Scharnier + kastdeur op spaanplaat

LangePier

  • #1
Hallo allemaal,

Lang (overbodig) intro:

Ik ben een kastje aan het bouwen van 22 cm diep, 32 cm breed en 132 cm hoog; hoog, smal en ondiep dus. Ik heb elke plank met individuele plankdragers ondersteund, bevestigd aan de bakstenen muur aan de rechterkant. De onderste plankdragers zijn een stuk sterker dan de rest, omdat deze plank iets langer is dan de anderen - zodat daarop de zijwand kan staan. De zijwand sluit de kast dan af aan de linkerzijde. Oorspronkelijk wilde ik een enkele openslaande deur met scharnieren aan de rechterkant, op de bakstenen muur. Maar de plankdragers zitten daarvoor in de weg (en ik wil geen grotere planken die verder naar voren steken om ruimte te maken voor alleen de scharnieren, bovendien is het lastig om een scharnier te vinden die het deurtje niet voorbij het scharnier doet steken de muur in). Dus ik wil nu de scharnieren bevestigen aan de linkerzijde, op de zijwand die op de onderste plank komt te staan. Dit zouden dan idealiter scharnieren worden die 180 graden open kunnen draaien, om de de deurtjes goed uit de weg te kunnen draaien bij het openen.

De vraag:

De kastdeur beslaat in totaal 32 cm breed en 132 cm hoog. Deze kan ook best opgedeeld worden in tweeën of zelfs drieën. Ik neig naar twee kastdeuren, dit ter opdeling van het gewicht. Het materiaal dat ik wilde gebruiken voor de zijwand is hetzelfde als de planken, van dat typische meubel-spaanplaat met witte harde afwerking, 1,8 cm dik. De schroefjes die standaard worden meegeleverd bij scharnieren zijn van die hele ondiepe brede schroefjes van - ik schat - ongeveer 1 cm. Dus ik zou dan sowieso voor langere schroeven gaan, 1,5 cm lang ofzo. En ik zou ook kiezen voor scharnieren die 4 bevestigingspunten hebben (2 boven, 2 beneden) ipv 2 (veel scharnieren hebben er maar 2). Maar dan nog vraag ik me af of deze schroeven de deuren zullen houden, op de lange termijn én tegen een stootje kunnen. Het materiaal van de beoogde deur weegt in totaal 5,6 kilo, zoals gezegd zou ik dit dus kunnen opdelen in twee of zelfs drie deurtjes.

De zijwand op de foto staat er nu los op, de deur(tjes) heb ik nog niet en zelfs de planken liggen nog onbevestigd op de dragers. Ook qua materiaal kan ik dus nog ergens anders voor kiezen, maar het liefst heb ik wel één materiaal voor zowel planken als zijwand en deur. Alle tips zijn welkom. Hoe kan ik het beste dit kastje afmaken - en als het antwoord is, gewoon doorgaan met dit materiaal - zijn er nog specifieke schroeven of pluggen die extra houvast geven in spaanplaat?

Alvast heel erg bedankt allemaal!
kastje.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Potscharnieren, ook wel inboor kastscharnier genoemd.
Elk keukenkastdeurtje is er mee afgehangen.
Gat op de juiste maat boren met een forstnerboor.
 

LangePier

  • #3
Ha Rola, dat is het plan inderdaad, misschien had ik dat wat duidelijker kunnen schrijven. Mijn vraag richt zich dus specifiek op de hechting met de zijwand, die deur daar maak ik me geen zorgen over met dat potscharnier. Maar al dat gewicht van die deur komt op enkele mini-schroefjes te hangen aan de zijwand. En keukenkastjes zijn naar mijn idee vaak een stuk lichter dan mijn deur van massief spaanplaat. Dus zijn die schroefjes van een cm (of ietsje langer, tot 1,8 cm want dat is de dikte van het spaanplaat) voldoende om die deuren te houden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Kijk naar je keuken, wanden van de kastjes zijn 16 of 18 mm dik, 3 schroefjes 3,5x 15 voldoen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Rare manier om een kastje te maken.

haal alles van de muur en zet het kastje in elkaar
volgens het principe zijwanden onder en bovenzijde en achterwand.
daar tussen hang je de planken al dan niet verplaatsbaar
vervolgens hang je het kastje op.

Die hoekdragers zijn nergens voor nodig en maken het alleen onnodig ingewikkeld.
spaanplaat kan prima
 

LangePier

  • #6
tja eerste kastje dat ik maak, en ik wilde er zeker van zijn dat alle individuele planken robuust genoeg waren en ook de druk mooi gelijk verdeeld wordt. Omslachtig en hoogstwaarschijnlijk onnodig, maar er kan nu wel een olifant aan hangen en dat geeft een goed gevoel haha.

Oke spaanplaat dus prima, en normale manier van deurtje ophangen met potscharnieren. Check. En nog voorkeur qua stevigheid of ik één deur (5,6 kilo) doe met voor de zekerheid 4 scharnieren (ze worden per 2 verkocht), of de deur halveer en er twee van maak en daarmee het gewicht per deur ook halveer?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Eens met Boertje125. Dit kan zoveel beter (en ook steviger) dan dit baksel. Mooie 1e poging, maar het ziet er niet uit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
aan een meubel hoeft geen olifant te hangen.
zolang het kastje doet waar het voor bedoeld is is het goed genoeg.
hufterproof wordt het toch niet van dit materiaal.

hoe meer scharnieren je aan het deurtje zet hoe beter ze moeten passen
gezien de lengte van het deurtje kan je er eventueel 3 nemen maar 4 zou ik zeker niet oen.
 

Lampje45

  • #9
Als je dit vol trots toont aan familie en vrienden, loop je wel een heel grote kans dat je bedolven wordt onder het werk. :wink:
 

Davidos

  • #10
Idealiter zou je hier 18 scharnieren gebruiken en het deurtje opdelen in 9 delen. Maar ff serieus, trek het van de muur en doe wat boertje in zijn eerste reactie zegt. Kost wat werk, maar het is zo veel beter en mooier.
 

LangePier

  • #11
Boertje125,

je bedoelt hoe meer scharnieren hoe meer afstellen het is, op elkaar? Maar anders dan dat het meer werk is, is dat toch niet bezwaarlijk, constructief gesproken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
kastscharnieren hebben een vrij beperkte stelruimte.
hoe meer scharnieren je aan een deur zet hoe moeilijker is het om ze zo te monteren en af te stellen dat de deur netjes voor het kastje staat en de scharnieren niet op elkaar gaan wringen

kastscharnieren kan je ook gewoon per stuk kopen.
met twee blijft die deur ook gewoon hangen
 

LangePier

  • #13
ja precies, oke duidelijk, ik ga er drie proberen. Bedankt voor de hulp
 

132184

  • #14
mijn stelregel is een scharnier om de 60 cm, in dit geval is drie voldoende. Bemoedigende eerste poging....

Volgende keer gewoon alles op maat laten zagen waar je het hout haalt, kastje (corpus) met laemllo's of dit lukt zelfs met pluggen in mekaar lijmen.

Dan gewone plankdragertjes erin, eigenlijk heel eenvoudig en kan toch makkelijk dat gewicht dragen hoor.

Gewicht dragen wordt eigenlijk pas moeilijk als je kstaje breder wordt, maar onder de 50 cm, geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu