermee

Ricardok90

  • #1
Hallo allen,

Sinds kort gaat mijn siemens combi oven niet meer aan. Zowel op magnetron en oven stand gaat binnen 2-3 sec de aardlek eruit. De oven heeft het altijd prima gedaan sinds 2018.
De eerste keer ging de oven eruit bij de stand onder en bovenwarmte. Ik meen dat ik deze stand ook nog nooit gebruikt had. Het gaat om een siemens HM636GNS1/49.
Ik heb de printplaat al bekeken hier kan ik niks vreemd op zien. Heb ook gewisseld met een (geaard) stopcontact. Dit heeft geen effect gehad. Zijn er nog dingen die ik zelf kan checken / doormeten ? Bij de meeste oude berichten die ik lees is het alleen de oven of magnetronstand waar de (combi) oven op uitgaat.

bedankt !
 

Repair-man

  • #2
{ De eerste keer ging de oven eruit bij de stand onder en bovenwarmte. Ik meen dat ik deze stand ook nog nooit gebruikt had.}

Indien je de oven weinig of nooit gebruikt wordt, dan kruip er vocht in de elementen. Dit gebeurt heel langzaam. Een element bestaat uit een gloeidraad in het midden van het element met daaromheen een soort wit poeder. Als dit poeder vochtig wordt en dit vocht zowel de mantel (omhulsel) van het element als ook de gloeidraad raakt dan ontstaat er een aardsluiting tussen de mantel en de aansluiting van de gloeidraad. De aardlek zal dan uitschakelen wanneer de lekstroom boven de 30 mA komt.

Raadzaam is om dan zowel het onder element als het boven element te vervangen. Droogstoken zal in veel gevallen niet helpen, storing komt waarschijnlijk weer snel terug.

Om zeker te zijn alle elementen doormeten ten opzichte van aarde.

00776017 bovenelement bestelnummer
00776217 Onderelement bestelnummer
 

Ricardok90

  • #3
Dankjewel ! Daar zit wat in … ik zal even kijken of ik de elementen kan doormeten en zo nodig nieuwe bestellen
 

Ricardok90

  • #4
Boven element is vervangen , doet het weer ! Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu