Schommel douglas hout - behandeling hout onderkant

Ikein88

  • #1
Hoi!
Wij gaan een schommel plaatsen van onbehandeld douglas hout (vergrijzing/verkleuring van het hout vinden wij niet erg).
Wel willen we zorgen dat de schommel minder snel zal rotten.

Nu wordt mij in de winkel geadviseerd het gedeelte dat in de grond gaat + 10 cm boven het maaiveld te behandelen met zwarte teer. De man in de winkel zei mij echter om de onderkant van de paal juist niet te behandelen omdat je dan als het ware een emmer maakt waar het vocht niet uit kan, terwijl het wel van bovenin er in kan lopen.
Nu twijfel ik of die theorie juist is en of ik nu wel of niet de onderkant moet voorzien van zwarte teer? Wat denken jullie? Wel of niet de onderkant van de paal ook in zwarte teer? Iemand hier ervaring mee?

Ik ben van plan 3 lagen zwarte teer aan te brengen en daarna wordt de schommel in beton ingegraven.
Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

huisverbouwer

  • #2
Ik zou vanaf 10 cm onder het maaiveld tot 10cm er boven behandelen. Hout gaat meestal rotten op de overgang, daar blijft het meeste water staan.

Het diepere gedeelte rot niet zo snel omdat er onder de grond weinig zuurstof bijkomt.
 

Ikein88

  • #3
@huisverbouwer : Oke dank voor uw reactie, Maar wat zou u doen met de onderzijde van de paal? De zijkanten allemaal behandelen maar ik bedoel echt de onderzijde waarop de paal staat?
 

huisverbouwer

  • #4
Ik zou de onderzijde inderdaad niet behandelen, het is niet nodig als hij diep in de grond zit en er is inderdaad een kans dat vocht er minder goed uit kan.
 

huisverbouwer

  • #5
Overigens, als je geimpregneerd hout neemt dan ziet het er bijna hetzelfde uit als onbehandeld hout, maar gaat het wel minder snel rotten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu