Schoeflasdoppen

Weetniet

  • #1
Heren / dames ,

Een vraag over schoeflasdoppen :

Met een standaard lasdop mag je draden met een dikte tussen de 3 en 12,5 mm2 samenvoegen. Ik lees overal dat je max. 5 draden per schoeflasdop mag samenvoegen, als ik nu 8 * 1,5 mm2 wil samen voegen mag dit dan, je blijft immers binnen de specs van de lasdop of zegt de NEN 1010 hier iets over?

BVD. :?
 

Gerrit

  • #2
Die maten slaan op het totale gamma aan schroeflasdoppen. Belangrijk blijft de regel dat er maximaal 5 draden mogen worden gelast.
Wil je dus 8 draden lassen, dan neem je er 4 met een extra stukje. Je hebt er dan 5. De overige 4 neem je dan weer met de andere kant. Zo voldoe je aan de voorschriften.
 

Ronald42

  • #3
Nee dit mag niet (Max 5) en knappe jongen als je dit voorelkaar krijgt 5 is al lastig.

Neem een 8V steeklasdop.
 

Markus

  • #4
In sommige gevallen gebruik ik een schroeflasdop ipv een steeklasdop. Het meest als ik lassen moet maken in een lasdoos boven een plafond tbv spotjes.
De betrouwbaarheid van een schroeflasdop is mijn inziens veel hoger dan die van steeklassen, zeker als er hogere vermogens worden afgenomen.
 

Gerrit

  • #5
Volledig mee eens.
 

Weetniet

  • #6
Heren,

Dank voor de responce.

Wat ik dan nog wel raar blijf vinden dat je wel een 8v steeklasdop mag gebruiken maar niet bijv 8 x 1,5 mm2 met een schoeflasdop terwijl dit binnen de specs blijft van de schoeflasdop.

Ronald42, ik ben blijkbaar een knappe jongen, ga die 7 x 2,5 mm2 maar opsplitsen. Ben een fan schoeflasdoppen, heb het gevoelsmatig niet op steekdoppen.

Wat zegt de NEN 1010 eigenlijk hierover ??

:mrgreen:
 

Gerrit

  • #7
De steeklassen zijn goedgekeurd, en zijn toegestaan.
 

Ronald42

  • #8
Een goed gemaakt las met steeklasdoppen is net zo veilig als één met draailasdoppen.

Echter gaat er nog al eens wat mis. De doppen worden herbruikt of het draad word niet vergenoeg (12mm) aangestript of weer juist te ver waardoor er aders blank komen te liggen.

Dit alles zorgt ervoor dat de steeklasdop een slechte(re) naam heeft terwijl het meestal een oorzaak van verkeerd gebruik is.
 

Proost

  • #9
Ik ben van een nieuwe generatie en heb een beetje een hekel aan schroeflasdoppen. Heb nog nooit een slechte verbinding gehad in een door mij gemaakte steeklasdop verbinding ook niet met hogere vermogens.

Schroeflasdoppen zijn OK zolang er niet uitgebreid wordt, dan is een draadje erbij steken 3x sneller te doen. Bovendien vind ik dozen met steekdoppen netter weg te werken omdat je de draden er mooi in kunt vouwen ipv in een kluut te draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Draaidoppen kunnen net zo strak in een doos als steekdoppen, je moet er echter ook net zoveel aandacht aan besteden als bij steekdoppen.

Een las opnieuw draaien is ook toch geen enkel probleem?
Ik heb altijd een doosje twisters bij me.
 

Proost

  • #11
[disclaimer]Onder spanning vind ik dat net iets lastiger :oops: [disclaimer]
 

@rie

Specialist Elektra
  • #12
Vakmanschap is meesterschap dat geld voor de brouwers van een bekend bier uit het oosten van het land maar ook voor de hh electrotechniekers. :mrgreen:
Een las opnieuw draaien is ook toch geen enkel probleem?Ik heb altijd een doosje twisters bij me.
 

Proost

  • #13
Tja ben gekwalificeert elektromonteur, mig-tig lasser, Stek-monteur, autocadtekenaar, en motorfiets monteur. Maar blijf de steeklasdop fijner vinden :lol:
 

Ronald42

  • #14
Proost schreef:
[disclaimer]Onder spanning vind ik dat net iets lastiger :oops: [disclaimer]
Tja maar dat mag dan ook niet :cool:
 

Wolfje

  • #15
Hallo

Bij ons op het werk mogen we geeneens steek doppen gebruiken.
Aangezien draai sterker zijn en meer spanning aan kunnen.

Groetjes Wolfje
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
En voor wat voor toepassing mag dat dan wel zijn?
En wat voor spanning?

Ik wil er nadrukkelijk op wijzen dat zoals hiervoor beschreven is, steek lasklemmen NEN1010 goedgekeurd zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Ik heb ook een aantal klanten die gebruik van steeklassen verbied in hun installaties.
Dit zijn echter aanvullende eisen van de klant en heeft niets te maken met hogere spanningen of stromen wat overigens ook onzin is.

Hetzelfde geldt voor bekabeling voor machines >15 kW daar wil hij een kabel die een kwadraad hoger ligt dan volgens de nen nodig is.

Je mag als klant nl. altijd strenger zijn dan de nen1010.

Als jij zoveel stroom door een steekdop jaagt dat deze doorbrandt zit je ook al heel ruim boven je Iz van je leiding waardoor je bedrading net zo hard verbrandt als de steekdop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu