Schimmelplekken op binnenmuur

Joepmetdepet

  • #1
Heren, en natuurlijk dames.

Ik hoop van harte wat advies te kunnen krijgen op dit forum, naar aanleiding van het volgende probleem wat ik het geconstateerd.

Aan de binnenzijde van mijn huiskamer muur bevinden zich vervelende schimmelplekken welke zich op dit moment hard aan het uitbreiden zijn.

Vanzelfsprekend wil ik deze vervelende ontwikkeling een halt toe roepen.

De oorzaak is mijns inziens gelegen in het feit dat de badkamer aan de andere zijde van de muur (inpandig) ongeveer een jaar geleden opnieuw is betegeld en is voorzien van een nieuw sanitair.

De badkamermuur is ter hoogte van de douchebak niet volledig doorgetegeld naar beneden, wat betekent dat onder de douchebak de betonbodem en een klein stuk van de muur (welke opgebouwd is uit gipsblokken) zichtbaar is. Ik heb het sterke vermoeden dat hier vocht (wellicht door het niet volledig waterdicht zijn van de tegelvoegen of een slechte kitrand) vocht in getrokken is, wat nu de veroorzaker is van het vocht in de wand. Overigens is het sowieso een erg vochtige ruimte gezien het feit dat ook schimmelafzetting op het plafond zichtbaar is.

Vervelend is met name dat dit vocht nu blijkbaar doortrekt naar de andere zijde van de muur waar de huiskamer gevestigd is.

Het lijkt mij de makkelijkste oplossing om de tegelvoegen te behandelen zodat deze waterdicht zijn, en daarnaast de muur en bodem onder de douchebak, waar dus niet getegeld is, met een waterafstotende coating te behandelen. Vervolgens de muur een tijdje laten drogen, texen met een synthetische muurverf, en vervolgens oververven met de muurverf die er op dit moment ook al op zit.

Alle tips, ideeën zijn vanzelfsprekend welkom. Bovenstaande theorie mag natuurlijk ook ontkracht worden :wink:

Bij voorbaat dankende voor jullie constructieve input.

Joep
 

Fiesiekus

  • #2
De bron aanpakken .d.w.z. de lekkage 100% verhelpen. Vocht is nl. ook niet goed voor een GIBO-muur.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Inderdaad. U doet aan symptoombestrijding maar moet de bron elimineren.

Hoe is het met de ventilatie in uw badkamer?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Aan de binnenzijde van mijn huiskamer muur bevinden zich vervelende schimmelplekken welke zich op dit moment hard aan het uitbreiden zijn.
Op welke hoogte bevinden zich die schimmelplekken ?
 

Joepmetdepet

  • #5
> Hoe is het met de ventilatie in uw badkamer?
De ventilatie in de badkamer is niet bijzonder. Een mechanische ventilatie welke zijn werk redelijk doet. Ik denk dat te concluderen valt dat een inpandige badkamer altijd een vochtige ruimte zal blijven.

> Op welke hoogte bevinden zich die schimmelplekken ?
De schimmelplekken bevinden zich op de hoogte waar de onderzijde van de douchebak zich bevindt, en dus de betegeling stopt. Vervolgens breiden deze zich wat naar boven uit. Dat zal door de absorberende werking van het GIBO komen verwacht ik.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
U kunt de ventilatie verbeteren door onderin de deur een ventilatierooster aan te brengen zodat er een constante luchtstroming plaatsvindt.
 

Joepmetdepet

  • #7
Bedankt voor de reacties.

Een vraag welke op dit moment rest:

Welke behandeling het beste te gebruiken om zowel de betonvloer als het zichtbare GIBO onder de douchebak waterdicht te maken om zodoende verdere absorberen van water/vocht te voorkomen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wilt u een foto plaatsen ?
Dan wordt het wat duidelijker.
 

Fiesiekus

  • #9
Joepmetdepet schreef:
Welke behandeling het beste te gebruiken om zowel de betonvloer als het zichtbare GIBO onder de douchebak waterdicht te maken om zodoende verdere absorberen van water/vocht te voorkomen?
De afdichting tussen de douchebak en de wand dient hardstikke dicht te zijn. Alle smeerseltjes en pasta's die je onder de bak op de muur smeert, behoren tot de categorie symptoombestrijding.

Denk bijna dat je er niet aan ontkomt de bak te verwijderen, e.e.a vlak en passend te maken en met een goede sanitairkit de afdichting 100% waterdicht te maken. Denk dat 't beste is om de tegels op de bakrand te laten eindigen.

Zoals Jan vroeg: graag (detail)foto's.
 

Michiel_H

  • #10
Controleer ook goed de aansluiting van de kranen en de afvoeren. Ik heb eens een afvoer aangetroffen waarvan de muurbuis van de wastafelsifon steeds een paar druppels lekte (koppeling was slechter verlijmd ipv een rubber overgangsring). Dit had schimmelplekken op de slaapkamer tot gevolg..
 

Fiesiekus

  • #11
Dus i.h.b. achter de rosetten van de douchekraan: is het daar goed dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu