Schouwpijp niet te demonteren

Stax

  • #1
De motor van mijn Bauknecht DBR 5890/IN/01 afzuigkap start traag of niet en komt moeilijk op toeren. Ik verdenk de condensator. Probleem is alleen dat er nadat de afzuigkap is geïnstalleerd een koof om de schouwpijp is gebouwd en afgestuct.

Om bij de condensator te komen moet ik de schouwpijp kunnen demonteren, maar de schroeven zitten dus bovenin achter de koof en daar kan ik niet bij. Ik heb de schouwpijp al geprobeerd op- en neer te bewegen, maar er zit nauwelijks beweging in. De enige mogelijkheid die ik nog kan bedenken (naast het afbreken van de koof, maar dat is geen optie) is om de schouwpijp met een Dremel of slijptol door te slijpen en dan ook maar een nieuwe schouwpijp te bestellen (140 euro... oefff).

Twee vragen aan mijn medeklussers:
= Is er misschien toch nog een andere manier om bij de condensator/motor te komen?
= Als ik ga slijpen, waar kan ik dat dan het beste doen (ik neem aan zo hoog mogelijk) en hoeveel vrije ruimte heb ik dan aan de binnenkant (niet dat ik door slangen of onderdelen heen slijp).

En zo ziet het eruit:



Dank alvast!
 

Techrax

  • #2
Als u de roosters verwijderd en u ziet de motor zitten, ziet u waarschijnlijk ook de condensator zitten. Slijpen zou ik nooit doen, als u dan de nieuwe schouw wilt plaatsen moet u er weer eerst een stuk afhalen omdat hij anders niet past.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Sommige kappen hebben schroeven onderin om de telescooppijp beter vast te zetten aan de onderkant.
Zit de pijp niet vast door stucwerk?
Straks zitten er geen schroeven bovenin en is er rekening mee gehouden.
Anders als het echt niet mogelijk is zou ik persoonlijk met een gatenzaag 2 gaten maken links en rechtsboven om vervolgens met een 90 graden schroevendraaier de schroeven te verwijderen.
Dan kijken of hij hoog genoeg kan of desnoods helemaal te verwijderen als de hoek groot genoeg is , anders zou je nog wat van de koof kunnen verwijderen om de draai te kunnen maken.
 

Stax

  • #4
Dank voor het meedenken!

Als ik de installatietekening van deze afzuigkap goed begrijp, zitten er direct onder het plafond twee beugeltjes aan de binnenkant van de schouwpijp, waar vanuit de buitenkant twee schroefjes in zitten. Gaten boren in de schouwpijp heeft dus geen zin want ik moet er aan de buitenkant bij kunnen...

De koof is 40 cm hoog dus vanuit de bovenkant van de schouwpijp zou ik in de koof nog 40 cm omhoog moeten om bij de schroeven te komen. De pijp zit niet (meer) vast in het stucwerk, want ik kan 'm wel iets bewegen, maar slechts een millimeter.

Dit is wat ik zie als ik het filter verwijder.... geen condensator, geen schroeven.... niks.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu