Schurend lopende trommel Whirlpool AWG 839: lagerprobleem?

Urquhart

  • #1
Hoewel ik besef dat het heel moeilijk is om op afstand een goede diagnose te stellen, wil ik graag het forum raadplegen, omdat het bezoek van een Whirlpool monteur me minimaal 100 Euro gaat kosten. Ik heb diverse berichten op dit forum gecheckt om een zo goed mogelijk beeld te vormen:

Tijdens het centrifugeren maakt de wasmachine een schurend geluid. Wanneer ik de trommel met de hand ronddraai, merk ik dat hij stroef loopt, met een licht schurend geluid. De weerstand die ik voel is continue, de volledige draaicirkel door. Het centrifugeren veroorzaakt echter geen instabiliteit en ook heb ik geen zwarte vlekjes in de was. Wel heeft de wasmachine hiervoor een tijdlang een piepend geluid gemaakt tijdens het wassen zelf.

Op deze site heb ik een aantal malen gelezen dat het regelmatig uitvoeren van een kookwasprogramma (evt. met soda) problemen met lagers kan voorkomen, doordat hierdoor biologische elementen in wasmiddelen, die de keerringen aantasten, worden afgebroken.

De wasmachine is slechts 4,5 jaar oud, maximaal 1-2 keer per week gebruikt, maar inderdaad heb ik nog nooit een kookwas gedraaid (staat helaas ook niet in de handleiding van de wasmachine, alle gebruiksvoorschriften die er wel in staan heb ik keurig gevolgd...).

Mijn eigen diagnose is: beginnend lagerprobleem? Als dit zo is, dan lijkt reparatie me nagenoeg zinloos, want volgens mij kosten nieuwe lagers ongeveer 60 Euro (excl. BTW) en dat maakt dat de reparatie incl. BTW richting 200 Euro gaat.

Een vluchtige controle op marktplaats.nl leert dat een aanzienlijk nieuwer tweedehandsje minder kost (al lijkt het me slim om voor aankoop de eigenaar te laten centrifugeren, ongeacht de uiterlijke staat van de machine :-)) Ook heb ik begrepen dat een lagerprobleem (m.n. bij Whirlpool/Bauknecht) na reparatie snel tot nieuwe problemen kan leiden i.v.m. afdichtingsperikelen.

Vraag: zou mijn diagnose in de buurt kunnen zijn, of zijn er andere verklaringen mogelijk voor de beschreven symptomen? Is reparatie nog zinvol, of kan ik beter mijn schade nemen en een nieuwe kopen?

Voor de volledigheid: Whirlpool AWG 839, servicenummer 8537 839 72000 99 0028 026706

Bij voorbaat dank voor uw reactie :!:
 

Co de Witgoedman

  • #2
Inderdaad, een beginnend lagerprobleem......
 

Urquhart

  • #3
Bedankt voor de reacties, ga aan de hand van alle opmerkingen over problemen op dit forum en kieskeurig.nl maar een mooie nieuwe uitzoeken...
 

Urquhart

  • #4
Vandaag een nieuwe besteld: (merk en type verwijderd, mod). (Heeft iemand (negatieve) ervaringen met dit apparaat? Dan graag respons!)

Maar nu, toch nog aardig aan het twijfelen geslagen. Snel nog wat wasjes met de Whirlpool gedraaid en, wat schetst mijn verbazing: de trommel loopt alweer heel wat lichter, al is het nog niet 100% soepel. Is de machine toch niet stuk (misschien heeft er ergens iets tussen gezeten), of hoort ook dit bij een beginnend lagerprobleem?

Ik kan de nieuwe nog afbestellen, maar bij twijfel gaat toch de oude naar de kringloop, dan maak ik misschien nog iemand anders blij. Maar uiteraard sta ik niet te springen om een onnodige uitgave te doen... Goede raad is duur, dus bij voorbaat dank voor het meedenken!
 

Co de Witgoedman

  • #5
Uw verhaal wederom lezend kan ik eigenlijk alleen maar tot een lagerprobleem komen, uiteraard kan ik u dit niet 100 % garanderen, maar 85% durf ik toch wel te geven.

Indien u bij het draaien een ruisend danwel rollend geluid hoort is het toch bijna zeker een lagerprobleem... maar net wat u al schrijft via het forum heeft u natuurlijk geen 100 %, dat kan alleen een monteursbezoek u geven.
 

Urquhart

  • #6
Beste Co,

Bedankt voor je reactie, ik ga me niet verder druk maken, hij gaat gewoon naar de kringloop. Moeten ze daar maar kijken wat ze er nog mee kunnen. In ieder geval zitten er nog veel bruikbare onderdelen aan, want we zijn er altijd heel zuinig op geweest ... :-)
 

Co de Witgoedman

  • #7
Mooi gebaar van u, succes en veel plezier met de nieuwe machine en vergeet niet........1x per 2 weken kookwas 95 graden en maar 1/3 van de dosering van het zeep gebruiken!! Zo blijft u langer genieten van de nieuwe machine.

Groetjes Co :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu