Sauna kachel aansluiten op 400v

VanDaal

  • #1
Wie heeft er verstand van sauna kachels?

Ik heb nu het volgende liggen:
- Sauna kachel, type Bio-o--mat W 400v 7500W (link) voor foto)
- Bedieningspaneel, type EOS 4535 F (link voor foto)

Van mijn meterkast (link voor foto) ligt een 4x6mm2 kabel naar de sauna. Deze heb ik gemonteerd op een 32A contactdoos.

Vervolgens ben ik de kachel gaan aansluiten. In de sauna komen twee kabels uit, die ook weer boven de sauna uitkomen (via het bedieningspaneel).

2a.jpg


2b.jpg



Vervolgens ben ik alles gaan aansluiten. Eerst de twee kabels in de kachel. Dat was even puzzelen. Ik kon namelijk geen handleiding vinden en de symbolen (U V W N en Wm, WB) zeiden mij niet zoveel. Online heb ik één en ander kunnen vinden en aangesloten zoals hieronder.

Vooraf:
2c.jpg


2d.jpg


31.jpg


Achteraf
as.jpg


Als laatste heb ik boven de sauna alles aangesloten. Aan de vijfaderige kabel heb ik een 32A stekker gezet en aan de drie-aderige kabel een gewone stekker. Vervolgens heb ik eerst de krachtstroom stekker aangesloten en in meterkast de krachtstroom groep aangezet. Dat ging goed. Echter, toen ik de stekker van het bedieningspaneel erin deed, vlogen zowel de aardlek van die groep als die van de krachtstroom eruit in de meterkast.

Lang verhaal. Heb ik ergens een fout gemaakt in de aansluiting?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je meer info of aansluitschema's van dat besturingskastje? Ik zie aan de hand van jouw foto's werkelijk niet wat dit moet gaan doen...

Je zet met je krachtstroomkabel nu continue spanning op de verwarmingselementen. Deze zullen ongetwijfeld warm worden, maar dat blijven ze doen zolang je de stekker erin hebt zitten. Dit moet toch juist thermostatisch geschakeld gaan worden door dat kastje?!

Zit er nu überhaupt iets aangesloten op dat besturingskastje? Of heb je alleen 2 stekkers rechtstreeks aan de kachel gemaakt? Die rode kabel gaat denk ik ook niet naar het besturingskastje, maar naar de "Heizstab-Verdampfer"? Op de onderste kroonsteen zou je nog een kabel naar het "steuergerät" moeten aansluiten, hoe kom je er bij om hier een kabel met een stekker aan te zetten?

Zijn die YMVK kabels wel geschikt in deze toepassing? Ik zou denken dat je hier hittebestendige (silicone) leidingen voor gebruikt. Dergelijke installatiekabel op een stekker aansluiten is sowieso alvast niet de bedoeling...

En vanwaar het 32A contactmateriaal? De kachel doet 3x~11A en je hebt een 16A automaat ervoor zitten...?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

VanDaal

  • #3
Thanks voor je uitgebreide reactie Xander!

Ik zal ze even aflopen.

Dat besturingskastje zat al zo aangesloten toen ik de sauna ophaalde (2e hands). Ik heb het wel even opengeschroefd, zie hier voor een foto). Ik heb eigenlijk geen idee wat hier allemaal in is aangesloten. Ik heb geen handleiding, maar online kon ik wel wat vinden: https://www.manualslib.de/manual/249600/Sauna-Life-4435-F-Elektronik.html , alleen in het Duits. Ik ging er vanuit dat in dit kastje alles goed zou zitten.

Ik ging er ook vanuit dat je de kachel inderdaad direct moest aansluiten met een stopcontact en dat de regelunit vervolgens bepaalt of er wel of geen stroom gaat naar de kachel. Dus zeg maar de krachtstroom aan en uitschakelt.

Het enige wat ik had, was twee kabels die uit het dak van de sauna kwamen (drie-aderig en vijfaderig) en twee kabels (dezelfde) die in de sauna uitkwamen. Die twee in de sauna leken mij logisch om in de sauna kachel in te voeren, want deze heeft ook twee doorvoeren. Die twee boven de sauna heb ik een aanname gedaan door er op beide een stekker op te monteren. Hoe zou ik die anders van stroom moeten voorzien?
Er ligt inderdaad ook nog een rood-witte kabel, maar die is alleen voor de temperatuursensor die in de sauna hangt.

Welke onderste kroonsteen bedoel je?

Die YMVK kabels zaten er al zo bij. Dus ik ging er vanuit dat dat zou kunnen.

32A is omdat ik dacht dat de automaat 32A was.... fout dus. Ik zal die gaan vervangen voor 16A. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?

Hierbij ook nog foto's van de stekkers:


22.jpg


23.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
VanDaal schreef:
Het enige wat ik had, was twee kabels die uit het dak van de sauna kwamen (drie-aderig en vijfaderig) en twee kabels (dezelfde) die in de sauna uitkwamen.
Ik zal vanavond even in die handleiding duiken als ik tijd heb, maar ik denk dat je hier al fout zit: dat zal niet dezelfde kabel zijn. Logischer is dat de kabel vanuit het dak naar het regelkastje gaat en vervolgens uit het regelkastje naar de kachel. Anders kan het regelkastje helemaal niets regelen.

Het 32A materiaal kan het probleem niet zijn, het is hooguit wat overdreven.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Right, dat aansluitschema van het bedieningskastje maakt de boel wat duidelijker. :wink:

1625847942410.png


Waar "Netzzuleitung" staat (N, L1, L2, L3) moet de voeding worden aangesloten. Ik vermoed dat dit het uiteinde van de 5-aderige kabel uit het plafond is. Dat je hier spanning op zet is dus goed.

Waar "Saunaofen" (N, U, V, W) staat moet de kachel worden aangesloten. Dit zal de 5-aderige kabel naar de kachel zijn. Deze heb je in de kachel ook goed aangesloten.

Dan moet er nog een kabel naar de "verdamperinrichting" (WB, N, WM). Zoals je ziet is hier nu respectievelijk Bruin, Blauw en Groen/geel aangesloten. Ik vermoed dat dit de 3-aderige kabel naar de kachel is die hier moet worden aangesloten:
1625848265210.png

Alleen: Groen/geel mag absoluut niet voor iets anders dan aarde gebruikt worden. Het lijkt er dus op dat Teun Beun de sauna heeft aangesloten, deze 3-aderige kabel had 4-aderig moeten zijn.

Als je het om te testen even werkend wilt krijgen, zul je waarschijnlijk de kleuren hetzelfde moeten aansluiten als in het bedieningskastje, dus: Bruin op Wb, Blauw op N, Groen/Geel op Wm. Maar dan heb je de aarde dus niet aangesloten. Als je dit goed wilt maken moet je de kabel vervangen.

(Edit: Ik bedoel dus de ymvk kabel die je zelf moet aansluiten. De rode kabel zit zo prima en moet je vanaf blijven)

Dan missen we alleen nog de 3-aderige kabel die uit het plafond steekt. Zou het kunnen dat deze is aangesloten op "Licht" ? Dan is deze kabel dus bedoeld om een verlichtingsarmatuur aan te sluiten, niet om er een stekker op te monteren. :roll: Dat zou betekenen dat je nu met het inschakelen van de verlichting spanning zet op de pennen van de stekker.

De saunacabine heeft hoe dan ook maar één voedingsbron (stekker) nodig volgens deze schema's, die randaardestekker heb je als het goed is niet nodig.

Oh, enne:
1625848781697.png

Ik denk nog steeds dat je dit spul met siliconensnoer hoort aan te sluiten...
 
Laatst bewerkt:
  • Informatief
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
VanDaal schreef:
Van mijn meterkast (link voor foto) ligt een 4x6mm2 kabel naar de sauna.
Bedoel je trouwens niet een 5x6mm² of een 4x6mm²+as?

Je hebt wel een nulgeleider nodig!
 

VanDaal

  • #7
Wow, wat super dat je zo diep wil graven :bedankt::bedankt:

Natuurlijk, die drie-aderige kabel die er boven uit komt, is natuurlijk voor het licht! Ik vroeg me al af waarom er op het bedieningspaneel een lampje stond bij sommige modi.

En in de kachel moet er dus een ader bij. Ik vond het al zo vreemd geen zwarte draad had om Wb aan te sluiten. Ik dacht uiteindelijk dat het waarschijnlijk zo al eerder gewerkt moet hebben. En ik denk, dat het ook gewoon gaat werken als ik het licht ga aansluiten. Maar het hoort dus niet zo.
Even voor de volledigheid:
- Er moet dus een 4-aderige (ipv 3) kabel van de besturing naar de kachel lopen
- De extra ader (zwart) sluit je aan op Wb
- Dan is het nog even de vraag waar ik die zwarte ader in de besturing ga aansluiten

En uiteraard is het een 4-6mm2+as kabel :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
VanDaal schreef:
En ik denk, dat het ook gewoon gaat werken als ik het licht ga aansluiten. Maar het hoort dus niet zo.
Zoals je de kabel tussen het besturingskastje en de "verdampfereinrichting" nu hebt aangesloten gaat het niet werken!!! Niet proberen ook, want zo ga je spanning (uit klem WM van het besturingskastje) op aarde zetten. In het meest gunstige geval maak je daarmee volle kortsluiting, in het meest ongunstige geval elektrocuteer je jezelf als je lekker zweterig in de sauna zit.....

Waarschijnlijk heeft die grijze 3 aderige kabel in de saunakachel dus zo aangesloten gezeten:
- Bruin op Wb
- Blauw op N
- Groen/Geel op Wm

Als je dat weer zo aansluit en niet probeert om de uitgang voor de verlichting in het stopcontact te steken, gaat het waarschijnlijk wel werken.

Maar:
- Je hebt groen/geel dan gebruikt op een manier die niet mag
- Je hebt dan de aarding van de verdampfereinrichting niet aangesloten! Ik kan even niet oordelen hoe gevaarlijk dit is. Volgens mij maakt die verdamper deel uit van de saunakachel en zit deze in dezelfde geaarde metalen behuizing? Dan ligt het misschien al via een andere weg aan aarde. Maar netjes is het zeker niet!

Je zou deze kabel tussen het bedieningskastje moeten vervangen door een kabel met bruin, zwart, blauw en groen/geel. Als je die niet kunt vinden neem je het best een 5-aderige kabel, waarvan je de grijze ader niet gebruikt. Dan sluit je aan beide kanten aan:
- Bruin op Wm / WM
- Zwart op Wb / WB
- Blauw op N
- Groen/geel op het aardrailtje links onderin de besturingskast en op het PE contact van de verdamper.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jan

VanDaal

  • #9
Top, ga morgen een kabel scoren! :prima:

(en het licht heb ik zojuist gecorrigeerd)
 

VanDaal

  • #10
Nou, het was even wroeten, maar de kabel zit erin. Ik heb uiteindelijk een 5x2.5mm XMVK (geen Y dus) kabel gehaald bij de Hornbach en die door de buis gevoerd. Vervolgens in de kachel aangesloten. Geen foto van gemaakt, maar in principe hetzelfde als de eerdere foto, alleen dan zwart als extra ader naar Wm.

Vervolgens in het besturingskastje ook aangesloten. Zie foto hieronder. De kabel die er links uitkomt, is dus vervangen. Groen gaat nu netjes naar de aarde (ipv Wm) en zwart gaat helemaal rechts naar Wm. Grijs heb ik over en is aan beide kanten niet aangesloten.

Gaan met die banaan?

qq.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
VanDaal schreef:
Vervolgens in de kachel aangesloten. Geen foto van gemaakt, maar in principe hetzelfde als de eerdere foto, alleen dan zwart als extra ader naar Wm.
? Op die eerdere foto had je bruin op Wm aangesloten en Wb leeg. Als het klopt wat je hier nu schrijft zitten er nu 2 aders op Wm... :denk:

Je hebt in het besturingskastje bruin als WB en zwart als WM aangesloten. Zorg dat dit aan de andere kant in de kachel hetzelfde zit.
 

VanDaal

  • #12
Eh... oeps, foutje. Ik bedoelde dus: "Geen foto van gemaakt, maar in principe hetzelfde als de eerdere foto, alleen dan zwart als extra ader naar Wb."

Zo dus:

qw.jpg

Straks maar eens gaan aanzetten ;koning;
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Ja, zo zit het dus precies fout.

Je hebt nu bruin in het besturingskastje aangesloten op WB, maar in de kachel op Wm.

Zwart zit in het besturingskastje aangesloten op WM, maar in de kachel op Wb.

Zoals ik al zei: Zorg dat dit aan beide kanten hetzelfde zit! Het liefst de aders in het besturingskastje omwisselen want dan zijn de kleuren volgens het schema.

Het zal nu ongetwijfeld iets gaan doen maar niet het juiste. :roll:
 

VanDaal

  • #14
Ja, hoe dom kun je zijn :roll:

Gelukkig is er tenminste iemand scherp. Ik had hem gelukkig nog niet aangezet. Dus bruin en zwart nu omgedraaid in het besturingskastje. Daarna aangezet en.... eureka! ;koning;

Superveel dank Xander! :super:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
:prima: Mooi dat het werkt.

Nu niet de sauna te hoog stoken, want boven een omgevingstemperatuur van 75 graden is die XMVK of YMVK kabel niet meer geschikt voor een stroom van 11A. De maximale geleidertemperatuur van deze kabel is 90 graden en wanneer er stroom door loopt genereert dat uiteraard ook warmte...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu