Schuur vochtvrij maken/houden

Mark-Speedmaster

  • #1
Ik heb een schuur met enkelsteense muren en een aardig aantal open stootvoegen. Het dak is een betonplaat die op rubber matjes op de muur ligt. Veel openingen dus rondom.

Hierdoor is in de natte periodes de schuur van binnen erg vochtig, en onbehandeld staal gaat daardoor roesten.

De afmetingen binenn zijn 2 x 4 meter.

Ik wil graag mijn schuur vochtvrij maken en houden maar ik wil zo min mogelijk binnenruimte verliezen, dus een dik pak isolatie aan de binnenkant lijkt me geen optie.

Wie kan mij hierin helpen/adviseren om m'n schuur vochtvrij te krijgen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Verwarmen, anders helpt het niet de ruimte droger te krijgen.
Liggen er tegels in dan die eruit, dik folie eronder een laagje geel zand en de tegels opnieuw leggen helpt ook als de waterstanden hoog zijn, bij droge grond onder de tegels is folie niet nodig.
Isolatie is aan te bevelen aan de binnenkant van de muren en tegen het plafond
De muren impregneren aan de buitenkant helpt ook wel wat, de muren nemen dan geen vocht meer op.
Er moet wel wat ventilatie mogelijk blijven na eventueel isoleren.
 

Mark-Speedmaster

  • #3
Wat ik vergeten was te melden is dat er een betonnen vloer in ligt en het grondwater is niet het vochtprobleem, want het grondwater komt niet de schuur binnen. Het is echt vochtige lucht die door de open stootvoegen binnen komt.

Is er ook heel dun isolatiemateriaal zodat ik de minste binnenruimte verlies?

Ik heb gedacht om alle stootvoegen dicht te maken met bijvoorbeeld foam en dan de rand tussen dakplaat en muur open te houden. Zou ik dan genoeg ventilatie houden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mark-Speedmaster schreef:
Ik Hierdoor is in de natte periodes de schuur van binnen erg vochtig, en onbehandeld staal gaat daardoor roesten.
Het duurt heel even bij verandering van temperatuur voordat het staal dezelfde temperatuur heeft, daardoor ontstaat condens op het oppervlak Met je bril op een warme ruimte binnen gaan. :wink: Even een lapje olie over je gereedschap.
Geen verwarming of isolatie dan ervoor zorgen dat de temperatuur binnen bijna gelijk blijft aan die van buiten. Meer ventileren en zeker niet afsluiten.
 

Mark-Speedmaster

  • #5
Een lapje olie over m'n gereedschap ( wat ik overigens niet in m'n schuur heb staan :wink: ) vind ik een lapmiddel .... :) En dan moet ik bijvoorbeeld ook het hele statief van m'n bouwlamp insmeren en blanke delen van onze fietsen en ga zo maar door en elke keer als je het dan gebruikt heb je vette handen .... :(

Dat van die temperatuur en die condensvorming ben ik in dit geval niet helemaal met je eens. Het is uiteraard zo dat vocht condenseerd op koude oppervlakken maar dat is precies ook het probleem. Het vocht kan in m'n schuur komen en zal dan op alle koude oppervlakken neerslaan. Het helpt dan dus niet om die oppervlakken dezelfde temperatuur te laten aannemen als buiten, want dan blijven ze nog steeds koud dus slaat er nog steeds vocht op neer .... :wink:

Ik heb hier al met meerdere mensen over gesproken en iedereen zegt : ventileren. Maar ik denk juist dat dat in dit geval niet de oplossing is want ik ventileer met buitenlucht, en als die vochtig is haal ik dus vocht naar binnen. Daarom ben ik zelf van mening dat ik alle stootvoegen moet dichtmaken en de rand tussen dakplaat en muren open houden om toch iets van ventilatie te hebben.

Het impregneren van de muren, moet je dat periodiek doen of is dat 1 keer en dan klaar?
 

Millew

  • #6
Mark-Speedmaster schreef:
Dat van die temperatuur en die condensvorming ben ik in dit geval niet helemaal met je eens. Het is uiteraard zo dat vocht condenseerd op koude oppervlakken maar dat is precies ook het probleem. Het vocht kan in m'n schuur komen en zal dan op alle koude oppervlakken neerslaan. Het helpt dan dus niet om die oppervlakken dezelfde temperatuur te laten aannemen als buiten, want dan blijven ze nog steeds koud dus slaat er nog steeds vocht op neer .... :wink:
Dat heb je goed gezien.
Bij ventileren van de schuur met buitenlucht zonder verwarming treedt hetzelfde effect op als bij b.v. een auto, die buiten staat. Onder een bepaalde nachttemperatuur elke ochtend condens op de auto. Komt gewoon omdat de temperatuur van de stalen oppervlakken na-ijlt t.o.v. de luchttemperatuur. Daardoor zit de oppervlaktetemperatuur gedurende een aantal uren onder het dauwpunt.
Meer ventileren helpt dus totaal niet.

De enige manier op van roestvorming af te komen (afgezien van alles invetten) is de schuur te isoleren en te verwarmen (liefst met een zo constant mogelijke temperatuur) met minimale ventilatie, net genoeg om een redelijk gezond binnenklimaat te houden. Gereedschap zelf heeft geen ventilatie nodig, alleen de mensen die in de schuur moeten zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dit fenomeen heb je toch niet binnen in de schuur. Het is een kwestie van de temperatuur in de schuur gelijk houden met die van buiten. En spullen die massa hebben geven hun kou langzaam af en op die oppervlakken zal zich condens vormen.

Dit fenomeen duurt misschien een uur of wat langer maar ik denk dat deze te kort is om de conditie in de schuur te veranderen.
 

Mark-Speedmaster

  • #8
Maar door teveel ventilatie kom juist de vochtige lucht makkelijk de schuur binnen en kan dan neerslaan op de koude delen. Dat die koude delen (nagenoeg) dezelfde temperatuur hebben als buiten de schuur maakt dan toch niets uit? Het zijn koude delen en daar slaat vocht op neer, toch?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Nee. Neerslaan komt door het temperatuur verschil die van de lucht en die van je spullen. Denk maar weer aan je bril.
En nagenoeg klopt helemaal maar het is net genoeg wel of geen condens. Zie je badkamerspiegel bovenzijde van de spiegel zicht onderzijde condens.
 

Millew

  • #10
Hoe dan ook, meer ventileren helpt niets om condensvorming te voorkomen.
Je moet gewoon zorgen dat alle roestgevoelige delen altijd een temperatuur hebben, die boven het dauwpunt ligt.
Het dauwpunt varieert al naar gelang de luchttemperatuur en R.V., dus dat is theoretisch nogal een gereken, maar in de praktijk komt het er op neer dat je 's nachts de temperatuur in de schuur ongeveer net zo hoog moet houden als de te verwachten dagtemperatuur. Dan zit je aan de veilige kant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu