Scheerstopcontact

Kees Lusser

  • #1
In een badkamer wil ik een straalkachel plaatsen die 600 of 1200 watt verbruikt.
Er zit al een scheerstopcontact in de badkamer, is het toegestaan en verantwoord om die straalkachel daar op aan te sluiten?
De kachel komt in zone 3 waar het stopcontact ook zit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Een scheerstopcontact heeft een interne veiligheidstrafo en is beperkt qua aan te sluiten vermogen.
Het is dus niet mogelijk om deze te gebruiken voor andere dingen, zeker niet voor straalkachels.
 

Kaajee

  • #3
Meestal/vaak/soms heeft een scheerstopcontact ook geen aarde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wanneer er in een badkamer een scheerstopcontact zit, heeft dat waarschijnlijk een reden. Reden kan zijn, dat er in die badkamer géén gewoon stopcontact geplaatst mag worden, omdat er niet aan de eis van aardlekschakelaar + zone voldaan wordt. Daar zal dus eerst naar gekeken moeten worden, voordat er ook maar iets van een straalkachel geplaatst kan worden in die badkamer.

En zonder meer: een straalkachel in een badkamer is een uiterst riskant apparaat, dat je normaal gesproken alleen in een vaste opstelling mag plaatsen, dus opgehangen aan een muur en vast bedraad op een geaarde groep.

Zo trof ik destijds mijn badkamer aan, toen ik in de 70-er jaren het huis betrok en er helemaal nog geen sprake was van aardlekschakelaars in woonhuizen. Huis had toen geen centrale verwarming, maar wel een straalkachel bovenin de badkamer, buiten normaal handbereik.

Misschien kun je daarom beter eerst eens wat vertellen over de elektriciteitsvoorziening in het huis en in die badkamer.
En wat voor straalkachel je wilt plaatsen en vooral: op welke plek in die badkamer.

En inderdaad, een scheerstopcontact heeft géén aarde (klik hier voor afbeeldingen). Hij is geschikt voor maximaal ca. 20 Watt en heeft een klein scheidingstrafo, waardoor de uitgangsspanning geheel gescheiden is van de normale fase en nul (en van de aarde).
 

Kees Lusser

  • #5
Dank voor jullie snelle en uitgebreide antwoorden. Morgen zal ik laten zien over wat voor een kachel ik het heb. In ieder geval is het er één die er speciaal voor gemaakt is.
De reden dat ik dat nu niet doe is omdat ik nu niet op die locatie ben.
 

Kaajee

  • #6
Zal mij benieuwen ;)

Los van de al genoemde issues, vraag ik me ook af of je er überhaupt een stekker van de straalkachel inkrijgt, kan me herinneren dat een geaarde stekker niet eens past in een scheerstopcontact.
 

Kees Lusser

  • #7
Dit is de kachel die in de badkamer gemonteerd moet worden. Nu ik dat beter begrijp wat een scheerstopcontact is weet ik dus zeker dat dat geen optie is.
De plek waar hij komt te hangen is duidelijk zone 3, nl ruim een meter schuin boven een wasbak en ver verwijderd van het bad met douche. Dit had ik al opgezocht.
Het plan is nu om de kachel op ruim 2 meter hoogte op te hangen en dan heb ik de mogelijk om het snoer via een kozijn buiten de badkamer in een geaard stopcontact te steken.
Is het dan nog steeds belangrijk dat het een geaard stopcontact is, want ik ben dan al buiten de badkamer.
20231129_083805.jpg
 

HenkL14

  • #8
Komt de kachel dan ook buiten de badkamer te hangen? :wink:

Zonder gekheid, de kachel hangt in de badkamer dus een geaard stopcontact heel graag.

Sowieso moet een geaarde stekker eigenlijk altijd in een geaard stopcontact. En ik vermoed dat het ook in de beschrijving zal staan.
 

Kees Lusser

  • #9
Dank jullie allemaal voor de snelle en duidelijke en antwoorden.
Nu weet ik dat het verantwoord en helemaal veilig is, ik ga aan de slag!!
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu