Schakelaar en stopcontact aansluiten.

Adzemattie

  • #1
Hallo ik heb een vraag aan mensen die er wel verstand van hebben. Het volgende:

Ik heb een oud huis gekocht en laten opknappen. In de oude situatie zat er een combinatiedoos van schakelaar/stopcontact. Daaronder een los stopcontact.
Nu is de hele verdieping opgeknapt en heb nu twee blauwe inbouwdozen naast elkaar. Uit één van de inbouwdozen komen drie draden. (Blauw,bruin,zwart). Uit de andere niets.
Ik wil nu een losse schakelaar in de ene inbouwdoos en een stopcontact in de ander. Ik wil geen wisselschakeling maar gewoon een 1 polige.

Ik heb een schakelaar gekocht en wat ik op internet gevonden heb moet ik de stroomdraad (bruin) in de L ingang steken en de zwarte draad daaronder in de schakelaar vastmaken. Dit werkt alleen niet. De lamp gaat niet aan. Ik hou ook de blauwe 0 draad over waar ik niet weet waar deze in moet. Mijn vraag is dus:
Hoe kan ik met deze drie draden de schakelaar werkend krijgen en hoe lus ik dit door naar de wandcontactdoos ernaast.

Alvast bedankt voor de tips.
 

Adzemattie

  • #2
Nog een kleine aanvulling. Op de plaats waar de lamp moet komen, komt uit de inbouwdoos een zwarte en blauwe draad. Hier heb ik de lamp op aangesloten.
 

ABCDE

  • #3
Je mist groengeel voor het stopcontact.

Blauw, bruin en groengeel direct naar het stopcontact. Bruin vanaf het stopcontact doorrijgen naar de schakelaar. Vanaf daar met zwart naar de lamp.

Als je stopcontact geen mogelijkheid heeft tot doorlussen een 3-voudige lasklem in de bruine met een stukje draad naar schakelaar en een stukje naar het stopcontact.
 

Adzemattie

  • #4
Dankjewel. Kan het ook zonder de aarde-draad of is dat gevaarlijk? Alle contactdozen op de zolderverdieping zijn namelijk zonder aarde draden.
 

ABCDE

  • #5
Je hebt een huis laten opknappen schrijf je. Stopcontacten zonder randaarde zijn al sinds 1996 uitgebannen voor nieuwbouw. Zonder moet je gewoon niet meer willen.

Klasse I apparatuur heeft het nodig (bijv strijkijzer, bouwzuiger, computer, CV ketel, die plafondstralers, wasmachines, etc.

Sommigen voor de veiligheid, anderen ook voor het correct functioneren van het netfilter.

Als het goed is zijn de bestaande stopcontacten zonder randaarde dus ook 25+ jaar oud, dan is het mooie er meestal toch al vanaf.

Ik doe in mn een eentje een heel rijtjeshuis in een dag (alle stopcontacten zonder aarding vervangen en dus ook trekken van aardedraad). Met twee man minder dan de helft daarvan. Dat is wel aangenomen dat de lasdozen bereikbaar zijn. Is dat niet zo, dan zou ik dat eerst aanpakken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Mee eens. Alleen hoort de schakelaar gewoon te werken, ook zonder aardedraad.

Overigens kan 'opknappen' natuurlijk ook verschillen van interpretatie. Sommige mensen noemen de wanden opnieuw verven opknappen. Maar ook het hele huis strippen tot op de ruwbouw kan opknappen zijn.

Begin eens te meten of er spanning staat op de bruine draad bij de schakelaar. Is dat niet zo dan die bruine draad traceren in de centraaldoos en zorgen dat die spanning krijgt.
Is dat wel zo, dan zou de zwarte draad middels de schakelaar spanning moeten krijgen. Kijk dan nog even goed of je de schakelaar wel juist hebt aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu