Scheuren in nokbalk

Hnsja

  • #1
Hoi,

Ik heb in mijn nokbalk flinke scheuren (ik denk tot wel een mm of 7 breed en 5 cm diep) lopen in de lengterichting. Deze zou ik graag repareren omdat ik de nokbalk wil schilderen. Nu leek mij het handig om de scheuren vol te spuiten met een met de kitspiuit te verwerken 2 componenten houtreparatiepasta (zoals bv https://www.denbraven.com/nl-nl/producten/segmenten/houtbewerking/zwaluw-repox/). Ik heb daar wat vragen over:
- Denken jullie dat dit een geschikte manier is?
- Heeft dit ook nog enige positieve bijdrage aan de constructieve eigenschappen van de balk?
- In het technisch blad van genoemd product staat "De plek waarreparatiemateriaal en gezond hout samenkomen, moet een scherpe hoek vormen. Laat het hout nooit taps toelopen.". Ik snap niet wat dat betekent. Vooral de zin "laat het hout nooit taps toelopen" wekte bij mij twijfel, omdat een scheur immers ook taps toeloopt (steeds minder breed wordt in de diepte)

Alvast bedankt voor het meedenken!

Pim
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats eens een foto van de nokbalk, met daarop aangegeven de positie(s) van de scheuren. En een detail van zo'n scheur.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Mij valt op dat dit middel voor grotere houtreparaties vanaf 10 mm tot 20 cm (!) bedoeld is. Ik weet niet hoe stroperig het is en of je het goed in zo 'n smalle en diepe scheur krijgt.
 

Hnsja

  • #4
Hierbij 2 foto's

20220403_134117.jpg 20220403_134148.jpg
 

Hnsja

  • #5
Edwinnn: Er zit zo'n mengtuit bij die redelijk smal toeloopt volgens mij, daarin kan ik het er denk ik redelijk diep in krijgen. En een beetje stroperig is ook wel handig, anders loopt het er weer uit :)
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Ze bedoelen dit: (zie tekening).
Jouw kier "mag" dus.
Mijn ervaring is dat, als je de de randen laat verlopen, je de overgang veel minder ziet, dan met een scherpe overgang. Epoxy krimpt nl. wel een beetje na verloop van tijd. Met een zachte overgang zie je veel minder van de reparatie. Bij mij is (binnen) nog nooit iets kapot gebarsten met de zachte overgang.
Ik zou trouwens voor de blikjes gaan. 3x zo goedkoop als de de kitspuit.

IMG_20220403_142002.jpg
 

Hnsja

  • #7
Ahh check. En met een "zachte" overgang bedoel jij dan weer het middelste plaatje met het kruis erbij? :)
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #8
Ja.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu