Scheuren openhaard

Bassss

  • #1
Beste klussers,

Eerder heb ik dit onderwerp gepost, maar het wordt nu tijd concreter te worden en daadwerkelijk actie te ondernemen.

De situatie is als volgt. Ik heb een Helex inbouwhaar opgebouwd uit verschillende materialen: gestort lichtbeton, vuurvaste stenen, een betonnen latei en Gibo-blokken. Het geheel is vervolgens glad gestuct. Aangezien de verschillende materialen bij hitte ten opzichte van elkaar anders werken, is het stucwerk op veel plekken waar die materialen bij elkaar komen gescheurd. De schouw is 150 cm breed en 122 cm hoog. Het wordt tijd dit weer netjes te maken, en ik ben voornemens om er een plaat Fermacell tegen aan te maken en die weer te laten stucen.

Daarover de volgende vragen:
Hoe maak ik die plaat vast?
Met vuurvaste lijm?
Moeten daar nog pluggen/schroeven bij of gaat het nieuwe stucwerk daar dan juist weer werken?
Als het gelijmd moet worden, hoe zorg ik dan voor druk? Een paar plankjes er tegenaan schroeven?
Moet het oude stucwerk met latex er eerst af (alsjeblieft NIET!)?

Graag hoor ik jullie reacties op bovenstaande vragen en als jullie betere oplossingen hebben dan het bovenstaande, dan hoor ik dat graag.

Groet,

Bas



 

Bassss

  • #2
Nog wat foto's





 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Zit er naast die vuurvaste bak nog ruimte of zit die gibo daar rechtstreeks tegen aan. het verloop van die bak staat die ook op die beton latei. het lijkt erop dat je gewoon de schouw uit elkaar drukt.wat ik zou doen een bak erom heen zetten van promotex h en dan ook de zijkanten meenemen.
 

Bassss

  • #4
Ik kan nergens iets vinden over promotex h. Kun je een linkje plaatsen?

"Zit er naast die vuurvaste bak nog ruimte of zit die gibo daar rechtstreeks tegen aan". Liggend zijn het losse stookstenen, dus met enige millimeters ruimte. De kleine verticaal staande stukken gibo staan tegen de vuurvaste binnenwanden van de haard.

De metalen steun waar de kap op staat, rust links en rechts op gibo blokken. De betonnen latei ligt voor die metalen steun en ligt daar slechts om de daarbovenstaande giboblokken te steunen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu