Scheur in de muur en beschadigd pleisterwerk

Hans12

  • #1
Hallo,

Al enige jaren zit er een scheur in de muur van een van de kamers. Bij koud weer zag je de scheur niet, maar bij een temperatuurstijging van enkele graden verscheen 'ie.

Middels opvulmiddel is de scheur dicht gemaakt, maar eigenlijk heeft dat niet goed geholpen. Doordat er vervolgens meerdere verflagen zijn aangebracht kwam de behandelde plek als het ware naar voren en dat was geen gezicht.

Ik heb inmiddels wat van het pleisterwerk losgehaald en op de foto's is een duidelijke beschadiging van de muur te zien.



De vragen die ik heb zijn de volgende:

1- Welke stappen moeten uitgevoerd worden om de situatie weer te herstellen?
2- Is het opnieuw aanbrengen van pleisterwerk op de beschadigde plekken voldoende of moet de hele muur opnieuw gedaan worden?
3- Wat voor een laag zit er onder het pleisterwerk, want op de foto zijn drie lagen (muur, onbekende laag, pleisterwerk) te zien.
4- Denk iets minder relevant, maar wat zou een oorzaak geweest kunnen zijn dat de scheur zichtbaar werd bij warmer weer? Het was over een horizontale lengte van zeker wel een meter.



Ik ben erg benieuwd naar de reacties, want volgens mij heb ik hier wel een aardige uitdaging te pakken..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je een foto van de hele lengte van de scheur?
 

Hans12

  • #3
Jazeker, ik heb de foto toegevoegd. Het is op de foto misschien lastig in te schatten, maar over een lengte van circa 170 cm is de scheur te zien. Ik vermoed dat de staat niet overal even slecht zal zijn.



Ik speel zelf met de gedachten om als plan van aanpak te beginnen met het aanbrengen van Alabastine - Alles vuller. Vervolgens gevolgd door voorstrijkmiddel en daarna een raaplaag. Afsluitend zal er daarna weer nieuw pleisterwerk aangebracht kunnen worden.

Maar goed, het ontbreekt mij echt aan ervaring om een goede inschatting te kunnen maken of het genoemde plan van aanpak de meest verstandige is.

Nog even bezig geweest. Dit is denk ik de beste weergave hoe het in werkelijkheid is.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je de scheur alleen vult, gaat deze zo terug komen. Zelfs met gaas in nieuw stucwerk is er een grote kans dat de scheur terug komt (of het stucwerk los komt).

Even wat meer informatie vragen:
- Is het een buitenmuur? Spouwmuur?
- Is de scheur aan de buitenkant zichtbaar?
- Wat voor materialen muur, isolatie en vloer erboven?
 

Hans12

  • #5
Bedankt voor de reactie, maar ik hoop dat aan de hand van de antwoorden het mogelijk is om een (voorzichtige-) inschatting te maken hoe het wel aangepakt moet worden, want als vulling niet werkt wat dan nog wel?

De antwoorden:

- Het is een spouwmuur;
- Ik zie (voor zo ver mogelijk, want ik woon hoog) is er geen optische schade zichtbaar;
- Helaas kan ik daar nog geen antwoord op geven (informatie probeer ik boven tafel te krijgen). Boven de muur zit in elk geval het dak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ok, een appartement. Je kan aan de vve vragen of dit een bekend probleem is.

De scheur gaat de hoek door, dat vind ik vreemd. Verder verwacht ik hier geen problemen (voor zover natuurlijk op afstand in te schatten). Stucen met gaas over de hele scheur incl het gedeelte tot plafond zou dit moeten oplossen. Zorg deze keer dat het stucwerk goed los gehouden wordt van het plafond, dat heeft waarschijnlijk het probleem doen ontstaan.
 

Hans12

  • #7
Sorry voor de late reactie, maar als eerst bedankt voor de reactie('s). Helaas is het niet bij de scheur gebleven die achter het pleisterwerk zit. Want na grondige inspectie bleken er zeker nog 10 vergelijkbare plekken te zijn (ook plafond). Er zijn 3 erg forse scheuren en nog wat minder grote exemplaren.

Dat de scheur doorloopt (@Ijkenhout) komt doordat de hechting van het beton en de houtwol cementplaat is losgeraakt. Door de scheur is logischerwijs de hechting weggevallen en is het pleisterwerk gaan scheuren.





De reparatie heb ik logischerwijs uit handen moeten geven, want het betreft hier specialistisch werk. Voor de reparatie van de schade zal gebruikt worden o.a. 2-componenten lijm, wokkels, cement en nog wat producten.

Het is even doorbijten, maar over een aantal weken zal het weer mooi zijn en
hopelijk voor langere tijd :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu