Schilderen van "zwarte plekken" in hout

Mark Paauw

  • #1
Hallo,

Ik wil graag twee oude deuren gaan hergebruiken. deze hebben twee jaar buiten gestaan. Ik dacht netjes onder een zeil, maar dat valt tegen. De deuren zijn langdurig nat geweest en de verf is op veel plaatsen afgebladderd.

Ik heb de deuren helemaal kaal gebrand. De slechte/rotte stukken heb ik nu uitgekrabd en ga ik behandelen met houtrotvuller. Ik laat de deuren nu even kaal en heb ze in de schuur gezet. Bij ieder spoortje zon (nu niet veel helaas) zet ik ze buiten. Daarna lijken ze droog, maar een dag later voelen ze weer vochtig. Ik zal dus nog even geduld moeten hebben.

Er zitten nu wel een soort "vlammen" in het hout die helemaal zwart zijn. Het zit vooral op de brede deurstijlen. de panelen zien er nog goed uit. Het hout is niet zacht of rot, maar is toch aangetast (en voelt nu nog vochtig).

Kan ik die stukken straks toch gewoon gronden en aflakken? Of gaat dat problemen opleveren.

Het zijn paneeldeuren uit ca. 1920. Denk dat het grenenhout is.

Graag jullie advies
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het grenen deuren uit die periode zijn zou ik er een ouderwetse timmerman bij halen om e.e.a. te bekijken.
Oud grenen is bijna niet kapot te krijgen, eventuele verkleuringen die ontstaan zijn door vocht zijn meestal wel weg te werken.

Oud grenen kan vrij vet zijn, misschien is dat wat u denkt dat het nattigheid is.
Op afstand niet te beoordelen, dus even die timmerman er bij halen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
En een vochtmeter erbij halen... meten is weten.

Meet op diverse plaatsen. Boven de 18% voor grenen? Niet gaan schilderen dus.
Mocht het zoals Jan al schreef echt oud grenen zijn- en dan het liefst Russisch- dan kan het wel een flinke stoot hebben.

Als het werkelijk veel vocht in het hout is dan kunt u het heen-en-weer-gesleep proces nog wel een paar weken volhouden met de huidige weersomstandigheden:

Probeer eens een kleine garage kachel en zet die op 650W. Plaats deze ongeveer 1.5 meter van de deuren. Meet nog eens na een dag of 3 als het vochtpercentage te hoog was.
 

Mark Paauw

  • #4
Ik denk dat ik de deuren sowieso beter naar binnen kan halen. Het is wel droog in de schuur, maar met dit vochtige en kouder wordende weer, schiet het niet op.

Zal eens kijken of ik op zolder (waar gestookt wordt) een plekje kan vinden. Een vochtmeter hebben we wel op het werk, dus die zal ik meenemen.

Dank voor de tips, en het zal dus wel kerst worden voor ik echt aan de slag kan.

MP
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu